A napsugárzás által okozott károsodások és az időnként megjelenő pattanások a nyári szezon leggyakoribb bőrproblémái közé tartoznak. A makacsabb pöttyök csúnyán begyulladhatnak, és hegeket, foltokat hagyhatnak maguk után. A pörsenések ellen sok bevált hatóanyag van, amelyek minimalizálják a pórusokat, felgyorsítják a gyógyulási folyamatot, valamint egységesítik a bőrfelületet. Egyikük a sárfányosszeklice-olaj, ami igazán erős antioxidáns hatással bír.

hirdetés

A sáfrányos szeklice, vagy olajözön eredetileg egy trópusi növény, ám manapság már hazánkban is termesztik. Az őszrózsafélék családjába tartozik, évszázadok óta használják fűszerként, illetve olajként. A virágából kinyert fűszer árnyalata vörösesbarnás, a sáfrányra hasonlít. Mivel erős a színe, ezért az ókori Egyiptomban gyakran alkalmazták különféle textíliák megszínezésére.

A növényből főként olajat készítenek, ami hasonló a napraforgóolajhoz, csak sokkal egészségesebb. Az eljárás során a magokat hidegen sajtolják, így az értékes vitaminok, antioxidánsok megmaradnak. A sáfrányosszeklice-olajat idővel a kozmetikai ipar is felfedezte magának, ezért már a különféle arcápolók INCI-listáján is gyakrabban találkozhatunk vele.

A sáfrányosszeklice-olaj sok bőrproblémára jelent megoldást

Az olajok tekintetében jobb óvatosnak lenni, ám a megfelelően feldolgozott sáfrányosszeklice-olaj sokkal több esszenciális zsírsavat tartalmaz, mint bármelyik másik olajféle. Nagyon erős antioxidáns hatással bír, ami a hidegen sajtolásnak köszönhető.

A sáfrányos szeklice olaja bővelkedik E-vitaminban, aminek támogatásával hidratáltabbá, rugalmasabbá válik a bőrfelület. Ez az antioxidáns hatású, zsírban oldódó vitamin segít visszaállítani a hámréteg nedvességtartalmát, csökkenti a bőrszárazságot, gyorsítja a regenerálódást, valamint védi a bőrt a napkárosodástól.

Részben a magas E-vitamin-tartalomnak köszönhetően, a sárfányosszeklice-olaj hatékonyan lép fel az UVB-sugarak bőröregítő hatása ellen, ugyanis blokkolja a szabad gyökök sejtkárosító tevékenységét. Mivel egy erős antioxidáns, ezért csökkenti a kollagént lebontó enzim működését, így a kollagénrostok tovább maradnak egészségesek, ezzel lassul a fotóöregedés.

A fotóöregedés alatt azokat a bőrön jelentkező elváltozásokat értjük, amelyek az UV-sugárzás következtében alakulnak ki. A rugalmasságvesztésből adódó ráncok, a pigmentfoltok, és napfoltok is ezekhez a tünetekhez sorolhatók.

A sáfrányos szeklicéből kisajtolt olaj omega-3, omega-6, és omega-9 zsírsavakban bővelkedik, megtalálható benne a linolsav, illetve a linolénsav. A telítetlen zsírsavak kombinációja felerősíti a sejtek nedvességmegtartó képességét, a hámréteg sokkal hidratáltabbá, teltebbé válik.

A pattanások, akné elleni küzdelemben is segít, mivel a sáfrányosszeklice-olaj non-comedogenic összetevőnek számít, ami annyit jelent, hogy nem tömíti el a pórusokat. A nehezebb hatóanyagok felhalmozódhatnak a tűhegynyi kráterekben, az olaj használata esetén azonban nem kell tartani ettől. Gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően mérséklődnek a pattanások, és enyhülnek az akné tünetei. A linolsav a megelőzésben segít, hosszabb távon ugyanis csökkenti a piros pöttyök és a mitesszerek méreteit.

Így használd az olajat

A sáfrányosszeklice-olaj jól működik más antioxidánsokkal, például C-vitaminnal, így még jobban felerősíthető a hatása. Az olaj akkor a leghatékonyabb, ha megfelelő módszerrel dolgozták fel, valamint hidegen sajtolták.

Közvetlenül is felkerülhet az arcra, ám nem szükséges vele túlzásba esni, már 2-3 csepp elegendő belőle. Különféle kencékbe úgyszintén belekerülhet, így is hatékonyan ápolja a hámréteget.

A sárfányosszeklice-olaj nem rendelkezik irritatív hatóanyagokkal, ám a körömvirág- vagy krizatémallergiában szenvedőknél bőrpírt, és más allergiás reakciókat válthat ki. Az alkalmazása előtt érdemes egy bőrtesztet elvégezni a csuklón, ehhez pár csepp olaj szükséges, és az elkövetkezendő napokban figyelni kell a hámréteget.

 

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés