A ’90-es évek divatjáról sokaknak a spagettipántos és a nyakba köthető topok, a hasvillantó felsők, a kombinészabású ruhák, valamint miniszoknyák ugranak be elsőként. Ezek a fazonok ma is divatosak, és nagyszerűen mutatnak a modern vonalvezetésű darabokkal. A nőies trendek akkoriban vagány és maszkulin stíluselemekkel keveredtek, de az ötvenes évek klasszikus szabásvonalaiból is bátran szemezgettek. Minden, amit Cindy Crawford viselt akkoriban, ma is elképesztően divatos, hiszen ő nagyszerűen egyensúlyozott a nőies és vagány divatstílusok határán. Mutatjuk, mit érdemes ellesni a kilencvenes években viselt öltözékeiből!

hirdetés

A kilencvenes évek valódi stíluskavalkád volt, hiszen az évtized elejét a hanyag grunge, és a sportos athleisure irányzat uralta, majd lassan beszivárogtak a divatba a nőiesebb, merészebb fazonvariációk. A lezser és nőies elemeket vegyítő  hibrid öltözködés egyre inkább háttérbe szorult, és megjelentek az alakot hangsúlyozó, testvonalat követő ruhák.

Ezt a divatszikrát részben a Chanel csiholta óriási lánggá, hiszen nagy szerepe volt abban, hogy a miniszoknya óriási divatőrületté vált: Karl Lagerfeld minden szezonban megbotránkoztatta közönségét a testhezálló, falatnyi szoknyákkal és ruhákkal. Ám a finom elegancia, és a maszkulin trendek stílusjegyei sem hiányoztak a repertoárból, melyek egészen a kétezres évek elejéig meghatározóak voltak.

A ’90-es évek kedvenceiből él az idei nyári divat: Cindy Crawford ihletet ad hozzá

Cindy Crawford nem csak sikeres szupermodell, hanem népszerű stílusikon volt a kilencvenes években. Abban a hatalmas olvasztótégelyben – amit az akkori divat jelentett -, Crawford a minimál, letisztult vonalat képviselte. Bár a testre szabott miniruhák nála is megjelentek, jól tudott balanszírozni a szexi, a letisztult, és a maszkulin stílusok között.

Szívesen viselt zakókat, fekete, bőrhatású szoknyákat, mellkosaras felsőket és blézereket, ugyanakkor a farmer-top összeállítások sem hiányoztak a nyárias megjelenéséből. A korra jellemző nyakba köthető ruhák, a spagettipántos felsők, és a kissé bővebb, egyenes szárú farmerek is megtalálhatóak voltak a ruhatárában, ezek a darabok pedig ma is inspirációforrásnak számítanak.

 

Nemrég a lánya, Kaia Gerber nyilatkozott arról a Vogue-nak készült stílusvideójában, hogy gyakran egészen véletlenül úgy öltözik fel, mint az édesanyja, aki nagyjából ugyanezeket a fazonokat viselte a kilencvenes években. Kaia is imádja a bőrhatású blézereket, a maszkulin stílusú zakókat, amiket szintén topokkal kombinál, és a klasszikus egyenes szárú farmer is nagy barátja.

A bohókás lezserség mellett a kilencvenes évek divatja a nők alakjára fókuszált, és bár a hosszú kombinészabású ruhák is jelen voltak, sok fazon főként a lábakra fektetett nagy hangsúlyt. A maxiszoknyák is testhezálló fazonban, szexi hasítékkal kerültek be az akkori kínálatba, amit igyekszik teljes egészében átvenni az idei nyári divat.

A miniruha a francia nők egyik kedvence, gyakran viselik apró sarkú szandállal, illetve sikkes blézerrel. Ezt a trükköt Cindy Crawford úgyszintén sokszor bevetette. Igazán friss, modern hatásúvá teszi a megjelenést. A levágott kosztümkabátok és a miniszoknya kombinációja mellett sem mehetünk el szó nélkül, most ismét felbukkannak a rövidített blézerfazonok, amelyekből kacéran kivillan a has.

A lazább darabok is porondon vannak: a vagány teniszszoknyák és a könnyű, pántos topok a nyári melegben jolly jokernek számítanak, miközben nosztalgikus bájjal fűszerezik meg a szerelést. Mindkét darab a sokoldalúságának köszönhetően vált népszerűvé, hiszen többféle stílusban megállják a helyüket.

 

Kiemelt kép: Steve Granitz, Steve Eichner / Getty Images. 

Képgaléria képei: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés