A szempilla-lifting első hallásra csak egy újabb szépségőrületnek tűnik, de jobban megvizsgálva a dolgot, van értelme. Megemeli a töveknél a pillákat – ami által sokkal hosszabbnak tűnnek -, illetve tartós ívet ad a szögegyenes szálaknak. A fixálás módjától függően, akár 6-8 hétig is élvezhető az eredménye.

hirdetés

Számos módszer létezik a szempillák tökéletesítésére, a festéstől kezdve a nem egészen kíméletes dauerig, ami nem azonos a lifting-eljárással. Bár a mindennapi spirálozás nem egy megterhelő feladat, azért megvannak a buktatói és a hátrányai, melyek miatt gyakran bosszantó feladatnak érezzük. A csomósodás, az elkenődés, csak néhány közülük, amiktől sokan szívesen megszabadulnának, ha tehetnék.

A műszempilla ugyan látványosan pótolja a gyári pillák hiányosságait, de bármilyen szép, nem a legtermészetesebb hatást nyújtja, ráadásul az ügyetlenkedők számára igencsak macerás a felrakása. Igaz, a szempilla-lifting nem dúsít, és nem okoz eget rengető változást, de az a kevés, amit hozzátesz a megjelenéshez, igazán szembetűnő, és az is mellette szól, hogy cseppet sem művi az eredménye.

Mire jó a szempilla-lifting?

Elsősorban kiemelésre alkalmas. Azoknak ajánlott leginkább, akik sprőd, szögegyenes, ecsetsörteszerű pillakoszorúval rendelkeznek, mely csak ideig-óráig engedelmeskedik a göndörítő-eszköznek, vagy a szempillaspirálnak. A szempilla-lifting célja hasonló, mint a szemöldök-laminálásé: égnek emeli a gyenge, tartás nélküli szálakat, illetve fixálja őket, csak ezúttal a felfelé göndörödő, ívelt fazon elérése a cél.

Az utóbbi években sok kozmetika felvette a szolgáltatásai közé ezt az egyszerű eljárást, amit a bátrabbak otthon is elvégezhetnek a megfelelő készlettel a tarsolyukban. Nem egy szépségblogger kipróbálta már a kíméletes módszert, viszont nem lehet csak úgy hasra ütni és hozzálátni, ugyanis nem árt ismerni a művelet lépéseit és a hozzá való hatóanyagokat.

A felkenés sorrendjét, és a metódus részletmozzanatait sok helyen oktatják, persze videókból is el lehet sajátítani a lépéseket. Ám érdemes észben tartani, hogy a különféle márkájú pillamegemelő szettek eltérő hatásfokkal rendelkezhetnek.

Mégis, hogy kell elképzelni a gyakorlatban?

A szempillák tartós megemelésére alkalmas korszerű készletek már kíméletes anyagösszetétellel garantálják a hosszú, ívelt hatást, így nem roncsolják a szálak szerkezetét, és fájdalommentesen teszik a dolgukat. A szettek többféle kencét tartalmaznak: rögzítő gélt, göndörítő krémet, fixáló anyagot, hidratáló, valamint keratinos és vitaminos ápolófolyadékot.

A garnitúra rendszerint tartalmaz néhány szilikonpárnát is, amit a szemhéjra kell applikálni. Ezek a kis párnácskák határozzák majd meg a pillák görbületét, ezért az S, M, L méret jelentőséggel bír. A legkisebb méretjelzés rövid szempillákhoz való, melyeket jobban meg kell emelni, hogy látványossá váljanak, ezért ez jelzi az erős liftinghatást.

A közepes szilikoneszköz természetes összképet garantál, míg a legnagyobb azoknak ajánlott, akik alapvetően hosszú pillákkal rendelkeznek, csak szeretnék, ha tartós ívet kapnának a szálak. Ennek eredményeképp egy nagyon visszafogott változás érzékelhető majd.

Bár sokféle anyagot kell alkalmazni a lifting érdekében, ezek közül egyik sem érintkezik a szemekkel, a kezelés kizárólag a felső pillasort érinti, a szálakat pedig a kiválasztott méretű szilikonpadocskára kell felfésülni. Minden kencét külön-külön, egymás után kell rákenni a pillakoszorúra, majd minden fázisnál megvárni a nagyjából tízperces hatóidőt. Emiatt általában egy órát vesz igénybe a folyamat, de addig is lehet csukott szemmel relaxálni, pihenni, álmodozni.

A korszerű lifting-szettek kizárólag hipoallergén anyagokat tartalmaznak, így a szempillák nem károsodnak, sőt, selymesek és puhák maradnak. Az egyik fő hatóanyag a keratin, amely megtalálható a hajban, körömben, a bőr felszíni rétegében, valamint a szemöldök szálaiban és a szempillákban.

Ez a fehérje erősíti a haj- és szőrszálak szerkezetét, azonban elég sérülékeny és instabil, így erős vegyszer vagy hő hatására könnyen lebomlik. Keratint használnak a tartós hajegyenesítés során is, ugyanakkor a pillák formázását, göndörítését is segíti. A lifting-kezelés azonban nem ugyanaz, mint a dauer, amikor csak a pillaszálak hegyét göndörítik, méghozzá nem túl kíméletes módon. Ennél az eljárásnál a szálak teljes hosszát erősítik, tövüknél fogva megemelik, majd a szilikonpárna segítségével fixálják az ívelt formát, amit felvettek.

Milyen eredményre számíthatsz?

Ha a sűrű, 3D műszempillákhoz vagy szokva, akkor valószínűleg nem esel majd hanyatt a szempilla-lifting hatásától. A természetes megjelenés kedvelői viszont könnyen rákattannak, hiszen a pilláik spirálozgatás nélkül is hosszabbnak, íveltebbnek fognak tűnni, ezáltal smink nélkül is kiemelik a szemeket. Dúsítás valóban nem történik, csupán a szálak megemelésével trükközik az eljárás, ezért leginkább a rövid szempillák esetében okoz jelentősebb változást.

A kezelés után egy napig nem ajánlott dörzsölni, vagy vízzel megmosni a szemeket, ám utána nem kell óvatoskodni, mint a műszempillák esetében. Bátran lehet festeni, spirálozni is, sőt, a kozmetikákban gyakran szempilla-lifting után festik meg a pillákat, vagyis összevonva kérhető a két szolgáltatás. Az eredmény akár 6-8 hétig is kitart, attól függően, hogy milyen márkájú lifting-termékekkel dolgozik a szakember, illetve milyen sűrűn cserélődnek a pillák.

Egy világméretű járványhelyzetben talán nem baj, ha a szempillák nem kapnak kellő hangsúlyt, vagyis az egészen arcközeli kontaktust igénylő kezeléseket ebben az időszakban jobb későbbre halasztani. Bár az eljárás megfelelő, bevizsgált, minőségi szettel otthon is megoldható, érdemes kikérni egy kozmetikai szakember véleményét, hiszen nem minden hatóanyag alkalmas a laikus kísérletezgetésre.

Ráadásul egy lifting-készlet nem túl olcsó ahhoz, hogy lesz, ami lesz alapon beáldozza az ember egy esetleges sikertelen művelet kedvéért. Az eljáráshoz szükséges garnitúrák kozmetikai szaküzletekben és szépségwebáruházakban kaphatóak, márkától függően eltérő áron. Akár 15 ezer forintért is elérhetőek, de előfordulnak 20 ezer forint fölé ugró árkategóriák is.

Kiemelt kép: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés