Mindig voltak olyan divatkorszakok, amikor a rövid frizurák úgymond háttérbe szorultak, ám nemcsak a színésznők, hanem a modellek táborában is találunk olyan úttörőket, akik bevállaltak egy rövidebb fazont, és ezzel alapjaiban forgatták fel az akkori trendeket.

hirdetés

Kezdjük Twiggyvel a sort, aki megjelenésével nagy hatást gyakorolt a hatvanas években fellobbanó stílusirányzatokra. Törékeny alkatával, karizmájával, ártatlan babaszemű tekintetével, no és persze Vidal Sassoon-frizurájával egy korszak meghatározó nőalakja lett, és nem csupán az erőteljes sminkjével, hanem a kislányosan bájos, rövid fazonra nyírt hajával is átírta a trendeket. Az ötvenes évek igéző nőideálja, Marilyn Monroe után éles váltás volt ez a pimaszul vagány, fruskaszerű stílus.

Mary Quant modelljeként Twiggy a miniszoknyát is divatba hozta, kétségkívül a térd fölé érő ruhákat és falatnyi szoknyákat bemutató fotóival vált igazán híressé. Ő lett a londoni mod stílus meghatározó arca, melynek népszerűségét New Yorkban is sikerült belobbantania. A mod divatot követő nők öntudatosak, magabiztosak, karizmájuk és elbűvölő vonzerejük még a fiús fazonú rövid frizurákat is elbírja.

A kilencvenes évek elején, amikor a szupermodellstátusz a siker csúcsát jelentette a manökenek számára, kezdett megdőlni a korábbi módi, miszerint egy modellnek könnyen alakítható, formálható megjelenéssel kell bírnia. A bájos hosszú haj, ami bizonyos szemszögből praktikusnak bizonyult a kifutón változatos viselhetősége miatt, veszni látszott a modellvilág forradalma során.

Olyan nők jelentek meg a kifutón, akik delejes vonzerővel, erős kisugárzással bírtak, igazi egyéniségek, múzsák voltak, és sokan közülük máig azok. Megfordult a korábbi rend, már nem a divatházak formálták stílusuk szerint a manökeneket, hanem a szupermodellek sziporkázó egyénisége vitte el a show-kat.

Linda Evangelista és Kate Moss a kifutó vadócai voltak, stílusuk a közönségre is hatással volt. Linda a nyolcvanas évek végén, Kate a kétezres évek elején szabadult meg hosszú hajától, és mindketten divatot teremtettek rövid frizurájukkal.

Híres modellek, akik új divatot teremtettek hajfazonjukkal: ezek a rövid frizurák máig népszerűek

Szinte minden divatkorszakban voltak olyan időszakok, amikor a kifutókon és divatmagazinokban megjelenő modellek irányították rá a figyelmet a rövid frizurák sikkes vagy éppen vagány fazonjaira. A kétezres évek elején, amikor a lépcsőzetesen vágott hosszú és félhosszú hajstílusok hódítottak, néhány sikeres énekesnő és színésznő mellett Kate Moss is felkorbácsolta a rövid frizura trendjét.

 

Mariacarla Boscono, aki manapság is felbukkan a kifutón, szembement az olasz szépségideállal, és 2005 környékén teljesen átalakította megjelenését. Hosszú, kávébarna frizuráját rövid szőkére cserélte, sokak szerint olyan volt, amikor erős sminket viselt, mintha Twiggy modern változata lett volna.

A vagányságot megtestesítő Agyness Deyn 2007-ben került a Vogue címlapjára, Arizona Muse karrierje pedig 2009 környékén kezdett berobbanni. Agyness vadóc stílusával sokak szerint új színt vitt a divatmodellek világába, a rövid haj szinte minden formáját kipróbálta, még attól sem zárkózott el, hogy kopaszra borotválja a fejét. Ő lett az új generációs modellek bőrdzsekis, kalapos bálványa, aki rámutatott arra, hogy az egyéniség és a kisugárzás stílusteremtő erővel bír.

Bár manapság a rövid és hosszú frizurák egyformán divatosak, és sokkal inkább a fazonon, a vágástechnikán van a hangsúly, nem a haj hosszán, ezek a hajstílusok feledhetetlenül beírták magukat a divatba, és erre igencsak rásegítettek a képgalériában látható modellek.

Kiemelt képek: Stan Meagher/Daily Express/Hulton Archive/Getty Images.

Képgaléria képei: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés