A cink az egyik legfontosabb ásványi anyag, amire a szervezetnek szüksége van az immunrendszer megfelelő működéséhez, a fehérjeszintézis fenntartásához, az anyagcsere működés optimalizálásához, egyszóval mindenhez, ami a test egészségéhez nélkülözhetetlen folyamat.

A cink felel a feszes és tiszta bőrért

Éppen ezért nagyon fontos, hogy rendszeresen pótolva legyen, hiszen a szervezet nem képes hosszú távon tárolni a bevitt cinket. Márpedig erre nagyon is szükség van, ugyanis a cink végzi többek között a méregtelenítő folyamatokat a nehézfémek kiszűrése által, emellett a sebgyógyulást is ő teszi lehetővé.

A cinket elsősorban belsőleg, táplálék és táplálékkiegészítő formájában lehet pótolni, de egyre több kozmetikumban is megtalálható, mint alapanyag. Különösen a napfényvédő krémekben fontos összetevő, hiszen UV-fénytaszító tulajdonsággal rendelkezik, és a bőr legfelső rétegében elraktározódva védi azt a káros környezeti behatásokkal szemben.

Ha a szervezetben kevés a cink, azt onnan lehet sejteni, hogy a bőr szárazzá, repedezetté, a haj és a körmök pedig töredezetté válnak. Különböző gyulladásos eredetű bőrbetegségek, mint az ekcéma, a psoriázis vagy akné is megjelenhet. A cink antibakteriális, gyulladáscsökkentő és hámosító hatással bír, így nagyon hatásos lehet az előbb említett bőrbetegségek kezelésében. Emellett serkenti a kollagéntermelést és a sejtregenerációt, így a bőr feszességének, puhaságának megőrzése is nagyban függ tőle.

A szervezet legjobban a táplálék útján bevitt cinket tudja hasznosítani, és mivel tabletta formájában nem ritka a túladagolása, érdemes inkább a megfelelő ételekből fogyasztani rendszeresen. Ilyen például a tökmag, a spenót, a csicseriborsó, a hüvelyesek, a spirulina alga, a kesudió, a nyers kakaóbab, a halfélék és az osztriga.

A táplálékkal bevitt cink, rendszeres fogyasztás mellett elegendő a szervezet számára, és nincs pluszban szükség táplálékkiegészítőre. Ha mégis, érdemes orvossal konzultálni a mennyiségről, hiszen a túl sok cink hasmenést, hányást, fejfájást, különböző gyomorpanaszokat idézhet elő.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés