Az E-vitamin szinte minden bőrápoló termékben megtalálható, így csaknem természetessé vált, hogy az összetevők listáját nézve gyakran találkozunk a tocopherol névvel. Ez a hivatalos elnevezése, arról viszont már keveset tudni, miért is olyan alapvető összetevő. Vajon mit tud, amiért ennyire közkedvelt alapanyag a szépségápolásban?

Véd a káros szabad gyökök ellen

A kozmetikai ipar mostanában egyre több vitamint épít be a termékeibe, melyek közül az E-vitamin elég jelentős helyen szerepel. Nem véletlenül, hiszen nagyon erős antioxidáns, ennélfogva hatékonyan veszi fel a versenyt a káros szabad gyökök kivédésében. Erre szükség is van, hiszen utóbbiak olyan, mindenütt jelen lévő környezeti molekulák, melyek tönkreteszik a bőrt, és gyengítik annak rugalmasságát.

Ez különösen a nagyvárosban élőket veszélyezteti, ahol folyamatos a környezetszennyezés, de a cigarettafüst és az egyéb kémiai anyagok is károsítják a bőrsejteket. Így szinte észrevétlenül, minden tudatosság ellenére is ki van téve a bőr a környezeti ártalmak hatásainak. Az E-vitamin kiválóan semlegesíti mindezeket, sőt, még a káros UV-sugárzás ellen is véd.

Hidratál, és késlelteti a ráncok kialakulását

Akinek extrémen száraz a bőre, gyakran ajánlanak valamilyen koncentrált E-vitaminos készítményt a gyors javulás érdekében. Mivel zsírban oldódó vitamin, képes behatolni a bőr mélyebb rétegeibe, ahol védi és táplálja a hidratálásért felelős lipideket. Segít megtartani a bőr nedvességtartalmát, mivel hosszú ideig képes a zsírszövetekben elraktározódni. Tehát nagyon jó hidratáló, bőrpuhító, serkenti a kollagéntermelést, így a ráncok kialakulását is lelassítja.

Nagyon jól kombinálható C-vitaminnal, együtt szinte csodákra képesek a szép bőrkép elérésében. Érdemes a bőrápoló rutinba olyan készítményeket beépíteni, melyek tartalmazzák mindkét összetevőt, de úgy is hatásos, ha a különböző termékeket egymásra építjük.

Táplálékok, amik tartalmazzák

Mivel a szervezet nem képes előállítani az E-vitamint, nagyon fontos, hogy mindig pótolva legyen. Minden bőrtípusra ajánlott, és szüksége is van rá mindenkinek, csupán arra kell figyelni, hogy milyen állagú terméket választunk.

A bőrápoló készítményeken kívül különböző ételekből is felvehető. A búzacsíra, az olajos magvak és a belőlük sajtolt olajak is tartalmazzák. A tökmag, dió, mandula kifejezetten jó források, de a zöld színű, leveles zöldségek, mint a spenót, brokkoli, kelkáposzta fogyasztása is ajánlott. Ezen kívül a teljes kiőrlésű gabonafélék, a tojás, a fenyőmag és az avokádó is kitűnő források.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés