Amikor Jean Shrimpton karrierje elkezdődött, a szupermodell kifejezés még nem is létezett, mégis őt tekintik az első szupermodellek egyikének, hiszen a divatvilágra és a nők öltözködésére is nagy hatást gyakorolt.

hirdetés


Jean Shrimpton angol modell ma már 79 éves és visszavonultan él, csak nagyon ritkán ad interjút, és kerüli a nyilvános szerepléseket. A hatvanas években azonban ünnepelt sztár volt, aki minden jeles eseményre meghívást kapott, utazgatott a világban, és élvezte a csillogó rivaldafényt.

Kép: Hulton Archive/Getty Images.

 

Mai szemmel visszatekintve Shrimpton stílusa kifinomultan elegáns és nőies volt, ám öltözködése sok tekintetben megelőzte korát. 1965-ben például sokan rosszallóan néztek rá egy melbourne-i eseményen, mert úgy vélték, miniruhája nem illendő viselet. Az emlékezetes darab, mellyel kivívta mások felháborodását, épp csak egyarasznyit mutatott a combjából, illetve szabadon hagyta a térdét.

Ezzel a letisztult, elegáns ruhával keltett felháborodást Jean Shrimpton Melbourne-ben, 1965-ben, mert sokak szerint túl rövid volt a fazonja. Képek: Fairfax Media/Getty Images.

 

A hatvanas években már érezhető volt a változás szele: míg az idősebb korosztály leragadt az ötvenes évekbeli midiszoknyák, kiskosztümök világában, és elítélt mindent, ami nem ehhez a konszolidáltan nőies, tartózkodó divathoz tartozott, a fiatalabbak már új hullámos zenét hallgattak, valamint nyitottak voltak az Amerikában elterjedt falatnyi sortokra és szexi miniszoknyákra.

Angliának erre az irányzatra is volt egy elegáns válasza. A hatvanas évek derekán Londonban terjedni kezdett a Mod stílus, ami ugyan rövidre szabott fazonokat vonultatott fel, de mindezt fehér gallérral tálalta. Ez a divatkorszak már szorosan a zenei irányzatokhoz kötődött.

Jean Shrimpton csodálatos stílusa

A gyönyörű Jean 1960-ban, 17 évesen csöppent bele a modellszakmába. Egy véletlen folytán találkozott Cy Endfield amerikai rendezővel és forgatókönyvíróval, aki csípőből azt tanácsolta neki, hogy iratkozzon be egy modelltanfolyamra, mert nagy jövő áll előtte a divatvilágban.

Képek: Fairfax Media, Evening Standard/Getty Images.

 

A rendező megérzése bebizonyosodott, bár eleinte katalógusmodellként foglalkoztatták, különleges szépségére hamar felfigyeltek a nagy magazinok is. A Vogue, a Harper’s Bazaar, a Glamour, az Elle és a Vanity Fair is címlapon szerepeltette, és csakhamar a leggyakrabban fényképézett modellek között találta magát.

Jean Shrimpton neve nagy üzlet lett, gyakran küldték el promóciós utakra. Ausztráliai látogatását több cég szponzorálta, köztük a Victoria Racing Club és a Colin Rolfe, ez utóbbi négy ruhát is készített a modell számára, melyeket a szerződésben foglaltak alapján különböző eseményeken kellett viselnie.

Képek: Hulton Deutsch Collection/Corbis, Central Press/Getty Images.

 

A hivatalos verzió szerint a Colin Rolfe varrodája nem jutott időben megfelelő mennyiségű anyaghoz, ezért, hogy teljesítsék a darabszámot, miniruhákat szabtak ki. Ám mivel akkoriban a világ több pontján elindult már a miniszoknyák divatja, valószínűbb, hogy a híres modell kapóra jött, hogy beizzítsa Melbourne-ben is az új trendet.

Jean Shrimpton öltözéke nagy port kavart az elegáns rendezvényen, ugyanis sem kesztyűt, sem kalapot nem viselt, és a ruhája nagyjából tíz centivel rövidebb volt a megszokottnál. Bár 1965-ben már érezhető volt a változás szele a divatban, a korábbi íratlan szabályok felrúgása még sokaknál kiverte a biztosítékot.

Képek: Dave Buresh/The Denver Post, Express, Evening Standard/Hulton Archive/Getty Images.

 

A fiatal korosztály azonban minden változásra vevő volt, így a köreikben Shrimpton csakhamar követendő stílusikonná avanzsált. Ha egy ilyen sztármodell rövid ruhát merészelt viselni egy nyilvános rendezvényen, akkor az új divat minden bizonnyal legyőzte az akadályokat és zöld utat kapott. Így, akaratlanul is, a modell sokat tett azért, hogy a miniruha trendje elterjedjen, és társadalmilag elfogadott legyen.

Képek: Stan Meagher/Express, Evening Standard/Getty Images.

 

Képek: Evening Standard/Hulton Archive, Dove/Daily Express/Hulton Archive/Getty Images.

 

A modell stílusa egyszerre volt elegáns és modern. Bár gyakran viselt minit, sohasem kihívó formában tette, olykor sikkesen laza, máskor pedig előkelően kifinomult volt a megjelenése.

Kiemelt kép: Jamie Hodgson/Getty Images.

Cikkfotók: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés