A milia apró kis zsírcsomó az arcon, amit sokan összetévesztenek a mitesszerrel, ha például az orr és áll környékén jelentkezik. Bár ártalmatlan pöttyöcske, az eltávolítását jobb szakemberre bízni. Nagyon makacs, nem fog kijönni attól, ha gőzöléssel puhítod fel a bőröd.

hirdetés

A milia vagy milium apró kis fehéres-sárgás göböcske a bőrön, amit könnyen össze lehet téveszteni a zárt komedóval, vagyis a fehérfejű mitesszerrel. Ám valójában ez egy kis zsírciszta a hámrétegben, ami roppant kemény belül, így lehetetlen csak úgy kinyomni.

Bár ártalmatlan bőrelváltozás, rendkívül zavaró esztétikai problémává nőheti ki magát, hiszen előfordul, hogy nem elvétve jelentkezik az arcon, hanem szinte teljesen beborítja a szemkörnyéket, vagy az orr és áll körüli területeket. Jól látható, egyenetlen bőrfelületet okoz, amit sminkkel is nagyon nehéz korrigálni. Éppen ezért, sokan nekiesnek és nyomkodják a dudorokat, hogy megszabaduljanak tőlük.

Rossz hír, hogy nem fog menni! Mivel kemény, betokosodott zsírcsomókról van szó, amelyek nem ürülnek ki könnyedén a szőrtüszőkön, pórusokon keresztül egy kis nyomás hatására, csak azt kockáztatod a felesleges akcióval, hogy begyullad, kisebesedik körülötte a bőr, a göböcske viszont ugyanúgy megmarad.

Mitől alakul ki?

Még a bőrgyógyászok sem tudják pontosan megmondani, hogy mi okozza a milia elnevezésű dudorokat, de van pár feltételezésük. Főként zsírosabb bőrűeknél jelentkezik a probléma, de nem csak a bőrtípustól függ a kialakulása. A zsíranyagcsere zavara, illetve az A-vitamin hiánya is előidézheti.

Amikor a faggyútermelődés, és a hámréteg cserélődése nem megfelelően működik, vagyis a túlzott szaruképződés miatt sok elhalt hámsejt keletkezik, könnyebben kialakulnak az efféle zsírcsomók, melyek grízes felületet képeznek a bőrön.

A megvastagodott bőrrétegen keresztül a faggyú nem tud kijutni, összegyűlik és megkeményedik. Megfigyelték azt is, hogy azoknál a nőknél, akiknek a bőrén már jelentkezett milium, a különféle hormonális változások – menstruációs ciklus, terhesség, szoptatás – kiváltó tényezők lehetnek.

Míg a mitesszerek a szűkebb vagy tágabb pórusokban keletkeznek, a milia mélyebben alakul ki, a felhám alatt. Ezért is nem fogod tudni kinyomni, az eltávolításához mindenképp szakemberre van szükség.

A milia megfelelő kezelést igényel

A már kialakult zsírcsomókat otthon nem tudod steril körülmények között eltávolítani. Érdemes felkeresni velük a kozmetikust vagy bőrgyógyászt. A beavatkozás igen egyszerű és fájdalommentes, ugyanis az elváltozás feletti bőrt érzéstelenítő krémmel keni be a szakember, majd ezt követően steril tűvel megnyitja a felszínét, hogy kiüríthető legyen a szarumasszával keveredett, megkeményedett faggyú.

A milia eltávolítása mindenképp szakértelmet igényel. Nem mindegy, hogy szúrják meg a bőrt, hogy a zsírcsomó távozni tudjon.

 

Gyakran lehet olvasni, hogy ez a művelet otthon is elvégezhető, hiszen gyógyszertári alkoholba mártott tűvel könnyedén kifordítható a kis zsírciszta. Ám senkinek nem ajánljuk, hogy kipróbálja! A szakember pontosan tudja, hová, és milyen mélyre kell beszúrni a tűt, nem piszkálgatja, rutinszerű mozdulattal nyitja meg a hámfelszínt, ennek köszönhetően hegesedés nélkül gyógyul. Előfordulhat, hogy úgy megsérted a bőröd, hogy begyullad, kisebesedik, majd a hegképződés után sötét foltok maradnak a milium helyén.

A dudor felett ejtett szúrás után sokszor speciális eltávolító kanálra is szükség van, ami megakadályozza a környező hámszövetek sérülését.

A milia megelőzése

A milia előfordulása ugyan nem szüntethető meg teljesen, de a kialakulásának esélye megfelelő bőrápolással csökkenthető. Leggyakrabban kombinált bőrtípusnál jelentkeznek a grízes dudorok, ami a felszínén hajlamos a kiszáradásra, megvastagodásra, míg a felhám alatt zsírosabb. Sok esetben a száraz, hámló felhám robbantja be a folyamatot, hiszen a bőr ilyenkor fokozott faggyútermeléssel próbál kompenzálni.

Elsőre furán hangzik, de az olajos arcápolás segíthet a megelőzésben, mert bizonyos arcolajok szabályozzák a faggyútermelést, ugyanakkor felpuhítják a bőrfelszínt. Nem a nagyon nehéz, póruseltömítő fajtákra gondolunk. A sáfrányos szeklice magjából nyert, hidegen sajtolt olaj például könnyen felszívódik, zsíros, pattanásos bőr kezelésére is ajánlott, valamint enyhíti a hámosodási zavarok tüneteit. A jojoba bőrápoló olaj szabályozza a faggyútermelést, sőt, mitesszerek csökkentésére is ajánlott.

A hámlasztás szintén alkalmas lehet megelőzésre. Enyhe hámlasztót használj, mint amilyen a BHA- vagy a PHA-sav. Időnként vízzel higított almaecettel töröld át az arcod, ami szintén elősegíti az elhalt hámsejtek távozását. A Geek & Gorgeous 101 kombinált, zsíros bőrre kifejlesztett arcszéruma a túlzott zsírtermelés ellen nyújt segítséget. Niacinamidot tartalmaz, és kiegyensúlyozza az olajtermelést. A szemkörnyék ápolása szintén fontos tényező lehet. Olajokkal, vagy hidratáló szemkörnyékápoló gélekkel is puhán és selymesen tarthatod a bőrt, hogy könnyebben regenerálódjon.

Mivel retinolos kencék hatására egyes esetekben csökkent az újabb kis dudorok megjelenése, a milia kialakulását az A-vitamin hiányával is összefüggésbe hozták. Mindenesetre egy próbát megér, ha az étkezésedet is átformálod. Fogyassz karotinoidokban gazdag ételeket, mert azokat A-vitaminná alakítja át a szervezet. Édesburgonya, sütőtök, sárgarépa, fodros kel, kelbimbó, spenót, piros kaliforniai paprika, kápia paprika, és fejes saláta is kerüljön bőven a tányérodra.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés