A muskotályzsálya-olaj a hajra és a bőrre is fantasztikus hatást gyakorol, ráncok, pattanások és hajhullás ellen éppúgy alkalmazható. Nem mindegy azonban, hogy miként használod a szépségápolási rutinban.

hirdetés

A szépségipar gyakran támaszkodik az ókorban is alkalmazott gyógynövényekre, amelyek megbízhatóan veszik kezelésbe a különböző bőr-, illetve hajproblémákat. A muskotályzsálya talán a kevésbé ismert és elterjedt növények közé tartozik, pedig hatása rendkívül széles körű, szuperül alkalmazható akár az otthoni szépségápolásban is.

A muskotályzsálya-olajjal késztermékekben, krémekben is találkozhatsz szuper összetevőként, de illóolaj formájában szintén beszerezhető. Fontos megemlíteni, hogy amennyiben illóolajként szeretnéd alkalmazni, mindenképpen egy másik hordozóolajjal kell párosítanod, vagy krémbe, hajpakolásba kell belecsepegtetned. A muskotályzsálya-olaj önmagában irritációt okozhat, ezért nem ajánlott közvetlenül a bőrre felkenni. De miért is érdemes az otthoni hajápolásban és bőrápolásban bevetni ezt a szuper gyógynövényt?

 

A muskotályzsálya-olaj hatása a bőrre

A különböző növényi olajoknak tényleg ott a helye az otthoni bőrápolási rutinban, hiszen a természetes segítségnél nincs is egyszerűbb és fantasztikusabb. Noha a muskotályzsálya-olaj kevésbé ismert, a bőröregedés ellen kiemelt hatékonysággal küzd, revitalizálja a hámréteget. Erős antioxidáns tulajdonságának köszönhetően hatékonyan küzd a szabad gyökök pusztító, sejtromboló hatása ellen.

Más feszesítő, bőrápoló arcolajokkal kombinálva megelőzi a további ráncosodást és a meglévő barázdák elmélyülését, lassítja a bőröregedés folyamatát. Jojobaolajhoz keverve például kiválóan működik, de a kedvenc arcápoló krémedbe vagy szérumodba is csepegtethetsz az illóolajból. Fontos, hogy a mennyiséggel ne ess túlzásba, ugyanis a hatékonysága nem azon múlik, hogy mennyit locsolsz a szépségápolási termékekbe a muskotályzsálya-olajból.

A gyógynövény ráadásul nem csak a ráncok elleni küzdelemben vállal fontos szerepet, éppen ezért kortól függetlenül bátran alkalmazható az otthoni rutinban. A pattanásokat is szépen kezeli, ugyanakkor segít megszüntetni a bőr zsíros csillogását. Csökkenti a gyulladást, szabályozza a faggyútermelést, ezáltal visszaállítja az egyensúlyi állapotot, sőt, a pattanások után maradt sebek és hegek gyógyulását is fokozza.

 

Mérsékli a hajhullást és a korpásodást

A muskotályzsálya-olaj nem csupán az arcbőrön alkalmazható, a fejbőr és a frizura állapotára szintén remek hatással van. Erősíti a hajhagymákat, ráadásul a hajnövekedésre is serkentőleg hat, mérsékli a hajhullást, sőt, a korpásodással szemben szintén felveszi a kesztyűt.

Fontos, hogy semmiképp nem szabad közvetlenül a fejbőrre csepegtetni, ugyanis maga az illóolaj a fejbőrön is irritációt válthat ki. Érdemes más hajápoló olajokkal keverni, vagy a balzsamba 1-2 cseppet csepegtetni, hiszen a muskotályzsálya-olaj már kis mennyiségben is roppant hatékonyan működik.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés