A jó idő beköszöntével az izzadás és a fokozott faggyútermelés következtében könnyebben megtapadhat az arc felszínén a levegőben szálló por, és egyéb szennyeződés. Ám nem csak ezért érdemes időnként mélytisztítást végezni a bőrön, hanem, mert így egy füst alatt megszabadulhatunk a pórusokat eltömítő, elhalt hámsejtektől is. A pórustisztító arcmaszk használata kézenfekvő megoldásnak bizonyulhat, hogy mindezt elérjük. Azonban, ha nem megfelelően alkalmazzuk, akár még kárt is tehetünk az arcunk természetes védőrétegében.

hirdetés

 

A különféle arclemosók és arctisztítók mellett az arcmaszkok is nagy segítségünkre lehetnek, ha makacsabb szennyeződésekkel szeretnénk felvenni a harcot. Az elhajt hámsejtekkel vegyült faggyú nem tud kijutni a pórusokból, ezáltal betokosodott zsírdugók, vagyis mitesszerek képződhetnek. A baktériumok elszaporodása pattanásokat okozhat, ez a folyamat pedig meggyengítheti a pórusok falát, amitől azok tágabbak, apró kráterszerűek lesznek.

A pórustisztító maszkok többsége valamilyen mélytisztító anyagot – például agyagot, aktív szenet – tartalmaz, ami magához vonzza a szennyeződéseket, így a texturált bőr kis mélyedéseit is könnyebben kitakarítja. Általában ezek a pakolások felkenés után megszáradnak, vagy zselés masszát képeznek, így hasonlóan a tapaszokhoz, lehúzásukkal a mitesszerek nagy része is távozik, a hámrétegen megülő felesleges olajjal együtt.

 

Sajnos gyakori eset, hogy a megszáradt pórustisztító maszkot lehúzva csalódottan vesszük észre, hogy minden fekete pötty ott maradt a helyén. Ekkor lehet nem gondolnánk, de nem minden esetben a termékben van a hiba. Időnként csupán az el nem végezett lépések hiánya miatt nem érjük el a kívánt eredményt. Persze, az összetevők is lényegesek, így nem árt csekkolni azokat a vásárlás előtt.

Ezért fontos a pórustisztító arcmaszk megfelelő használata

Azért, hogy a mitesszereket ki tudja gyomlálni a pórustisztító arcmaszk, nekünk is tennünk kell néhány lépést. Ezek az előkészületek kulcsfontossággal bírnak az efféle kozmetikai termék használata előtt.

Mivel a tisztító maszkok méregtelenítő, alapos tisztító erővel bírnak, ezt sokan úgy értelmezik, hogy bármikor feltehetik a sminkmentes bőrre, és nem kell előtte arcot mosni. Pedig elsőként az a legfontosabb, hogy az arcbőr tiszta legyen. A maszk ugyanis könnyen felveszi majd a nagy szemű szennyeződéseket , de az olajos bőr miatt például kisebb lesz a tapadása a pakolásnak, így az apró koszszemcsék a felszínén maradnak.

Erre a gondra a micellás víz alkalmazása is megoldást nyújthat. Második lépésként, fel kell puhítani a bőrt, hogy megnyíljanak a pórusok. Ezt legkönnyebben gőzöléssel, vagy egy arcra helyezett, meleg vízzel átitatott törölközővel lehet elérni. Ez lehetőleg tiszta frottíranyag legyen, amit meleg, de ne forró vízbe áztass be, majd csavard ki, hogy ne csöpögjön. Helyezd rá az előzőleg megtisztított bőrfelületedre, majd várj pár percet addig, amíg kihűl.

A biztonságos és ápoló gőzölési eljáráshoz egy tál meleg vízre és egy törölközőre van szükséged, de akár egy pihentető forró fürdő is megfelelhet. A dús pára miatt a pórusok kellően kitágulnak, ezáltal könnyebben távoznak majd a bennük lévő olajos szennyeződések.

 

A vásárolt vagy házi maszkok általában nem csak a mitesszerek ellen hatásosak, de szépítő anyagokat is tartalmaznak. Hogy ezek be tudjanak jutni a bőrbe, ahhoz azt meg kell szabadítani a nemkívánatos elhalt hámrétegtől, ami akadályozhatja az összetevők beszívódását. Ez ügyben az arcradír tud nekünk segítségünkre lenni. Óvatosan dörzsöljük végig a bőrünket a termékkel, hogy az ne sértse fel az ép felszínt.

Ha ezzel is megvagyunk, akkor jöhet a maszk felhelyezése. Használhatsz ecsetet, vagy a tiszta ujjaidat, a lényeg, hogy mindenhol egyenletesen fedje a bőrt a krémes anyag. Ha néhol vékonyabb a réteg, ott nagy valószínűséggel el fog szakadni a maszk a lehúzás során. A körömmel való kaparászással csak felsérted a maszk felszínét a teljes száradás előtt, így az nem fog rendes munkát végezni.

Várd ki a megfelelő száradási időt

Se túl korán, se túl későn nem éri meg próbálkozni a maszk lehúzásával. Ha gyorsan át akarnál esni a folyamaton, akkor az anyag még folyós állagú lehet, és az egész procedúra maszatolássá fog válni. A megduplázott várakozási idővel pedig azt kockáztatod, hogy az arcbőr túlságosan elveszíti hidratáltságát, húzódni fog, és még bőrirritáció is felléphet. A hatóidő mindig jelezve van a dobozon, és érdemes követni az utasításokat, hogy ne legyen fájdalmas a maszk eltávolítása.

Duplázd meg az arcmosást

A pórustisztító hártya lehúzása során, vagy akár egy agyagos maszk lemosása után is maradhatnak apró kencemaradványok a bőrön, amiket egy kevés víz nem tud feloldani. Ha eleve száraz a bőröd, és arra vitted fel a maszkot, akkor a pórusokba könnyedén beleszáradhat a krém, ami eltömíti a faggyú útját.

Ahelyett, hogy csak sima vizes öblítést végeznél a legvégén, használj arclemosót a tisztításhoz. Törekedj arra, hogy csak finoman masszírozd át vele a bőrt, hiszen az arc még érzékenyen reagálhat a fizikai hatásokra a maszk használata után. Befejezésként vigyél fel a felületre hidratáló krémet vagy frissítő tonikot.

Cikkfotók: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés