Ezzel a két lépéssel hatékonyan léphetsz fel a zavaró bőrszárazság ellen ősszel és télen. Mindenképpen építsd be őket a napi arcápolási rutinba!

hirdetés

Az őszi-téli időszakban a bőrnek számos nehézséggel kell megküzdenie. Természetesen az egész év során vannak olyan külső tényezők, amelyek befolyásolják az arcbőr állapotát, azonban minden szezonnak megvan a maga sajátossága. Ebből adódóan mindig érdemes aktualizálni a bőrápolási rutint, hogy az télen-nyáron a megfelelő lépéseket tartalmazza.

A hidratálás a nyári időszakban is rendkívül fontos, ugyanis a forróság, a nap ereje és a klóros víz éppúgy durván szárítja a bőrt, azonban az őszi-téli időszakban mégis más típusú hidratálásra van szüksége a bőrnek. A szeles, hideg időjárás, a fűtött beltéri levegő, a megcsappant folyadékfogyasztás és a vitaminhiány egyaránt előidézheti a bőrszárazságot, ilyenkor pedig a testesebb, mélyebben tápláló kencék lépnek előtérbe a vizes bázisú arckrémekkel szemben.

Bőrtípustól függetlenül, ősszel és télen bárkinél jelentkezhetnek száraz foltok az arcbőrön, amelyek viszketnek és húzódnak. Normál, kombinált és zsíros bőrtípus esetén éppúgy előfordulhat, hogy a hámréteg dehidratálttá válik. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a hidratálás mindenki számára nélkülözhetetlen, egy alapvető arcápolási rutinban is ott a helye a folyadékpótló hatóanyagoknak. Ezzel a két lépéssel megelőzheted és orvosolhatod a száraz, irritált bőrképet.

 

2 lépés a rutinban, amely fellép a bőrszárazság ellen

Át kell alakítani a rutint és nagyobb hangsúlyt kell helyezni a bőr hidratálására. Ezzel minden tudatos bőrápoló tisztában van, a bőrszárazság leküzdésének kulcsa inkább a hogyanban rejlik. Az első kérdés, hogy milyen hidratálót kell alkalmazni az őszi-téli szezonban? Krémet vagy olajat? A helyzet az, hogy mindkettőt. A válasz már magában rejti a két jolly joker lépést, amelynek köszönhetően a hámréteg üde és ragyogó marad ilyenkor is. De miért van szükség mindkettőre?

Először is fontos meglátni a különbséget az arcolajok és az arckrémek között. Sokan csak hidratálónak nevezik a krémeket, holott a hidratáló nem csak arckrémet jelenthet. A „hidratáló” egy tulajdonság, ami sokkal inkább a hatóanyagoknak tudható be, nem pedig a formulának. Éppen ezért egy tökéletes hidratáló lehet krém és olaj egyaránt, a legjobb pedig az, ha mindkettő szerepel az arcápolási rutinban.

Mi a különbség?

A krémek különböző hidratáló hatóanyagokat tartalmaznak, mint például a hialuronsav, a ceramidok, az urea vagy épp a glicerin. Mindig érdemes bőrtípusnak megfelelően válogatni, s alaposan átböngészni az összetevők listáját. A téli időszakban célszerű testesebb, táplálóbb változatokra váltani, ugyanis ezek sokkal inkább hozzájárulnak a száraz arcbőr hidratálásához. Mivel a krémek több komponensből és hatóanyagból tevődnek össze, nem csupán a barriert erősítik, szó szerint feltöltik nedvességgel a kitikkadt bőrréteget. Általában vizet is tartalmaznak, ennek köszönhetően valóban hatékonyan juttatják be a nedvességet a mélyebb rétegekbe.

Az olajok lassabban szívódnak fel, a különböző változatok pedig egészen eltérő bőrproblémákat orvosolnak. A növényi olajok esetén szintén érdemes utánajárni, hogy mely típus alkalmas leginkább a húzódó, irritált hámréteg helyreállítására. Alapvetően erősebb, hatékonyabb hidratálónak tartják őket, mint a krémeket, ugyanis az olajok a nedvesség megtartásában jeleskednek. Valójában nem hidratálnak, hanem segítik a hidratáltság fenntartását. Persze a krémek között is vannak olyan jolly jokerek, amelyek a bennük található hatóanyagoknak köszönhetően nem csupán feltöltik a bőrt, hanem a nedvességmegtartó képességet éppúgy javítják, ám az olajok ebben tényleg toplistásak. Önmagukban nem hidratálnak, hiszen nem tartalmaznak vizet.

 

Miért jó őket kombinálni?

A legjobb felállás tehát az, ha egy hidratálást segítő olaj és egy krém is szerepel az arcápolási rutinban. Így garantáltan megfelelő mértékű nedvesség jut a bőrbe a krémnek köszönhetően, amit a hiper-szuper olajok nem engednek olyan könnyen elillanni onnan. Bezárják a bevitt nedvességet, ezáltal a krémezés sem felesleges és félmunka. Ketten együtt hatékonyabban lépnek fel a zavaró bőrszárazság ellen.

A hidratált, télen is egészséges és üde bőrképhez tehát leegyszerűsítve két dologra van szükség. Nedvességre és jól működő nedvességmegtartó funkcióra. A nedvességet a víz-, illetve zsírtartalmú krémek adják, míg az olajok pedig a nedvesség megtartásához szükségesek. Ezzel a két lépéssel már be is biztosítod magad, s akár megelőzésképp, akár a viszkető, száraz foltok eltüntetésére alkalmazhatod a betonbiztos kombinációt.

Érdemes reggel, illetve este is bevetni a szuper párost, hogy garantáltan hidratált és mélyen táplált legyen a bőr. Fontos azonban, hogy reggel hagyj időt annak, hogy a krém és az olaj teljesen beszívódjon, ne menj ki a lakásból nedves, felázott hámréteggel. Az is lényeges, hogy a különböző arcápolási termékek rétegezésénél szintén meg kell várni, hogy minden elem beszívódjon, a lépések között hagyj időt a bőrödnek, hogy felvegye a szükséges tápanyagokat. Elsőként az olajat vidd fel, majd ezt kövesse az arckrémformula.

Természetesen ha a szorgos hidratálás ellenére is húzódik a bőr és rendszerint irritált, száraz, mindenképpen célszerű megkeresni a probléma mögött húzódó okokat. A bőrszárazságot gyakran okozza például túltisztítás, túlzásba vitt hámlasztás, de az sem mindegy, hogy mikor kened fel a hidratálót az arcodra. Ha indulás előttre időzíted a bőrápolást, a krémnek és az olajnak ideje sem marad beszívódni, ezáltal csak érzékenyebbé teszi a hámréteget a hideg, szeles levegővel szemben.

Ha nem a rutinban rejlik a hiba, s a tudatos változtatásokkal sem javul a helyzet, érdemes bőrgyógyásszal konzultálni. Ez a két lépés ugyanis csak akkor jelent megoldást, ha a bőrszárazság oka a dehidratáltságban rejlik.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés