A karikás szemek előbb vagy utóbb szinte mindenkit érintenek, nem kevés bosszúságot okozva, hiszen megszabadulni tőlük nem olyan egyszerű, mint kialakulásukat előidézni.

Karikás szemek: mi okozza?

Döntő szerepet játszik a genetika és a bőrtípus is, ezek olyan okok, melyeket nehéz megelőzni. Emellett a szem alatti bőr elvékonyodása, a különféle bőrbetegségek révén fellépő hiperpigmentáció és a hajszálerek számának növekedése, megvastagodása is előidézheti a karikás szemeket.

A másik fő ok, amiért a szem karikás lesz az, hogy a bőr veszít hidratáltságából. Ezt valóban előidézheti alváshiány, aminek következtében a szemkörnyék veszít a nedvességből, így a véredények is jobban látszanak, a bőr pedig fakó és színtelen lesz. Ha a bőr nem elég hidratált, csökken a kollagéntermelés, amitől az beesett és karikás lesz.

Ami ugyancsak szárító hatással van a bőrre, az az intenzív napsugárzás, ezért mindig érdemes az arcon fényvédőt használni. A túlzott só- és alkoholfogyasztás szintén előidézheti a karikás szemek sötétlő látványát, sőt, püffedtséget is okozhat. Utóbbi a szemhéj alatti zsírtáskák kitüremkedése, ami közvetlenül reggel, felkelés után jelentkezik.

Van rá megoldás?

Első és legfontosabb a helyes életmód kialakítása, amibe a megfelelő folyadékpótlás és a pihentető, éjfél előtt alvás nagyon fontos szerepet játszik. Ezenkívül krémekkel, szérumokkal tovább lehet segíteni a bőr nedvességpótlását. Egy szuper házi receptet pedig itt olvashatsz. Érdemes C-vitamint tartalmazó terméket választani, ez ugyanis segít halványítani a foltokat, és élénkíti a bőrt. Emellett a kojisavat, arbutint és hidrokinont is keresni kell az összetevők között. Ezek kiváló folthalványítók, összetételüknek köszönhetően csökkentik a melanintermelést, így gátolva a sötét karikák létrejöttét.

C-vitamin-tartalmú ételek fogyasztásával szintén segíthetünk, így érdemes minél több paprikát, petrezselymet, savanyú káposztát fogyasztani. Ezenkívül a fekete ribizli, a csipkebogyó, a homoktövis és a brokkoli is jelentős mennyiségben tartalmazza. A C-vitamin hő hatására oldódik, így lehetőleg nyersen fogyasszuk a zöldségeket, gyümölcsöket.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés