Bár a hajhullás bizonyos mértékig természetes dolog, vannak típusai, melyek a testben zajló felborult folyamatokra utalnak. Otthon nehéz megállapítani, hogy a ciklikus hajcserélődésnél többről van-e szó, ezért nem árt időben felismerni a jeleket!

Számos oka lehet annak, ha a hajhullás fokozottabban jelentkezik. Nyáron nem ritka, hogy az UV-sugárzás, a klóros víz, és a gyakori hajmosás hatására a fejbőr erősen kiszárad, amitől bizony a hajszálak is porózusabbá válnak. Ilyenkor szép kis hajcsomó gyűlhet össze a hajkefén fésülködés után, de ez csak a szőrtüszők átmeneti károsodását jelenti.

Nőknél a hormonális változások úgyszintén jelentősen befolyásolják a haj állapotát, és az erős stresszhatás is okozhat hasonló tüneteket. Ám mindaddig nem kell kóros hajhullástól tartanod, amíg száz hajszálnál nem veszítesz többet naponta, és a kihullottak helyén újak serkennek, vagyis a frizurád tömegében nem történik jelentősebb változás.

A komolyabb gondot az jelzi, ha az elveszített szálak pótlása nem következik be, vagy nagyon lassan megy végbe a hajcserélődés folyamata, ennek eredményeképp pedig a hajkorona meggyengül és ritkássá válik. Általában ez a választéknál és a halántéknál szemmel látható, például, ha ketté- vagy hátrafésülöd a hajad, és átlátsz a tövek között, akkor a hajhullás valamely fokozott változatára kezdhetsz gyanakodni.

Töredezéssel járó hajhullás

Amennyiben a hajvesztést a szálak elvékonyodása és töredezése kíséri, illetve a frizura sprőddé és kezelhetetlenné válik, felmerülhet a gyanú, hogy vashiányos vérszegénység áll a hátterében. Nem ritka, hogy a kihullott szálak végén egy kis fehér dudor, a hajhagyma látható, hiszen a fejbőr vérkeringése belassul, ami a haj gyökereit is érinti.

A vashiányos anémia, vagyis vérszegénység, általában alattomosan, lassan kialakuló állapot, melynek nem specifikus tüneteit gyakran figyelmen kívül hagyja az ember a mindennapi rohanásban. Mivel kellő mennyiségű vas nélkül az oxigént szállító vörösvérsejtek száma lecsökken a vérben, fejfájás, fülzúgás, fáradékonyság és sápadtság jelentkezhet, amit sokan könnyen összekevernek a kimerültség és a stressz tüneteivel. Az oxigénellátás elégtelensége a fejbőr vérellátását is felborítja, így, ha más jelekre nem is, a hajhullásra sokan felfigyelnek.

Amint a vaspótlás megtörténik, a hajhagymák regenerálódnak, és a haj növekedése újra beindul. Persze ez nem rögtön következik be, nagyjából két-három hónap, míg a hajhullás csökkenni kezd. Első lépésként mindenképp érdemes orvost felkeresni, aki egy egyszerű vérvételből meg tudja állapítani, ha vashiányos anémiáról van szó. Nemcsak vas-, hanem a cink- és vitaminhiány is állhat a fokozott hajhullás hátterében, melynek oka az egyoldalú táplálkozásban keresendő. Az öndiagnosztizálás és a hajnövekedést serkentő házi praktikák alkalmazása ezekben az esetekben nem megfelelő megoldás.

Foltokban jelentkező hajvesztés

A foltos hajhullás konkrét tünet, amit véletlenül sem lehet összetéveszteni a természetes hajcserélődéssel. Ilyenkor a hajhiányos területek szélei jól körülhatárolhatóak, és a kopasz rész környékéről a hajszálak nagyon könnyen, cibálás és fájdalom nélkül eltávolíthatóak. Az alopecia areata hátterében feltehetően autoimmun betegség áll, ami az immunrendszer zavarára utal.

A szervezet tévesen betolakodóknak érzékeli a hajszálakat, ezért támadást indít ellenük. Gyakran nemcsak a hajas fejbőrön, hanem a test más egyéb, szőrrel borított területein is megjelennek a tar foltok. Ám a foltos hajvesztést belső, gyulladásos góc, hormonális probléma, illetve a pajzsmirigy működésének zavara is okozhatja, ezért mindenképp szükség van orvosi kivizsgálásra, illetve kezelésre.

Viszketéssel járó tünetek

Előfordul, hogy a hajhullást egyéb tünetcsoportok kísérik, mint például vörös foltok, száraz vagy zsíros korpa, esetleg hámló kisebesedések megjelenése a fejbőrön. A hajjal borított területeken ugyanis éppúgy jelentkezhetnek bőrbetegségek, melyek lokális gyulladásokat okoznak, ezáltal a hajhagymák tápanyag- és vérellátásában zavar léphet fel.

A seborrhoeás dermatitis fokozott faggyútermeléssel jár, amely nemcsak a fejbőrön adhatja jelét. Az enyhébb fajtája nem idéz elő különösebb panaszokat, csupán a gyorsan zsírosodó haj, a fénylő, olajos, mitesszeres arcbőr kelthet gyanút.

Ám, amikor a tünetek elmérgesednek, sárgás, pikkelyes lerakódások, viszketéssel járó zsíros bőrhámlások adhatják a tudtodra, hogy többről van szó szimpla hajhullásnál. Gombás fertőzés, illetve allergiás reakció szintúgy kiválthatja a fejbőr fájdalmas viszketését, ami már rendkívül zavaró tünet. Amennyiben a korpásodást nagymértékű hajhullás kíséri, érdemes ellátogatni a bőrgyógyászhoz.

A haj túlterheléséből adódóan – gyakori festés, hajvasalás, vegyi anyagok halmozása – szintén felléphet fokozott hajhullás. Ha a szálak gyakorlatilag nem kihullnak, hanem letöredeznek, akkor a hajgyógyászati és hajdiagnosztikai rendelés felé vedd az irányt.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés