Twiggy a nagy keblű, gömbölyded csípőjű filmdívák idején robbant be a köztudatba, és csibészes mosolyával, kisfiús alkatával egy csapásra átformálta a divatot.

Kitől ered a póklábszerű szempillafestés, és a rövid pixie frizura divatja? Naná, hogy Twiggy-hez futnak vissza a szálak! Sokan úgy vélik, hogy a soványság kultuszát is ő robbantotta ki a hatvanas években, de ezt éppolyan nehéz megfejteni, mint hogy a tyúk volt előbb, vagy a tojás.

Twiggy ma is divatot teremt

Az angol modellt, színésznőt és énekesnőt 1967 óta mindenki csak a gyermekkori becenevén ismeri, a leánykori neve, Lesley Hornby, sokaknak talán semmit sem mond. Alig 18 éves volt, amikor meghódította a New York-i divatvilágot, és kirobbantotta a Twiggy-stílusként ismert divatot.

Mindössze negyvenvalahány kiló volt akkoriban, és bár többnyire vele azonosítják az androgün divat fellángolását, valójában semmi férfias nem volt, és nincs is benne. Mai napig kénye kedvére tudja váltogatni a kislányosan bájos és a nőies attitűdjét, fiatal modellként pedig mindent divattá változtatott, amit viselt, szeretett, és a lényéből fakadt.

Pixie frizuráját a híres fodrászmester, maga Vidal Sassoon készítette, csakúgy, mint Mia Farrownak a Rosemary gyermeke című film kedvéért. Természetesen, óriási divathullám kerekedett belőle, nők ezrei rohamozták meg a fodrászszalonokat szerte a világban, hogy megszabaduljanak hosszú fürtjeiktől.

 

Twiggy ikonikus sminkje szintén a hatvanas évek végén írta be magát a divattörténelembe, és azóta rendre felbukkan a trendekben. Idén is felemlegetik a retró irányzatok, meg úgy en bloc mindent, amit a modell fiatalkorában viselt. Bár ő volt az első szupermodell, modellkarrierje nem elégítette ki igazán, így a hetvenes években már színésznőként és énekesnőként aratott sikert.

Az első házasságából született lánya, Carly Witney már 42 éves, aki illusztrátorként dolgozik. 2018-ban együtt dolgoztak a Marks & Spencer kampányán, miután a cég és a modell közös kollekciót dobtak piacra. Twiggy 70 évesen is csodásan néz ki, ugyanaz a csibészes mosoly jellemzi, amivel az arcán megismerte világ.

Kiemelt kép: Yui Mok/WPA Pool/Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés