A tükörbe nézve sokan tapasztalják, hogy a szemük körül táskássá válik a bőr, vagy látványosan megduzzad a szem környéke. Ez az esztétikai probléma zavaró lehet a mindennapokban, de szerencsére sok esetben meg lehet találni a megoldást – hívja fel a figyelmet Dr. Nagymihály Attila, a Budai Szemészeti Központ intézetvezető főorvosa.

A test bármely más szövetéhez hasonlóan a szem környéke is reagál a külső és belső hatásokra, legyen az napsütés, allergia, smink vagy esetleg a belénk kódolt genetikai adottságok. Szakorvos segítségével összegyűjtöttük a leggyakoribb okokat, melyek a puffadt szem hátterében állhatnak, hiszen ha ismerjük a probléma forrását, a megoldást is könnyebben megtaláljuk.

Napsütés

Bár a napfénynek számos pozitív tulajdonságát ismerjük, azt is tudjuk, hogy a túlzásba vitt napozás, az erős napsugárzás nem csak a bőrnek, de a szemnek sem tesz jót. Az UV-védelmet biztosító napszemüveg alapkellék kell, hogy legyen az erős napsütésben, de a szemet körülvevő finom szövetet ez nem védi meg teljesen. Ha a test bármely szövete megsérül, arra gyulladással reagál, ez pedig fokozottan igaz a szem környékén található vékony, érzékeny bőrterületre. Már egy kis sérülés, irritáció is duzzadást idézhet elő.

Vizesedés

Az emberi test rendkívül magas folyadék-koncentrációval rendelkezik, a szövetek bizonyos körülményekre reagálva extra folyadékokat tartanak vissza, ilyenkor, ahogy a köznyelvben is használjuk, a szervezet “vizesedik”. Ez a folyadék-felhalmozódás létrejöhet például olyankor is, ha nem alszunk eleget, ha túl sok sót viszünk be, vagy ha túlzásba visszük az alkoholfogyasztást.

Allergiás reakció

A szemhéj duzzadását okozhatja allergia is, hiszen a testbe került allergénekkel szemben ellenanyagokat termel a szervezet, melyek megpróbálják ellensúlyozni vagy eltávolítani az idegen részecskéket, ez a folyamat pedig gyulladáshoz és duzzanathoz vezet.

Smink

A legtöbb szemfesték nem természetes anyagokból készül, így az összetevők a szembe kerülve, irritálhatják azt. Bár a gyártók próbálnak tenni azért, hogy ez a legkisebb valószínűséggel forduljon elő, érdemes a sminktáskában is keresni a hibát, ha gyakran puffadt a szemhéjunk.

Kontaktlencse-túlhordás

Ha a kontaktlencse viselési szabályait nem tartjuk be, a szemhéjak puffadása mellett gyulladás léphet fel, mely maradandó látásromlást is okozhat. A kontaktlencse néhány szem esetében a viselési szabályok betartása mellett is okozhat allergiás reakciót, irritációt, mely a szemhéjak puffadásában is megmutatkozhat.

Genetika

Ha a fenti pontok mindegyikét kizárjuk, és továbbra is tapasztaljuk a puffadást, akkor nagy valószínűséggel a genetika a felelős, azaz örökölt tulajdonságunk a szemkörnyéki duzzanat. Ilyenkor teljesen megszabadulni valószínűleg nem tudunk a problémától, de néhány lépést minden esetben tehetünk annak érdekében, hogy csökkentsük a mértékét.

Praktikák puffadt szemre:

• a szem környékére és a teljes arcra is magas faktorszámú fényvédő használata
• kevesebb magas sótartalmú étel fogyasztása
• az allergiát megfelelő gyógyszerrel az orvos előírása szerint kezelni
• lefekvés előtt alaposan mosd le a sminket, esetleg  tartósítószermentes műkönnyet is használhatsz, ez segít a szemfelszínre jutott sminkpor eltávolításában
• a túlzott alkoholfogyasztás kerülése és megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása
• viselj kalapot, napszemüveget, ha a napon tartózkodsz
• a szemkörnyékápoló krémek és szérumok segítik visszanyerni a szövetek rugalmasságát
• kontaktlencse-használat helyett érdemes hosszabb időszakra szemüvegre váltani, hogy pihentesd a szemet, de végleges megoldásként a lézeres látásjavító beavatkozáson is praktikus elgondolkodni

Mi a megoldás, ha nem múlik el a duzzanat?

“Amennyiben a panaszok pár napon belül nem szűnnek meg, vagy esetleg fokozódnak, javasolt szemész szakorvoshoz fordulni. A felduzzadt szemhéjak oka a fent leírtak alapján sokféle lehet, azonban egy egyszerű szakorvosi vizsgálat alkalmával ez optimális esetben könnyen diagnosztizálható és kezelhető” – javasolja Dr. Nagymihály Attila.

Forrás: Budai Szemészeti Központ, purecom.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés