A mitesszerek kialakulásában nagy szerepet játszik a túlzott faggyútermelés, de nem az egyetlen tényező, éppen ezért a megoldás sem merülhet ki annyiban, hogy durván lecsökkentjük különféle mattító és szárító hatóanyagokkal.

hirdetés

A mitesszerek megfelelő kezelésében sokat segíthet, ha megértjük a bőr faggyútermelésének folyamatát, ezáltal a megoldás is kézenfekvőbb lehet. A túlzott olajképződés mögött eleve sok tényező állhat, ráadásul nem az egyedüli főkolompos a zsírdugók előfordulásában.

A bőr felszínén található pórusokban szőrszálak és faggyúmirigyek vannak, ezekben alakulnak ki eltömődés útján a mitesszerek, érdekes módon többnyire csak az arc területein, ám megjelenhetnek a test más-más pontján is, például a mellkason. Az arcbőr T alakú zónája a homlok, az orr és az áll vonalát foglalja magába, ezeken a helyeken különösen gyakoriak a mitesszerek, hiszen itt elve több olajat termelnek a faggyúmirigyek.

Kép: Getty Images.

 

A fokozott faggyútermelődés önmagában még nem okoz kis zsírdugókat, ám jelentősen hozzájárul a folyamathoz. Ezért alakult ki régen az a tévhit, hogy a zsíros bőrt túlzott tisztítással és felületaktív anyagokkal – például habzó szappan – szárítani kell. Valójában ez még inkább ront a helyzeten, amire a kozmetikai ipar már rég rájött, ennek ellenére még mindig sok tévhit kering a zsíros, mitesszerekre és pattanásokra hajlamos bőr kezelésével kapcsolatban.

Mitől alakulnak ki a mitesszerek, és mi a biztonságos megoldás a csökkentésükre?

Elsősorban a genetikai hajlam határozza meg, hogy a hámréteg hogyan reagál bizonyos külső és belső hatásokra. Ehhez adjuk hozzá a hormonok játékát, ugyanis a stressztől és egyes ételektől megszaporodó mitesszerek mögött is valójában a hormonok állnak, hiszen éppúgy befolyásolhatják a hormonháztartást, mint a menstruáció, a terhesség vagy a szoptatás időszaka.

A pórusok fala meggyengül, elernyed, amikor hirtelen nagyobb mennyiségű olaj próbál meg átjutni rajtuk a felszín felé, erre mondjuk, hogy kitágulnak. Ez a folyamat lehetővé teszi, hogy elhalt, levált bőrsejtek jussanak be a kis kráterekbe, eltömítve azokat. Amikor nem tud a felszínre törni a faggyú, összesűrűsödik, idővel betokosodik, ez a közeg pedig igencsak kedvező a baktériumok számára, hogy elszaporodjanak. Amikor ez megtörténik, gyulladás alakul ki, avagy nem mitesszer, hanem pattanás képződik, ezért nem szabad durván kinyomkodni a zsírdugókat, mert elősegítheti a baktériumtelep virágzását, ráadásul sérülést okozhatunk a pórusok falában.

A túlzott faggyútermelődést külső tényezők éppúgy elindíthatják az arra hajlamosaknál. A zsíros és kombinált bőr ugyancsak ki tud száradni, akár a normál és száraz típus. Nem kell sok hozzá, a szeles idő, a kinti szmogos, szennyezett, illetve a beltéri fűtött, száraz levegő egyaránt kiválthatja a problémát. Lehet, hogy a bőr kiszáradását, húzódását egyáltalán nem fogod érezni, mert a hámréteg fokozott faggyútermeléssel reagál.

Kép: Getty Images.

 

Menteni szeretné a menthetőt, ezért gőzerővel küldi az olajat a felszín felé, így azt látod majd, hogy már megint csillog az arcod. Ilyenkor ésszerű döntésnek tűnik a bőr alaposabb tisztítása, faggyút elvonó maszkok használata, kénes és szenes bőrápolók bevetése, amelyek csökkentik az arcbőr zsírosodását. Nem mindegy azonban, hogy szabályozod, vagy minimalizálod a faggyútermelődést. Ugyanis minél több zsírt vonsz el a bőrödtől, annál inkább túltermeléshez fog folyamodni. A durva leszárítás nem vezet jóra, sőt, irritációhoz, gyulladáshoz vezethet, ha kizárólag olyan kozmetikai összetevőkkel bombázod a bőröd, amelyek már a lipidkészletét veszélyeztetik, és ezáltal gyengítik a nedvességmegtartó képességét.

A lipidekből, vagyis többségében zsírból és vízből álló hidrolipid filmréteget, amely az epidermiszt borítja, nagyon könnyű túltisztítással, durva hatóanyagokkal, túltolt hámlasztással tönkretenni, így valójában szabad út nyílik a baktériumoknak befelé, a hámréteg víztartaléka pedig lazán elszökik kifelé – avagy elpárolog. A száraz felületű bőr elzárja a faggyú útját, ami a pórusokból a felszínre igyekszik, a levált, elhalt bőrsejtek gátat képeznek és kész is a zsírdugó.

Mit tehetsz ilyenkor?

A tisztítás és a felszínt borító felesleges faggyú eltávolítása mindenképp hasznos, de csak módjával, kíméletes arclemosó készítményeket alkalmazva. A túlszárítás hamar bekövetkezhet, ami csak tovább fokozza, gerjeszti a problémát. Válassz olyan hatóanyagokat, amelyek szabályozzák a faggyútermelődést, de nem vonják el teljesen a bőr olajait. A kémai hámlasztás beválik, de nem mindegy, melyik típusát alkalmazod.

A BHA, és annak egyik fajtája, a szalicilsav, a megoldás kulcsa lehet mitesszerek ellen, ugyanis szétbontja a pórusok falában rekedt elhalt hámsejtek zsíros keverékét, ezáltal kipucolja a kis krátereket. Hámlasztó hatásával hozzájárul, hogy megújuljon a száraz felületű bőr, kíméletesen leválasztja az elhalt bőrlemezkéket, valamint serkenti a sejtcserélődést. Ám nem minden szalicilsavat tartalmazó bőrápoló készítmény optimális a mitesszeres hámréteg kezelésére. Általában mellé kerül a szárító hatású alkohol, vagy illatanyagok növelik az irritáció és a túlszárítás esélyét. A hatóanyag koncentrációja sem lényegtelen. Ezekről minden esetben érdemes tájékozódni.

Kompenzálj, hogy megelőzd a túlszárítást!

A kénes, szenes alapú termékek használata sem tilos, sőt, segítenek megszabadulni a baktériumoktól és bevált fegyverek a mitesszerek elleni küzdelemben. Ám rendszeres alkalmazásuk mellett, ha nem véded a bőröd, kiszáradhat. Mitesszeres, zsíros bőrre a nehézkes, olajos bőrápolók nem ajánlottak, de lipidekre, ceramidokra mindenképp szüksége van a zsíros hámrétegnek is, máskülönben sérül a vízmegtartó képessége. Válassz olyan arcolajat, ami nem komedogén, avagy nem tömíti el a pórusokat.

Kép: Getty Images.

Összetevők, amelyek segíthetnek

A glicerin növényi és állati eredetű zsírokban egyaránt jelen van, ez egy kifejezetten előnyös vízmegkötő anyag, amit a zsíros, pattanások és mitesszerek képződésére hajlamos bőr is elbír. A legtöbb mitesszer elleni krém egyébként tartalmaz glicerint, viszont ezzel az összetevővel sem szabad túlzásba esni, mert nagy mennyiségben inkább szárítja a bőrfelszínt. Jól adagolva azonban megköti a nedvességet a bőrben, nem hagyja elpárologni. Ezáltal úgymond lenyugtatja a makacsul faggyút termelő hámréteget, hiszen, ha jól hidratáltak a mélyebb és felszíni rétegei, nem kell túlzásba esnie az olaj gyártásával. A bőr nyugalmi állapotát szintén elősegítheted olyan antioxidánsokkal és gyulladást csökkentő komponensekkel, amelyek segítenek az irritáció megelőzésében.

Az édesgyökér, a licochalcone erős antioxidáns, ami egyben nyugtatja a bőrt. A cink gyulladáscsökkentő tulajdonsággal bír, a kozmetikai ipar pedig általában a PCA aminosav-származékkal kombinálja, ennek köszönhetően kettős hatás jön létre, mert együttesen a faggyútermelést is szabályozzák. Szuper, ha ott van a mitesszerek elleni kencében, de önmagában nem megoldás, ügyelni kell arra, hogy az összetevők további sora se szárítsa ki túlzottan a hámréteget.

A hidratálás lényeges, továbbá meg is kell tartani a bevitt nedvességet. Ehhez ceramidok, lipidek éppúgy szükségesek, tehát nem lehet teljesen mellőzni az olajokat, viszont mindig a bőrtípusnak megfelelő termékekből célszerű választani.

A niacinamide szuper összetevő, hiszen normalizálja a faggyútermelést, és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. A cink PCA-val együtt is alkalmazható, ami egyben hidratáló komponensként működik. Az esszenciális zsírsavakban bővelkedő növényi olajokról sem kell lemondani, érdemes olyat választani, ami nem ellensége az eltömődésre hajlamos pórusoknak. Ilyen a kender- és a tamanuolaj, ami amellett, hogy csökkenti a gyulladásokat, a hámló, sérült bőrfelszínt is helyrehozza. A feketekömény olaja szintén antioxidáns hatású, ráadásul segíti a bőr regenerálódását, és nem hagy zsíros nyomot a bőr felszínén.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés