A vízálló smink – legyen szó szempillaspirálról, tusról, vagy szemhéjfestékről – kétségkívül az egyik legtartósabb fajta, ami ellenáll a szemetelő esőnek, a párának, az izzadságnak, és még a maszkviselés mellett is tökéletes marad. Nem árt azonban jól ismerni az efféle kozmetikumok tulajdonságait ahhoz, hogy megfelelően és esztétikusan alkalmazza őket az ember, és szigorúan be kell tartani a precíz sminklemosás lépéseit is.

hirdetés

Egy fárasztó nap után, az ember lánya néha nehezen jut el a fürdőszobai tükör elé, és gyűjt össze annyi akaraterőt, hogy egy alapos arcápolási műveleten átessen. Ennek a mulasztásnak azonban bárki könnyen megihatja a levét, főleg, ha aznap a vízálló kozmetikumok mellett döntött. Egy sminkben átaludt éjszaka után felébredni is kellemetlen: duzzadt szemek, összetapadt pillák és kiszáradt arcbőr lesz az eredménye. Ilyenkor már a legtáplálóbb arcpakolás is csak tűzoltást végez.

A bőr színével harmonizáló alapozó és korrektor veszélye, hogy észrevétlenül kimarad egy-két felületet arctisztítás közben. Emiatt a pórusokban egyre csak gyűlik a szennyeződés, idővel mitesszer, érzékeny bőr esetén pedig akné alakulhat ki. A vízálló festékek jobban fednek, és tovább tartanak a bőrön, így az sokkal nehezebben szellőzik. Ezért érdemes – különösen alapozókból – a légáteresztő formulákat keresni.

A vízálló smink helyes felrakása és lemosása

A vízálló sminkekre – főleg a matt folyékony rúzsokra és a szemhéjfestékekre – jellemző, hogy erőteljesen pigmentáltak, és nagyon jó fedéssel rendelkeznek. Ezért nem érdemes vastagon rétegezni a színeket, a szemhéjra is elegendő egy árnyalatot választani. A vízálló alapozók sok esetben nem igényelnek primert, ugyanis matt hatással rendelkeznek, és még sportolás, izzadás közben sem csúszkálnak el.

Vannak nagyon könnyed, légies formulák, melyek hagyják szellőzni a bőrt, de nem érdemes sok réteg korrektorral, bronzosítóval elnehezíteni a fedésüket. Nagyon keveset vigyél fel a bőrödre, és hagyd ki a mattító jellegű primert, mert a kettő együtt száríthatja a bőrt. A vízhatlan, fényvisszaverős korrektorok csodásan elfedik a szemkörnyéki sötét karikákat, viszont annyira hozzátapadnak a bőrhöz és egybeolvadnak textúrájával, hogy könnyedén kiadhatják a puffadt táskákat. Ezért ennél a sminktípusnál nem árt hanyagolni a vastag, réteges felvitelt.

Gyakori hibák az arc tisztításakor

A szempillaspirál lemosásakor, csukott szemmel sokszor a szemünk alá kenjük a festéket, jól belemasszírozva azt bőrünkbe, és ekkor egy kissé ijesztő pandamaci néz vissza ránk a tükörből. A látványosabb része az, amikor gyakran a sűrű pigmentekkel együtt jó néhány szempilla is távozik. Egyes vízálló sminkekben szilikon, és olyan ásványi viasz található, mint a paraffin, amelytől megkapják víztaszító hatásukat. Az ezek kíséretében lévő összetevők sokkal nehezebben távolíthatóak el, így az sem mindegy, milyen lemosóval ügyeskedsz.

Hatékony sminklemosók

Érdemes olajos alapú sminklemosót használni, az pedig kifejezetten sokat segít, ha vízhatlan sminkek lemosására lett kialakítva a termék. Emellett nagyszerűen működhet a kétbázisú micellás víz, a sminklemosó olaj- vagy tej, de akár egy olajos testápoló is működhet, ha óvatosan bánsz vele, és nem kened bele a szemeidbe.

Megfelelő technika

A smink lemosásakor kerülni kell a durva dörzsölést, és az erős, nyomást kifejtő mozdulatokat. Az arcon finom, körkörös technikával, a szem körüli területeken pedig kifelé simítva alkalmazd a lemosót, hiszen ezen a területen a legvékonyabb és legérzékenyebb a bőr. Nagyban segíthet, ha a vatta- vagy textilkorongot alaposan átitatod a lemosóval, majd a lehunyt szemeiden tartod legalább tíz másodpercig, hogy az átjárja, és feloldja a festékeket dörzsölgetés nélkül is.

 

Sokszor azt gondolja az ember, hogy lemosta az összes spirált a pillákról, azonban a szőrtüszők tövében alattomos módon bújhat meg a smink. Erről könnyen megbizonyosodhatsz, ha egy sminklemosóval benedvesített fültisztító pálcika segítségével végighaladsz a szempillavonal mentén.

Bajmegelőzés gyakori használatnál

Ha sűrűn használsz vízálló sminkeket, akkor nagyon fontos odafigyelni arra, hogy megfelelő hidratáló vagy olajos krémmel ápold az arcbőrödet. A szemek alatti érzékeny területet tanácsos külön vitaminos szemkörnyékápolóval, a pillákat pedig kondicionáló szérummal kényeztetni. Bármennyire is megbízható terméket választasz, nem javasolt a vízhatlan termékek mindennapi használata. Erősebben és tartósabban fednek, ezért kell némi pihenőidő a bőrnek, hogy fellélegezhessen.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés