Nem mindenki születik dús és hosszú pillákkal, de, aki mégis, annak sem biztos, hogy ez az állapot örökké tart. A szempillák nagyon érzékenyek, így a nem megfelelő ápolással és egészségtelen életmóddal alaposan meg lehet kurtítani őket.

Mi okoz közvetlen szempillavesztést?

Sajnos egy sor dolog, amiről nem is gondolná az ember, hogy káros lehet. Ha valaki gyorsan akar dús pillákat, feltesz műszempillát. Csakhogy az nehéz súlyként helyezkedik a pillákra, ami töréshez, majd hulláshoz vezet. Továbbá, az eltávolításával a természetes pillákat is kihúzza az ember. A göndörítő is egy népszerű eszköz, viszont fennáll a veszélye, hogy a szempillák szerkezetében kárt okozva gátolja a növekedést. Hasonlóan ártalmas lehet, ha nem mosod le a szemfestéket. Ez ugyanis a blepharitis nevű, szemhéjszéli gyulladáshoz is vezethet, aminek hatására ugyancsak kihullanak a szempillák.

Hogyan lehet elősegíteni a szempillák növekedését?

Egy új pilla teljes kinövése három hónapot is igénybe vehet, amit természetes, hogy nem akar az ember kivárni. De, mielőtt a drága kozmetikumok és kezelések felé vennéd az irányt, érdemes néhány otthoni praktikát is bevetni, amivel egészségesebbé lehet tenni a pillákat.

A hajápolásban igazi nagyágyúnak számít a ricinus- és kókuszolaj, melyek segítenek megelőzni a hajhullást, és tápláló összetevőiknek köszönhetően segítik megóvni a szálak szerkezetének egészségét. Fogj egy vattakorongot, cseppents egy keveset rá valamelyik olajból, majd töröld át vele a pillákat. Hagyd hatni egy egész estén át, vagy néhány óráig, majd mosd le. Vigyázz, hogy a szembe ne kerüljön!

Nagyon fontos a megfelelő vitaminpótlás, hiszen elsősorban nem a külső kezelésekre kell helyezni a hangsúlyt, hanem a szervezet belső támogatására. Az E-vitamin nagyon erős antioxidáns, ami különféle olajokban – napraforgó-, tökmag-, olívaolaj -, gabonacsírákban és a zöld színű zöldségekben található meg. Véd az oxidatív stressz ellen, és segít meggátolni a pillák kihullását. Szintén hatásos antioxidáns a zöld tea, ami olyan polifenolokat tartalmaz, melyek segítik a növekedést. Fogyassz naponta egy csészével, de át is törölheted vele a pilláidat.

Milyen kozmetikai kezelések segíthetnek?

A házi módszerek nagyon jók arra, hogy táplálják, erősítsék a már meglévő vagy növőfélben lévő pillákat, így azok szerkezetében nem esik kár, és nem fognak letörni, kihullani. De emellett vannak más módszerek is, melyekkel felgyorsítható és optimalizálható a növekedés.

Érdemes befektetni egy szempilla-kondicionálóra, ami olyan, emollienseket tartalmazó, hidratáló formulával rendelkezik, ami erősíti, egészségesebbé teszi a pillákat, de véd a töredezés ellen, és dúsít is.

Ennél sokkal hatásosabb, viszont esetleges mellékhatásokkal járhat a Latisse nevű szérumkezelés, amit kizárólag orvosi rendelvényre lehet kérni. Bár nagyon eredményesnek bizonyul, óvatlanul és nagy mennyiségben használva elszínezheti a szemhéjat, de akár az íriszt is. Ez különösen a világos szeműeket érintheti. Természetesen nem mindenkinél jelentkeznek ezek a mellékhatások, de érdemes tudni a rizikófaktorról, mielőtt az ember belevág a kezelésbe.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés