A kaolin egy univerzális összetevő a szépségápolásban, hiszen nagyszerűen alkalmazható a pattanások ellen. A zsíros bőr számára valóságos csodaszer, hiszen a pórusok mélyére hatolva tisztít, és a hámréteg kiszárítása nélkül csökkenti a mitesszereket.

hirdetés

A zsíros bőr sok kellemetlen problémát okoz: a pattanások és az eltömődött pórusok megkeseríthetik a mindennapokat, a fényes T-zóna pedig szintén nem túl esztétikus látvány, hosszabb távon pedig megnehezítheti a sminkelést. Ezekre a bőrproblémákra nyújt megoldást a kaolin, mivel alaposan megtisztítja a hámréteget a felesleges olajoktól, szennyeződésektől.

A kaolin, vagy fehér agyag egy természetes ásvány, amelyet már régóta használnak a bőrápolásban. Számos kozmetikumban megtalálható, leggyakrabban zsíros, pattanásos bőrre szánt maszkokban találkozhatunk vele. A fehér agyagpor natúrkozmetikai webáruházakban is kapható, csupán vizet kell hozzáadni, és máris remek arcpakolás nyerhető belőle.

A zsíros bőr csodaszere a fehér agyag

Bár a kaolin nem alkalmazható különféle bőrproblémákra, a zsíros, olajos hámréteg számára igazi csodaszer. A fehér agyag felszívja a felesleges faggyút, ezáltal megszünteti az olajos bőrérzetet, és segít egyensúlyba hozni a hámréteg nedvességtartalmát. Enyhe vízmegkötő hatással bír, és kíméletesen tisztít, így az érzékeny bőrre sem jelent veszélyt.

Mechanikai hámlasztó tulajdonságának köszönhetően a pattanást kiváltó okokat szünteti meg: magába szívja a koszt, és nem hagyja, hogy a faggyú és az elhalt bőrsejtek megtapadjanak és betokosodjanak a pórusokban. Ezáltal a hámréteg regenerálódását is elősegíti.

Az olajosan fénylő T-zónában szintén hatékonyan bevethető, mivel mattítja a hámréteget, eltávolítja a felesleges zsírt, és megakadályozza a pórusok eltömődését. Méregteleníti a bőrt, kipucolja a mitesszereket, valamint minimalizálja a pórusok láthatóságát. A kaolin emellett nem szárítja ki az arc felületét, hanem sima és puha bőrérzetet eredményez.

A kaolin könnyedén beilleszthető a rutinba

A kaolin főként a zsíros bőrrel rendelkezők számára ajánlott, hiszen segít szabályozni az olajtermelést. Száraz bőrtípus esetén nem javasolt, mivel elvonja az olajat a hámrétegből. Rendkívül kíméletes, és jól működik más hatóanyagokkal. Kamillával érdemes kipróbálni, így a gyógynövény csökkenti az irritációt, és nyugtatja az orcát.

Zsíros bőrrel rendelkezőknek hetente egyszer ajánlott használni a kaolintartalmú maszkokat. Több drogériában is megtalálhatóak, vagy megrendelhetőek online, illetve otthon is elkészíthetőek a fehér agyag porított változatából.

 

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés