Az átmozgató torna egy kiegészítő mozgástípus, azokra a napokra, amikor nincs időd vagy energiád edzeni. Az otthon kényelméből is elvégezhető, akár ülve is maradhatsz, ez a gyakorlatsor a legtöbb izomcsoportot alaposan átmozgatja. Választhatod a kedvenc székedet, de akár a kanapé is szóba jöhet. Bár való igaz, hogy nem ér fel egy tízkilométeres futással, és az erősítő gyakorlatokat sem helyettesíti, a semminél mindenképpen jobb. Ez a verzió mindössze 12 percet vesz igénybe, akár a kedvenc sorozatod nézése közben is megcsinálhatod.

hirdetés

A rendszeres testmozgás lényege, hogy mindennap mozogjon valamicskét az ember, ami serkentően hat a vérkeringésre. Nyilván keveseknek van mindig megfelelő kapacitása és energiája arra, hogy naponta letoljon egy átfogóbb, kardiógyakorlatokból vagy erősítő feladatokból álló edzést. Amikor összetorlódnak a teendők, a stressz levezetésére és a vérkeringés felpezsdítésére különösen alkalmas, ha autózás helyett gyalogol, illetve liftezés helyett lépcsőzik az ember. Már ezek a kevésbé terhelő mozgásformák is képesek arra, hogy felfrissítsék a közérzetet, átmozgassák az elgémberedett tagokat, és szinten tartsák az anyagcsere működését.

 

A sok kis mozgolódás hatása ugyanis összeadódik, például már egy passzív nyújtás szintén alkalmas arra, hogy élénkítse a keringést. Nem elég heti egyszer-kétszer felgyorsítani az anyagcsere folyamatait, az elért eredményt szinten kell tartani. Ez úgy is lehetséges, ha időnként kisebb mozgásetapokat szúrsz be, amikor nincs időd átfogóbb edzést tartani. A lényeg, hogy napi szinten mozogj valamicskét, a tespedésnél pár percnyi torna is jobb. Nem muszáj mindig teljes gőzerővel aktívnak lenni, ráadásul azt sem árt mérlegelni, hogy mi a cél a gyakorlatok elvégzésével. Nem mindegy, hogy zsírt égetni, izmosodni vagy éppen átmozgató tornát végezni szeretne az ember lánya. Miután ez letisztázódott, sokkal egyszerűbb megtalálni a legmegfelelőbb mozgástípust.

Azt szintén figyelembe kell venni, hogy milyen edzettségi szinten áll az illető. Semmiképp nem érdemes túlterhelni a szervezetet, és nem csupán az egészségügyi kockázatok miatt. Az izomzatnak, valamint a szervezetnek kell idő a regenerációra, finoman kell hozzászoktatni ahhoz, hogy nagyobb energiafelhasználásra lesz késztetve, mint korábban. A kitartást szintén növeli, ha kellő fokozatossággal épül fel az edzésterv. Eleinte elegendő egy könnyedebb, rávezető, egyszerűbb torna, ami inkább motiváló erővel bír, semmint elvenné a kedvet a további mozgástól.

Hatékony torna ülve? – Bármilyen hihetetlen, ilyen is létezik

Lustább napokon, amikor az ember lomhának és kedvetlennek érzi magát, ez az ülve végezhető torna kifejezetten ideális, átmozgatja az elgémberedett végtagokat, berozsdált izmokat, de annak sem okoz csalódást, aki kezdőként szeretne valamiféle bevezető mozgásfélét gyakorolni.

A feladatokat húsz másodpercig kell végezni, minden gyakorlat között egy tíz másodperces pihenő van. A pihenő sem pihenő, tulajdonképpen azalatt is folyamatos mozgás történik, mégis engedi ellazulni a korábban igénybe vett, munkára fogott izomrostokat.

 

Annak ellenére, hogy a torna kis helyen, ülve elvégezhető, rendkívül változatos és szórakoztató. Nem kell felállni a kanapéról, simán lebonyolítható a pár perces testmozgás a nappali kényelméből. Amennyiben van rá lehetőség, mindenképpen érdemes egy stabilabb széket választani segédeszközként, hiszen a besüppedő, puha szófán való egyensúlyozás megnehezítheti a feladatok pontos elvégzését.

 

Amennyiben nagyobb mértékű súlyvesztés a cél, nem árt tisztában lenni vele, hogy egy ülve végezhető 12 perces torna semmiképp nem hozza el a várt átalakulást. Még egy ugrálós gyakorlatból sem feltétlenül elegendő 12 perc, noha az is igaz, hogy figyelembe kell venni, hogy mekkora súlyból, milyen alkati adottságokkal szeretne valaki pár kilót ledobni magáról.

A legjobb, hogy a széken, vagy a kanapén ülve simán nézheted a kedvenc sorozatodat vagy filmedet, miközben tornázol. Arra azonban figyelni kell, hogy a mozdulatok ne legyenek elnagyoltak. Ahhoz, hogy a torna valóban hatékonnyá váljon, precízen és koncentráltan kell végigcsinálni a 12 percet.

Bár az ülve végezhető edzések is munkára bírják az izomzatot, a látványos átalakuláshoz azonban nem elegendőek. Ha nagyobb mértékű fogyás a terv, esetleg alakformálás a kitűzött cél, elsősorban az életmódváltásra, az egészséges étkezésre és a rendszeresen beiktatott magas intenzitású, valamint erősítő, szálkásító edzésekre kell hangsúlyt fektetni. Amíg az állóképesség nem megfelelő a magasabb szintű aktivitáshoz, bevezetésként érdemes beiktatni egy ülve végezhető gyakorlatsort a mindennapokba, azonban már a kezdetektől fogva célszerű más mozgássorokkal kombinálni. Ugyanígy kiegészítő mozgáselemként is működhet az ülőtorna, pihenőnapokon sort lehet rá keríteni.

A rendszeres mozgás mellett az étkezésre szintén tanácsos jobban odafigyelni, nem csupán a fogyás miatt, a kellemesebb közérzet érdekében is. Fehérjében, rostban és vitaminokban gazdag összetevőkből ajánlott felépíteni a napi menüt, így a torna és a tudatos táplálkozás együttes hatása garantáltan változást hoz az alakot, valamint az egészséget tekintve egyaránt.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés