A pattanások kialakulásáról és kezelésről általában mindenki sokat tud, ám olyan tévhitek is terjednek a témával kapcsolatban, amelyek csak még tovább ronthatják az egyébként is aggasztó helyzetet.

hirdetés

A tudatos bőrápolás egyre népszerűbbé válik, a legtöbben folyamatosan tájékozódnak az új módszerekről és hatóanyagokról. A pattanások sokak életét keserítik meg, ám a kialakulásukat és kezelésüket illetően számos tévhit kering az interneten. Némelyik igencsak kibabrálhat az ember lányával, ugyanis vannak olyan módszerek, amelyek még tovább ronthatják a bőr állapotát, s csak megsokszorozzák a kialakuló piros dudorok számát.

A helyzeten az sem segít, hogy a különböző üzletek polcain számtalan olyan termék sorakozik, amelyeknek a címkéjén az áll, hogy „pattanásos bőrre”. A gyanútlan vásárló azonnal megörül, hogy máris megtalálta a remek gyógyírt a problémájára, ám nagyon nem mindegy, hogy milyen összetevők találhatók az adott kozmetikumban. Nem árt egy kicsit utánajárni a kezelési módszereknek, ahogy a probléma forrását szintén célszerű minél előbb kideríteni, ugyanis már az is nagyban befolyásolhatja a gyulladt göbök elleni küzdelem folyamatát.

Mutatjuk, melyek a leggyakoribb tévhitek a pattanások kialakulásával és kezelésével kapcsolatban.

 

Tévhitek a pattanások kialakulásáról, kezeléséről

A pattanások leginkább a tinédzsereket érintik

A legtöbben úgy gondolják, hogy a tinédzserkor az, amit csak át kell vészelni a pattanások szempontjából. Talán ez a tévhit a legelterjedtebb a a gyulladt göbök kialakulásával kapcsolatban. Igazság szerint a pattanás cseppet sem életkor függvénye, mivel számtalan háttértényező okozhatja a fokozott megjelenését.

Tény, hogy a hormonális változások főként serdülőkorban okoznak pattanásos, gyulladt hámréteget, ám felnőttkorban éppúgy bárkit érinthet a zavaró bőrprobléma. A felborult hormonháztartás felnőtt nőknél is okozhat pattanásokat, ahogy a különböző baktériumok, a rosszul felépített arcápolási és arctisztítási rutin vagy épp az étrend szintén beleszólhat a folyamatba, s ez mind-mind életkortól függetlenül elmondható.

A pattanások csak zsíros bőr esetén jelentkeznek

Egyesek úgy gondolják, hogy a pattanások problémája kizárólag a zsíros bőrrel rendelkező nőket érinti. Ez ebben a formában nem igaz. Tény, hogy a fokozott faggyútermelés hajlamosabbá teszi a bőrt a pattanások kialakulására, ugyanis a felgyülemlett olajok folyamatosan eltömítik az egyébként is tág pórusokat. Ennek ellenére kombinált, valamint száraz hámréteg esetén éppúgy jelentkezhetnek a gyulladt göböcskék, noha az utóbbi valóban ritkábban figyelhető meg.

Az olajos magvaktól rögtön pattanásossá válik a bőr

Vannak olyan ételek, amelyek valóban beleszólhatnak a bőr állapotának változásába. A zsíros, olajos dolgok hajlamosító tényezők a pattanások kialakulásánál, azonban az, hogy az olajos magvaktól rögtön kipattogzik az ember lánya, egyértelműen tévhit. A titok kulcsa a mértéktartásban rejlik. Néhány szem pisztácia vagy kesudió miatt még biztosan nem borítják gyulladt pattanások a bőr felszínét.

 

Az alkoholos kencék eltüntetik a pattanásokat

A pattanások kezelésével kapcsolatos tévhitek legnépszerűbb módszere az alkohollal való „leszárítás”. Sajnos az alkohol nagyon sok pattanás ellen kifejlesztett készítményben szerepel az összetevők között. Alkalmazásuk azonban csupán egy ördögi kört indít be. Az alkohol talán leszárítja a gyulladt göböket, de a hámréteget éppúgy szárazzá varázsolja, amely hosszú távon csak még több pukli megjelenéséhez vezet.

A kíméletlen, szárító hatású készítmények megvonják a vizet és a fontos olajakat a bőrtől, ennek következtében pedig nem csak az arc állapota romlik, a védekezőképesség éppúgy felborul. Ennek következtében a baktériumok még szabadabban szaporodhatnak, tehát újabb és újabb pattanások jelentkeznek majd.

Fertőtlenített kézzel vagy zsepivel ki lehet nyomni őket

„A kozmetikus is csinálja, tehát nem lehet belőle baj.” Sokak fején fut át ez a gondolat, de óriási tévhit, hogy a pattanásokat zsebkendővel vagy fertőtlenített kézzel bátran lehet nyomkodni. A folyamatos macerálás és piszkálás nem csupán a bacik és szennyeződések miatt káros. Ha valaki állandóan gyötri az arcbőrét és próbálja kinyomni a gyulladt pattanásait, még ha el is tűnik egy idő után a göb, szinte biztos, hogy heget hagy maga után.

A nyomkodás technikája sem mindegy, egy szakember pontosan tudja, hogy milyen módon járjon el az adott esetben, melyik pattanás nyomható, és melyik nem. Az agresszív otthoni közbeavatkozás rendkívül káros lehet, és csak még tovább fokozhatja a problémát. Ugyanez igaz az üzletekben kapható pattanások elleni tapaszokra, mitesszereltávolító alkalmatosságokra is. Hiába sterilek, csúnyán és kíméletlenül elbánhatnak az arcbőrrel, ami hosszú távon csak még több pattanás kialakulásához vezethet.

Ráadásul az sem mindegy, milyen gyulladási fázisban van egy-egy pattanás, sőt, vannak olyan bőrhibák, melyek mitesszernek tűnhetnek, de kifejezetten tilos nyomkodni őket. Visszatérő kinövések, gyulladások esetén mindenképp érdemes szakembert felkeresni.

Nem szabad sminkelni, mert az csak ront a helyzeten

Ha valakinek gyulladt pattanások borítják az arcát, érthető, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy elfedje azokat. Ez a tévhit valamilyen szinten nem is tévhit, ugyanis tény, hogy a magas fedésű alapozók és az egész napos maszkréteg nem tesz jót a bőrnek. A vastagon felvitt kencék nem hagyják regenerálódni a hámréteget, a sebbe jutva pedig fokozhatják a gyulladást, ezáltal még tovább súlyosbítva a már egyébként is zavaró problémát.

Azonban az, hogy a sminkelés teljes mértékben tilos, ebben a formában nem igaz. Nem mindegy, hogy milyen kozmetikumokat használ az ember lánya. A minőségi változatok nem ártalmasak a bőr számára, érdemes alaposan átvizsgálni az összetevők listáját, és kerülni a felesleges adalékanyagokat, irritáló hatóanyagokat.

A legtöbbeknek az alapozó kiválasztása okoz fejtörést, ugyanis sok változat csúnyán eltömíti a pórusokat. Célszerű könnyedebb állagú verziót beszerezni, manapság már olyan színezett krémeket és alapozókat is lehet találni, amelyeket hasznos hatóanyagokkal dúsítottak. Ilyen például a niacinamide, ami remekül működik pattanások ellen.

A legfontosabb a sminkelés esetén az, hogy a felvitt termékek alaposan le legyenek mosva a nap végén. Minél hamarabb célszerű búcsút inteni a festéknek. Egy alapos arctisztítás szépen eltávolítja a művi anyagokat a bőrfelszínről, ezután a bőr tud regenerálódni.

Gyakori arcmosás

Bár igaz, hogy a bőrön megtapadt, pórusokba bejutó baktériumok, szennyeződések is okozhatnak pattanásokat, a gyulladások kialakulásának nem feltétlenül a „koszos” arcbőr az oka. Sok tényezős a képlet, olykor a szervezet működésében kell keresni a probléma forrását, hiszen emésztési zavar, pajzsmirigybetegség, lappangó gyulladás, sőt, akár egy rossz fog is elindíthatja a folyamatot. A gyakori arcmosás egyébként sem a legjobb megoldás, ráadásul egymagában igencsak kevés ahhoz, hogy megszakadjon az ördögi kör.

Az erős felületaktív tisztítóanyagok, a túlságosan klóros vagy meleg víz használata csak még jobban  belobbanthatja a bőrben kialakuló gyulladásokat, hiszen sérül a védőréteg, ezáltal romlik a hámréteg vízmegtartó képessége, a kialakult bőrszárazságra pedig fokozott faggyútermeléssel válaszolnak a mirigyek. Mivel a húzódó, rugalmatlan, megvastagodott bőrfelszín nem enged utat törni a faggyúnak, borítékolható a pórusok eltömődése és az irritáció kialakulása.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés