A keratosis pilaris piros vagy fehér, kemény göbökben, illetve száraz pöttyökben jelentkező ártalmatlan elváltozás a bőrön, mely leginkább a felkar, a comb és a fenék környékét érinti. Bár véglegesen nem lehet megszabadulni tőle, a tünetek helyes ápolással enyhíthetők.

A felkaron megjelenő keratosis pilaris legalább olyan gyakori jelenség, mint a narancsbőr, de az utóbbival ellentétben, nem életmódbeli, inkább genetikai tényezők állnak a hátterében. Nőknél például, gyakrabban fordul elő, különösen azoknál, akik ekcémára, allergiás reakciókra is hajlamosak.

A keratosis pilaris okai

Az apró dudorokat a keratin túltermelődése, valamint a bőr gyakoribb cserélődése okozza, melynek következtében a pórusok és a szőrtüszők eltömődnek a felgyülemlett elhalt sejtektől, melyek bekeményedett dugókat képeznek a felszín alatt.

A csirkebőrként, és grízes bőrként is emlegetett elváltozás kizárólag csak esztétikai problémát jelent, és bár a feltűnése nem függ össze a személyes higiénével, bizonyos tisztálkodási szokások felerősíthetik a gyulladásos tüneteit.

Mivel a faggyú nem tud megfelelően a felszínre jutni, az érintett bőrfelszín könnyebben irritálódik, hiszen hajlamosabb a kiszáradásra. A gyulladásos folyamat azért indulhat be, mert károsodik a bőr védelméért felelős hydrolipid réteg, és emiatt nem egyszer ekcéma jellegű tünetcsoportokkal bővül a dudorok jelenléte. Ezért a pattanásokra hasonlító göböcskéket nem szabad sem kiszárítani, sem nyomkodni, lesminkelni, vagy elvakarni, mert csak még jobban eldurvul a helyzet.

A keratosis pilaris nyáron enyhébb formában jelentkezik, mert a napfény, és a szellős ruházat kifejezetten jót tesz neki. Hidegebb évszakokban a ruha kidörzsölésének következtében, megszaporodhatnak a kemény kis göböcskék.

Enyhítő megoldás a dudorok ellen

A bőrgyógyászok leginkább a BHA-hámlasztókat ajánlják a probléma kezelésére. A Beta Hydroxy Acid elnevezésű sav zsírban oldódik, ezért könnyedén le tud jutni a pórusok mélyére, ráadásul ott gyulladáscsökkentő hatását is kifejti. A szalicil-, glikol-, illetve gyümölcssavak szintén csökkenthetik a piros dudorok és pöttyök megjelenését, de végérvényesen nem szüntetik meg a jelenséget.

Érdemes olyan hatóanyagokat keresned, melyek a bőrregenerálódási és –megújulási folyamatot segítik, mint például a retinol és az azelainsav. Ha fokozottan ügyelsz arra, hogy az érintett bőrterületen ne növeld a kiszáradás és az irritáció esélyét, illetve ne tömítsd el a pórusokat, máris sokat tettél azért, hogy a keratosis pilaris minél enyhébb tünetekkel jelentkezzen nálad.

Kerüld a szappanokat és az illatosított, alkoholtartalmú tusfürdőket, vagy krémeket. Könnyed állagú, kímélő összetételű testápolót használj, amely jól hidratál, gyorsan felszívódik, és nem tömíti el a pórusokat. Havonta egyszer-kétszer alkalmazz tengeri sós ülőfürdőt, amely nem szárítja ki a bőrt, viszont hatékonyan feloldja a faggyúdugókat.

A természetes hatóanyagú, gyulladáscsökkentő krémekről se feledkezz meg. A kövirózsa és a körömvirág kivonata csökkenti a bőr pirosságát, míg a niacinamid szabályozza a faggyútermelést, és segít megelőzni a pórusok eltömődését. A dudorokat tilos bőrradírral, dörzsöléssel, vagy forró vízzel irritálni, mert csak rosszabbodik tőlük a helyzet.

Ha a piros és fehér göbök után elszíneződések maradnak a bőrön, érdemes lézerrel próbálkozni. Többféle bőrpirosság-csökkentő fényterápia van, mely sikeresen enyhítheti a keratosis pilaris tüneteit, de a kezelés megválasztását minden esetben a szakértő dönti el.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés