Az aktív szén a legtöbb háztartásban fellelhető, hiszen rendkívül sokoldalúan használható. Egyik legjobb tulajdonsága, hogy magához vonzza a szennyeződéseket, ennek köszönhetően a bőrápolás terén is népszerű csodaszer. A mitesszerek és a pattanások ellenségeként is ismert, hiszen alaposan kitisztítja a pórusokat, és percek alatt remek házi pakolás készíthető belőle.

hirdetés

Az orvosi széntabletta kiválóan alkalmas az akut megbetegedésekből adódó gyomorpanaszok megszüntetésére, hiszen megköti és kivezeti a szervezetből a vírusokat, baktériumokat, ezáltal lerövidíti a gyógyulási időt.

Ám még számos más területen jeleskedik, ugyanis tökéletesen megtisztítja a fogakat a lerakódásoktól és elszíneződésektől, és remekül szagtalanít, így a háztartásban szintén hasznát lehet venni. Alternatív felhasználási módjai is akadnak, például a segítségével könnyedén elfedhető az ősz hajlenövés, nyáron pedig a bogárcsípés kellemetlen tüneteit enyhítheti.

A kozmetikai ipar az izzadásgátlás és a bőrápolás terén egyaránt szívesen beveti, valamint a borotválkozás utáni irritáció csökkentésére is szívesen használja. Az otthoni arcpakolás kikeverését jelentősen megkönnyíti, hogy az orvosi szén nem csak tabletta, hanem por formájában is kapható, főként bio webáruházakban, és natúr kozmetikai alapanyagokat forgalmazó online üzletekben.

Az aktív szén a mitesszerek legnagyobb ellensége

A mitesszerek nagyon bosszantóak tudnak lenni, különösen azért, mert alighogy megszabadul nagy részüktől az ember, újraképződnek. A zsíros, kombinált bőr átka, hogy bizonyos területeken – például az arc T-vonalában – a faggyútúltermelődés miatt apró kis zsírdugók alakulhatnak ki a pórusokban, melyek szennyeződésekkel keveredve fekete kis pöttyökkel tarkítják a bőrt.

Bár gyulladást csak ritkán okoznak – többnyire akkor, ha baktériumok keverednek az elhalt hámsejtekkel elvegyült olajos tüskékbe, esetleg alaposan megnyomkodják őket -, azért esztétikailag eléggé zavaróak tudnak lenni. Főleg azért, mert a zsírdugaszok kitágítják a pórusokat, melyek az alapos kitisztítás után is csak nehezen húzódnak össze.

Az eltávolításuk tehát fontos, de nem mindegy, hogyan történik. A mitesszerkihúzó tapaszok többsége igen hatékony, de gyakran szárítják a bőrt. Bár otthon is készíthetsz kíméletes maszkot, aminek a lehúzásával eltávolíthatod a kis fekete hegyű tüskéket, ha hosszabb időre szeretnél elbúcsúzni a zsírdugóktól, érdemes alaposabb, méregtelenítő tisztogatást végezni.

Az aktív szén nem véletlenül kerül bele a legtöbb pórustisztító készítménybe, hiszen magához vonzza és megköti a szennyeződéseket, baktériumokat, és a faggyútermelést is szabályozza. Könnyen elérhető alapanyag, nem muszáj a patikába menni érte, így otthoni pakolásokhoz, mitesszerpasztákhoz éppúgy kínálja magát, ráadásul bőrtípustól függetlenül biztonságosan alkalmazható.

 

Már az is megfelelő, ha két-három szem aktív szenet porrá zúzol, majd összekevered egy kis vízzel úgy, hogy sűrű, pasztaszerű masszát kapj. Ezt csak fel kell vinned a megtisztított bőrödre. Érdemes előtte kicsit felpuhítani a bőrt egy meleg vízzel átitatott törölközővel, hogy a pórusok megnyíljanak, ezáltal könnyebben megszabadulhass a betokosodott mitesszerektől.

Azután kend fel a pakolást, körkörös mozdulatokkal finoman dörzsöld át vele a bőrt, hagyd fent nagyjából húsz percig, majd megint csak körkörös, gyengéd masszírozással öblítsd le az arcodról. Ha fokozni szeretnéd a fertőtlenítő és nyugtató hatást, az alábbi pasztát készítsd el.

Hozzávalók:

  • 2-3 kiskanálnyi por állagú aktív szén
  • 1 kiskanálnyi méz
  • 1 kiskanálnyi tiszta aloe vera gél

Ebből egy nagyon sűrű masszát fogsz kapni, ha addig kevergeted, míg az orvosi szén feloldódik benne. Tisztítsd meg, és melegítsd fel kissé az arcbőröd, majd ecsettel, vagy az ujjaiddal kend fel a pasztát a mitesszeres területekre. Körkörös masszírozással oszlasd el, végül húsz perc letelte után öblítsd le.

Ne ijedj meg, ha arcmosás után kitágult pórusokkal szembesülsz, melyekben talán a szénpor is megül. Ha lágy mosdókesztyűvel vizes állapotában újra átmasszírozod a bőröd, a pakolás szemcséi teljesen el fognak tűnni. A pórusok egy darabig még feltűnően kráterszerűek lesznek, hiszen az aktív szén mindent kipucolt belőlük – még a betokosodott mitesszereket is -, így üresen tátongva texturálttá teszik a bőrfelszínt.

Segíthetsz a problémán, ha hideg vizes arcmosást alkalmazol, vagy jégkockával finoman átkened a felületet. Amennyiben nem túl érzékeny a bőröd, kevés citromlevet facsarhatsz egy vattakorongra, majd azzal áttörölheted az arcod, így nem csak mattá válik majd, hanem a pórusok is összébb húzódnak.

Pár nap elteltével azonban, a megtisztult lyukacskák maguktól összébb záródnak. Az aktív szén önmagában nem szárítja a bőrt, persze az is számít, mivel kevered össze. Nem okoz hámlást, vagy irritációt, a hátránya csupán az, hogy nehezen eltávolítható a hepehupás bőrről, és ideiglenesen megszínezheti a pórusokat. Cserébe viszont, hosszabb időre megszabadít a mitesszerektől.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés