A szezonális szépségápolás fontos, hiszen az évszakoktól függően a hámréteg igénye és tűrőképessége megváltozhat. A jól felépített, tavaszi bőrápolási rutin sokat segíthet, és a megfelelő kencékkel hatékonyan készíthetjük fel a bőrfelületet a nyárra.

hirdetés

Bőrünk másképp reagál télen vagy nyáron az őt ért környezeti hatásokra, és bár az alaptulajdonságai nem változnak, az ellenálló képessége csökkenhet bizonyos időszakokban.

Ezért érdemes egy-egy szezonban kicsit változtatni a rutinon, ha kell, bővíteni a hatóanyagok skáláját, a bőr adott igényeinek megfelelően. Szerencsére, az összetevőkben gazdag bőrápoló kencék nagy segítségünkre lehetnek ebben. A megfelelő hatás érdekében időként megéri lecserélni a kozmetikumokat, és az adott évszakhoz igazodva használni a termékeket.

Felfrissített bőrápolási rutin, ami ragyogóvá teszi a kinézetet

A nyár közeledtével elérkezett az idő az újabb változtatásra, hiszen a napos órák számának a megnövekedése nagyobb kihívás elé állítja a hámréteget. A helyesen felépített bőrápolási rutin támogatja a bőrszövet rugalmasságát, így a kinézet tovább marad fiatalos.

Elhalt hámsejtek eltávolítása

A hámlasztást a téli időszakban sem érdemes hanyagolni, ám a bőrszárazságtól tartva sokan ódzkodnak a hámlasztó hatású kencéktől. A bőrradírokat pedig nem ajánlják a hűvösebb hónapokban, mivel a túlságosan nagy, durva szemcsék megsérthetik a bőrfelületet, ami további problémákhoz vezethet.

Ám a tavaszias idő megérkezésével ismét előkerülhetnek a fizikai és a kémiai hámlasztók, amelyek felfrissítik a kinézetet, gyorsítják a vérkeringést, és ösztönzik a sejteket a kollagéntermelésre.

A hámlasztást továbbra sem szabad túlzásba vinni, hiszen a kencék miatt felléphet fokozott hámlás vagy irritáció. Az AHA-savas, BHA-savas termékek esetén érdemesebb a kisebb koncentrációt keresni, és az utasítás alapján használni azt. Ha bőrradírral szeretnél megszabadulni az elhalt sejtecskéktől, akkor finom őrleményeket tartalmazó radírt válassz, és hetente egy-két alkalommal alkalmazd.

Tápláló hidratáló

Télen a legtöbben a zsírosabb kencéket kedvelik, amelyek megakadályozzák a bőr fokozott vízvesztését. Ezek a testesebb, gazdagabb formulák tökéletesen működnek bőrszárazság ellen, ám tavasszal és nyáron – pláne fényvédővel és sminkkel együtt alkalmazva – kevésbé hagyják lélegezni a hámfelszínt.

Ilyenkor már előkerülhetnek a könnyebb textúrájú, lágyabb összetételű kencék, amelyek ugyanúgy gátolják a nedvesség elvesztését, mégsem hagynak maguk után zsíros foltokat. Az izzadás és a meleg idő kellemetlenné teheti a nappali krém viselését, és a smink tartósságát úgyszintén csökkenti. Érdemes a gél alapú arcápolók között keresgélni, amelyek könnyen felszívódnak, és jól hidratálnak. Nem csupán a bőr vízzáró rétegét erősítik, hanem nedvességgel töltik fel a rétegeit.

Megfelelő fényvédelem

A fényvédő használatát télen sem szabad elhagyni, hiszen az UV-sugarak roncsolhatják a sejteket, amelyek idővel kevesebb kollagént és elasztint termelnek. A szabad gyökök szintén károsak a hámréteg számára, ezeknek az elszaporodása összefüggésben áll a napsugárzással.

A tavaszi-nyári szezonban mégis érdemes változtatni a jól bevált szokásokon, és lecserélni a fényvédőt legalább SFP50-re. A meleg hónapokban többet tartózkodunk a napon, így a hámréteg is fokozottan ki van téve a kockázatoknak. A magasabb faktorszámmal ellátott kencék megakadályozzák a napégést, és megvédik az orcát a káros sugaraktól.

Még több antioxidáns

A káros UV-sugarak hatására a hámrétegben elszaporodhatnak a szabad gyökök, amelyek roncsolhatják a sejteket. Az antioxidánsok fokozzák a sejtműködést, valamint javítják a bőr védőrendszerét, ezért rendszeres használatuknak köszönhetően sokkal feszesebb lesz a bőrfelület.

Érdemes például a C-vitamin-tartalmú kencéket beépíteni a rutinba, ám a bogyós gyümölcsökből készült termékek éppúgy hatásosak. A C-vitamin fokozza a kollagéntermelést, hatékonyan lép fel a káros szabad gyökök ellen, csökkenti a pigmentfoltok kialakulásának esélyét, és ösztönzi a sejtregenerálódást. Viszont nagy koncentrációban fényérzékennyé teheti az arcot, ezért a C-vitamin alapú szérumokat és arckrémeket jobb az esti rutinba beépíteni.

Szelektálás, tisztítás

A tavasz a megújulásról szól, így ideje megválni a lejárt kozmetikumoktól és az elhasználódott ecsetektől, szivacsoktól. A szavatossági időn túli termékek nemcsak, hogy nem tartalmaznak már értékes hatóanyagokat, de akár irritációt is kiválthatnak, ezért nem érdemes velük kísérletezni.

Az új, használható ecseteket pedig nem árt gyakrabban kitisztítani, hiszen elszaporodhatnak bennük a baktériumok, amelyek pattanásokat, bőrkiütéseket eredményezhetnek. Ilyenkor nem csak az arckrémek, testápolók, hanem az alapozók, korrektorok esetében is ajánlott könnyedebb állagú formulára váltani. A fényviszonyok megváltoznak tavasszal, így az erős fedést adó, nehézkesebb festékek kirívóbb hatást keltenek a lágy napsütésben. Minél természetesebb textúrájú a termék, annál jobb, és nem baj, ha kevésbé olajos.

Arcápoló készülékek, hűtés

Az arcápoló készülékek segítik a tisztítást, és serkentik a sejtek természetes cseréjét. Manapság már számos készülék van a piacon, így könnyedén megtalálhatod a legszimpatikusabbat. Az ügyes kis kütyük mellett a masszírozást segítő hengereknek úgyszintén hasznát veheted, mivel lehűtve felfrissítik a bőrfelületet.

 

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés