A hasizom-erősítő Tabata nem egy szokványos lokális edzés, bár elsősorban erősíti és tónusozza a megcélzott területet, a zsírégetést ugyanúgy elősegíti. Profi tréner mutatja be a gyakorlatokat, aki vicces szövegével a jó hangulatot is megalapozza, hogy elterelje a figyelmed a kínokról.

hirdetés

A hasi zsírpárnák csökkentése, valamint a puha, lötyögős terület tónusozása összetett, kombinált edzésprogramot igényel, ami nem merül ki a hasazásban. Először is az étkezési szokásokat kell rendbe tenni, az már félsiker, ha egészséges táplálkozásra váltasz. Bár mindenképp a konyhában kezdődik a folyamat, onnan nem feltétlenül az edzőterembe vezet az út, azokat a feladatokat ugyanis, melyek a törzs kerületének csökkentését, valamint a hasfal tónusozását, feszesítését segítik elő, otthon is elvégezheted. Érdemes azonban komplex tervet felépíteni, melyben a zsírégető, intenzív és dinamikus tornák, valamint a lokális erősítő gyakorlatok egyaránt szerepelnek.

 

Amennyiben kevés szabadidővel rendelkezel, és nem áll módodban heti négy-öt napra felosztani a különféle célt szolgáló edzéseket, a hasizom-erősítő Tabata segíthet abban, hogy kevesebb időbefektetéssel érj el hasonló eredményeket. A Tabata alapvetően egy intervallumos tréning, ami hatékonyabban ösztönzi a zsírégetést a szimpla lokális hasazó gyakorlatoknál.

Bár ez a 10 perces tréning elsősorban az izmok erősítésére koncentrál, nem teljesen statikus, több izomcsoportot megdolgoztató feladatokból áll, melyek megnövelik a zsírégető mozgásformák hatását akkor is, amennyiben csak hetente egyszer vagy kétszer tudsz dinamikusabb edzést folytatni a hasgyaluló Tabata mellett.

Hasizom-erősítő Tabata: segít, hogy laposabb, tónusosabb hassal köszönthesd a nyarat

A Tabata lényege, hogy a HIIT-edzésekhez hasonlóan intenzív és pihenőszakaszokra van felosztva, tehát intervallumos mozgásforma. A hagyományos eljárás szerint a 20 másodperces, nagy erőbedobást igénylő etapokat 10 másodperces pihenőszakaszok követik, ám ez a hasizom-erősítő tréning kicsit fellazítja a szabályokat, ugyanis 40 másodperces intenzív gyakorlatokat éppúgy beékel a feladatsor közé.

 

A Tabata különösen alkalmas arra, hogy már egy rövid edzéssel is nagyot lendítsen az anyagcsere működésén, sőt, egyes tanulmányok kimutatták, hogy az intervallumos mozgássor elvégzése után akár egy napig magasabb szintre kapcsolhat a kalóriafelhasználás. Ehhez persze, nem mindegy a gyakorlatsor összetétele, ám az intenzívebb és minimális pihenőszakaszoknak köszönhetően a szervezet oxigénfelhasználása jelentősen megnő, ezáltal kedvező feltételeket teremt a zsírégetéshez.

Mivel a kardióval ellentétben erősíti az izomzatot, és nem égeti el azokat, még az egyetlen területre koncentráló, hasizom-erősítő Tabata is sokat tesz azért, hogy csökkenjen a törzs kerülete. A renyhe izmok nem tartják feszesen a kontúrokat, ettől a terület igencsak petyhüdt és nagyobb kiterjedésű lesz. Ugyanakkor a nagyobb izomtömeg több energiát használ fel, még akkor is, ha épp nincs fizikai terhelés alatt a szervezet.

A Popsugar és az Equinox trénere, Raneir Pollard remek gyakorlatsort állított össze, amivel eredményesen formálható és tónusozható a has területe. A hasizmokon túl más izomcsoportokat is keményen megdolgoztat ez a torna, így kezdők számára semmiképp sem ajánlott.

Bár Pollard számos gyakorlatnál a könnyített verziót is bemutatja, nem árt némi alap állóképességgel rendelkezni ahhoz, hogy egy ilyen edzéstípusba belevágj. Még az igencsak edzett és fitt trénert is megizzasztják ezek a gyakorlatok, tehát nem egy lötyögős, pihentető tornáról van szó. A helyes testtartás nagyon fontos, ezért az edző utasításait érdemes betartani a nyaki és deréktáji húzódások, sérülések elkerülése miatt.

Itt néhány gyakorlatot láthatsz az edzőtől, amelyek segítik a súlycsökkentést és erősítik az izmokat:

A fentebb mutatott YouTube-videón lehetőséged van beállítani a magyar feliratot, amit nem árt megejteni, ha nem vagy biztos a tréner egy-egy mondatában, ugyanis hasznos tanácsokkal és javaslatokkal szolgál a feladatok elvégzését illetően, ráadásul mindezt roppant viccesen és szórakoztatóan teszi.

Ha az a kitűzött célod, hogy nyárra formába hozod magad, és laposabb, edzettebb hassal szeretnéd köszönteni a következő szezont, még nem késő belevágni a haslapító edzésprogramba és az egészséges étrend bevezetésébe. Ez a Tabata-edzés rendkívül hatékony hasizom-erősítő mozgásforma, mellyel időt takaríthatsz meg, hiszen nem kell a hét minden napján a zsírégő és erősítő tornákat kombinálnod. Nagyobb hasi zsír esetén azonban nem ez a legjobb opció kezdőknek, ráadásul kiegészítés gyanánt a dinamikus testmozgás éppúgy szükséges.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés