Linda Evangelista igazán elemében volt a kifutón, karrierje csúcsán a divatbemutatók meghatározó alakjaként nyert örök tagságot a szupermodellek klubjába, ami csak kevés modellszépségnek sikerült akkoriban. A báj, a vonzó külső és a kellem mellett volt valami plusz azokban a nőkben, akiket az egekbe emelt a szakma a kilencvenes években.

hirdetés

Linda Evangelista pályafutása során rengetegszer megfordult a kifutón, ott tudta csak igazán kibontakoztatni sokszínű, vadóc egyéniségét. Szakmai felemelkedése egybeesik a szupermodellek korszakával, a kilencvenes években ugyanis nagy változáson ment keresztül a divat világa, már nem csak a szépség és a karcsúság számított – bár elsősorban ezek domináltak –, hanem a karizma éppúgy hangsúlyt kapott a modelleknél. Neki pedig mindenből jutott bőven!

Kiérdemelt helyet kapott a nagy nevek táborában, Cindy Crawford, Naomi Campbell, Christy Turlington, Kate Moss, Claudia Schiffer, Eva Herzigová és Helena Christensen mellett, akiknek szupererejük abban rejlett, hogy elképesztően nagy hatást tudtak gyakorolni a közönségre. Elsősorban nem a világhírű tervezők ruhái, hanem ők határozták meg a show-t, a nevükkel pedig szinte bármit el lehetett adni.

A fotósok folyton a nyomukban voltak, amelyik klubban megjelentek, ott biztos, hogy megugrottak az asztalfoglalások, és nők sokasága követte nyomon, mit viselnek, hogyan sminkelik magukat, miként áll a frizurájuk. Egytől egyig divatformáló erővel bírtak, Linda Evangelista azonban még közülük is kiemelkedett merészségével.

Linda Evangelista nagy pillanatai a kifutón

A kilencvenes években még nem volt bevett szokás, hogy egy modell drasztikusan váltogassa frizurájának, külsejének stílusát. A divatmárkák és a tervezők úgy tekintettek a gyönyörű manökenekre, mint művész a tiszta vászonra, ők döntötték el, hogy egy-egy divatbemutató vagy fotózás alkalmával milyen karaktert kapjon a megjelenésük.

 

Linda Evangelista azonban kilógott a sorból, 1988-ban rövidre vágatta a haját, melynek fazonjával megalapozta a később elterjedt androgün stílusvonásokat. A híres fotós, Lindbergh tanácsolta neki az átalakítást, és míg a modell azon izgult Julien d’Ys fodrász serény ollócsattogtatása közepette, hogy új frizurája miatt majd elmaradnak a felkérések, azzal nem számolt, hogy óriási divathullámot indít el.

Évekkel később nyilatkozott csak arról, hogy az a hajfazon szó szerint berobbantotta a karrierjét, népszerűsége hamar megugrott, ami hatással volt a keresetére is. A kilencvenes években már bődületes frizuraváltásokkal jelent meg a kifutón, ő lett a modellvilág kaméleonja, aki megújulásával mindig meglepetést okozott a divatbemutatók közönségének.

Bár a legtöbb szupermodell visszatért a divatvilág érájába, Linda Evangelista egyszer csak eltűnt a rivaldafényből. Ennek okát tavaly osztotta meg először a nyilvánossággal, arról számolt be a People magazinnak, hogy nem önszántából vonult vissza teljesen, hanem egy félresikerült plasztikai beavatkozás, az úgynevezett zsírfagyasztás után fellépő mellékhatások miatt kerülte a kamerát.

Az 57 éves modell a British Vogue szeptemberi számának címlapján tért vissza, a róla készült fotók még nyáron megjelentek. A kezelés paradox zsírhiperpláziát váltott ki nála, ami visszafordíthatatlan, zsírleszívással tudnak enyhíteni rajta, de a probléma nem szűnik meg teljesen.

Miután nem várt reakciót produkált a szervezete a szépészeti beavatkozásra, Linda Evangelista úgy gondolta, többé már nem lesz helye a modellszakmában. Csak jó pár év eltelte után tudott őszintén beszélni erről, amikor már eljutott odáig, hogy a nála jelentkező tünetekkel együtt el tudja fogadni önmagát.

Úgy tűnik, félelme alaptalan volt, a divatvilág mai napig nyitott az érkezésére, és most is tárt karokkal fogadta. Idén szeptemberben a New York-i divathéten több mint tíz év után újra a kifutóra lépett. A Fendi show-ján vonult be egy hatalmas, kék taftruhában. Vajon egyszeri esetről van szó, vagy Evangelista nagy visszatérésének lehetett szemtanúja a közönség?

 

Kiemelt képek: Bryan Bedder, Evan Agostini/Getty Images.

Képgaléria képei: Getty Images.

Képgaléria kiemelt képe: Toni Anne Barson Archive/Wirelmage/Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés