A kozmetikumokat gyártó cégek már nem ismernek határokat, két szempillaspirál is teljesen eltérő lehet, egészen különböző típusok állnak rendelkezésre. Fontos tudnod, hogy egyáltalán nem mindegy, milyet választasz, hiszen a kefék formái, kialakításai más-más igényeket szolgálnak ki. Igyekszünk segíteni, hogy enyhítsük a bőség zavarát.

hirdetés

A szempillaspirál ma már nagyon sokféle lehet, nemcsak a festékszínekben szélesebb a paletta, mint korábban, hanem az applikátorok is nagy változásokon mentek keresztül az évek során, egyik-másik ma már szinte nem is hasonlít a klasszikus keféhez. Néhány darab egy falfestő ecsetre hajaz, míg valamelyik egy kis gömbben végződik, egy másik pedig dupla rúddal rendelkezik az eszköz végén. Az előbb említettre bizonyára mindenki emlékszik, a kétezres évek nagy slágere volt. Bár kis gyakorlás után nem volt nehéz a használata, valami miatt mégsem újította meg a piacot.

Mit tudnak a klasszikusok?

Mielőtt az extrémitások mezejére lépnénk, nézzük az átlagosnak mondható keféket. A legáltalánosabb talán az egyenes, mindenhol egyforma vastagságú, vékony típus. Ez a szempillák hosszítására a legalkalmasabb. Másik előnye, hogy az apró, szemzughoz közeli pillákat könnyű vele elérni és befesteni. Ennek egy hasonló változata a kúp alakú kefe, ami a vége felé kissé elvékonyodik. Az ilyen spirálokat kifejezetten arra tervezik, hogy a kúp alakú vég segítségével még precízebben be lehessen fedni a szálakat, a vastagabb vég pedig dúsítja azokat.

A dúsításhoz a nagyobb, szélesebb spirálok használata ajánlott. Ezekkel általában gyorsabban lehet dolgozni, mert sörtéik sűrűbbek, könnyebben befedik a pillákat. Hátrányuk viszont, hogy a szemzughoz nehezebb velük hozzáférni. Akinek eleve hosszúak a pillái, és csak dúsításra van szüksége, annak ideális választás.

Egy harmadik közkedvelt kefeforma a homokóra alakú. Az ilyen típusú spirálok megemelik a pillákat, egyenletesen vihető fel velük a termék, és emellett dúsítanak is.

Tipikusan a szálak megemelésére gyártott kefék a hajlítottak, amelyek a szokásos egyenes helyett kissé görbülnek, ezáltal jobban illeszkednek a pillákhoz, és látványosan ívelik azokat.

 

Szempillaspirál-típusok a szokatlantól az extrémig

A tipikus kúp alakú kefének létezik egy fordított változata, ami a végénél vastagabb, a belseje felé pedig keskenyebb. Dúsításra és hosszításra egyaránt ajánlott, a spirál pedig azt ígéri, hogy használatával kinyílik a tekintet.

A csavart alakú szempillaspirál-típusok hosszítanak és meg is emelik a pillákat. Hátrányuk, hogy a szálak nyúlása nem annyira látványos, és egy ilyen applikátorral több időbe telik a befedésük, mivel nem egyenlő hosszúságúak a sörték.

A kerek keféjű spirál sokakat megijeszthet, hiszen látszólag könnyű vele megsérteni a szemet. Fő hátránya, hogy igen időigényes befesteni vele a pillákat. Más technikát kell alkalmazni használatakor, mint egy hagyományos kefével, de hozzá lehet szokni.

Talán a legextrémebbnek mondható spirálok azok, amelyek nem csupán egy rúdból állnak, hanem a kefén még egy-egy ívelt sörtés rész is elhelyezkedik. Valamelyiknek a végén pedig a fentebb ismertetett körkefe is helyet kapott. A gyártók szerint ezen termékek dúsítják, megemelik és egyben hosszítják a pillákat. A probléma csak az, hogy ezek a kefék a sok funkció miatt már akkorák, hogy igen nehézkes velük biztonságosan dolgozni, pláne gyakorlat nélkül.

A derékszögben hajlítható végű spirálok évről évre felbukkannak, mindenki elmondja róluk, hogy nem rossz, de nem az igazi, aztán eltűnnek. Egy évvel később pedig újra berobbannak, majd úgyszintén eltűnnek. Ezek a termékek azért hajlíthatók, mert így a gyártó reményei szerint könnyebb hozzáférni a pillákhoz, és a fedés is egyenletesebb lesz. Az efféle kialakítású termékről megoszlik az emberek véleménye, valakinek beválik, ha a hagyományos technikától eltérően viszi fel a pillafestéket, míg mások képtelenek megszokni egy ilyen applikátor használatát.

Érdemes még megemlíteni azt a kifejezetten furcsa megoldást is, amikor két szempillaspirál van egyben. De nem egy-egy végén, hanem mindkettő a csavaros tetőből ered. Így a két pálca alulról és felülről festi a pillát egyszerre.

A piacon mindig felüti a fejét valami szokatlan, újszerű megoldás. És épp a furcsaság az, ami vonzza a vásárlókat. Persze lehet, hogy egy-egy extrémebb termék tényleg beválik, de összességében nem véletlen, hogy még egyik szokatlan kefe sem formálta át gyökeresen a szépségipart.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés