A kilencvenes éveket a szupermodellek uralták. A legnépszerűbb nők listáján csupán egy tucatnyi nevet találunk, mégis nagyban befolyásolták az aktuális szépségideált, és hozzájárultak a modellekről kialakult képhez. A legtöbben közülük manapság is aktívan modellkednek.

hirdetés

A kilencvenes években hatalmasat változott a divatvilág, ami kihatással volt a modellek életére is. Korábban csak ritka esetben kaptak megkülönböztetett figyelmet, bár a hatvanas, hetvenes és nyolcvanas években is előfordult, hogy egy-két manöken felkapottá vált, ezáltal ismert lett a neve, a sztársághoz fogható hírnévről nem igazán álmodhattak. Bár számos magazinban, reklámkampányban felbukkant az arcképük, a legtöbb fiatal lány neve nem maradt fenn a köztudatban. Csupán egy tucatnyi nevet tudunk felidézni a hatvanas-hetvenes évekből.

Ezzel szemben a kilencvenes években több lehetőséget kaptak arra a manökenek, hogy  szupersztárrá avanzsáljanak. A divatszakma kiemelkedő alakjai – köztük a modellek is – nagyobb figyelmet kaptak, már nem csak a divatrajongók ismerték a nevüket. Tévéműsorok, magazinok foglalkoztak velük, a manökenek személyisége, karizmája szintén kezdett fontossá válni.

A szupermodellek valósággal uralták a kifutókat, ott voltak a tinimagazinok poszterein, és akkora felhajtás illette meg őket, mint a popsztárokat. A divatvilág mellett hatalmas hatást gyakoroltak az aktuális trendekre. Cindy Crawford, Naomi Campbell öltözködéséből nők milliói inspirálódtak, rengetegen próbálták ki a sminkjüket.

Így néznek ki ma a népszerű szupermodellek

A kilencvenes évek után a legtöbb szupermodell egy időre felhagyott a divatszakmával. Sokan később a különféle televíziós műsorokban tűntek fel, míg mások saját vállalkozásba kezdtek. Ám az elmúlt években hatalmas szemléletváltás történt a divatvilágban, és a nagy márkák ismét foglalkoztatni kezdték a modelleket. Újra feltűntek a kifutókon, reklámkampányokban, sok esetben pedig még a fiatal tehetségeket is túlragyogják.

Naomi Campbell

Naomi Campbell elmúlt ötvenéves, és szinte nincs olyan divatmárka, amelynek ne dolgozott volna az elmúlt években. Rendszeresen feltűnik a divatmagazinok címlapján, és a reklámkampányokból sem hiányozhat. A kreatív csapatok legtöbbször a hosszú lábait, szálkás testét emelik ki a divatfotókon, ám ha úgy adódik, akkor a játékos énjét is megvillantja.

Linda Evangelista

Az egykori szupermodell csak most tért vissza a rivaldafénybe egy félresikerült plasztikai beavatkozás után. A híresség az elmúlt hónapokban már szerepelt a Vogue címlapján, illetve a Fendi kampányában. Reméljük, mostantól már sok izgalmas divatanyagban találkozhatunk majd vele.

Linda Evangelista a Fendi 2023-as tavaszi-nyári kollekciójának bemutatóján, New Yorkban.

Helena Christensen

Az 53 éves szupermodell egy pillanatra sem tűnt el, csupán átállt a kamera másik oldalára. Helena sok divatanyag elkészülésében vett részt, a koronavírus-járvány alatt még az is előfordult, hogy önmagát fotózta. Természetesen a modellkedést sem engedte el teljesen, rendszeresen feltűnik különféle márkák divatanyagaiban, többször szerepelt például a Victoria’s Secret kampányában.

Christy Turlington

A szupermodell úgyszintén a kilencvenes évek egyik nagy sztárja volt. Nincs olyan márka, aminek ne dolgozott volna. Ám 2000 körül egy rövid időre pihentette a karrierjét. 2009-ben a W magazin egy képes összeállítást készített vele a negyvenedik születésnapja alkalmából, mely Christi pályafutásának a mérföldköveit sorakoztatta fel. Azóta újra visszatért a kifutóra és a reklámkampányokba. A jótékonysági szervezetek mellett a divat is fontos szerepet játszik az életében.

Claudia Schiffer

Claudia a Chanel és azon belül is Karl Lagerfeld egyik kedvenc modellje volt. A közönség mindig hatalmas tapssal és ovációval üdvözölte, amikor kifutóra lépett. A manöken éveken keresztül uralta a divatvilágot, és ötven év felett sem hanyagolja a csillogást. Bár már nem modellkedik annyira gyakran, bájos vonásaival továbbra is benne maradt a köztudatban.

Cindy Crawford

Cindy Crawford manapság is az egyik legfelkapottabb arcnak számít a divatszakmában. Évtizedek óta modellkedik, a tervezők pedig szívesen dolgoznak vele. Megszámlálhatatlan mennyiségű címlapon szerepelt, és láthatóan ötven felett sem szeretne lassítani. Manapság már sokszor lányával, Kaiával együtt lép a kifutóra.

Tyra Banks

Tyra Banks sikeres kifutómodell volt, majd a kilencvenes évek közepén a Victoria’s Secret angyala lett. Éveken keresztül dolgozott a fehérneműmárkának, majd a televíziózás felé fordult. Hosszú ideig a Topmodell leszek című műsort vezette, és további show-műsorokban is feltűnt. Az évek során sokat kritizálták az alakját, erről nem olyan rég egy interjúban vallott. Manapság már nem szeretne senkinek megfelelni, jól érzi magát a bőrében.

 

Kiemelt kép: Venturelli/WireImage / Getty Images. 

Képek a cikkben: Daniele Venturelli, Randy Brooke/WireImage, Daniel Zuchnik, JP Yim, Taylor Hill, BG024/Bauer-Griffin, Kevin Mazur, Noam Galai / Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés