A tág, látható pórusok sok nő életét megkeserítik, hiszen a tűhegynyi kráterekben könnyebben összegyűlik a szennyeződésekkel keveredett faggyú, ami pattanásokhoz, illetve fokozott olajtermeléshez vezet. Számtalan pórusminimalizáló összetevő van, de nehéz kigyomlálni közülük a valóban hatékony megoldásokat, melyek nem csak felületesen vagy optikailag lépnek fel a probléma ellen, hanem valóban összébb húzzák az apró gödröcskéket, ezáltal megkönnyítik a sminkelést és egységesítik a bőrfelszínt.

hirdetés

A bőrnek van egy természetes textúrája, mindenki rendelkezik pórusokkal. Ezeket eltüntetni nem lehet, és nem is érdemes vele próbálkozni, így a varázslatos végeredményt ígérő csodakencéket jobb elkerülni, ugyanis nincs olyan készítmény, amely utánozni tudná a bőrfinomító fotós appokat. Ám egészen más az, amikor kitágult pórusokról beszélünk: olajos vagy kombinált bőr esetén ugyanis a pórusok fala meggyengül, a kráterek megnőnek, kiszélesednek, ezáltal jobban láthatóvá válnak.

A pórusok legfőbb feladata, hogy kivezessék a faggyúmirigyekből az olajat, ami a felszínen védelmet képez, és óvja a hámréteget a vízvesztéstől, valamint a baktériumok megtelepedésétől. A faggyúmirigyek által termelt faggyú enyhén savas kémhatású, ezért normál mennyiségben szükség van rá ahhoz, hogy a baktériumok ne tudjanak elszaporodni, illetve bejutni a szőrtüszőkbe.

Továbbá fenntartja a bőr rugalmasságát. A pórusok  mérete egyénenként változó, függ a genetikától is, ám mivel rugalmas fallal rendelkeznek, könnyedén kitágulnak, illetve visszahúzódnak. Előfordulhat, hogy valamilyen hormonális változás, vagy bizonyos életvitelbeli szokások miatt huzamosabb ideig megnövekszenek, így a falak elveszítik a rugalmasságukat, ezután már nem tudnak visszahúzódni.

Ezért tágulnak ki a pórusok

A kitágult pórusokban könnyebben megtapadnak a különféle baktériumok, sminkmaradványok, amelyek eltömítik a járatokat, így a bőr még több faggyút termel, ami tovább növeli az apró kráterek méretét. Ez az egyik kiváltó oka a pattanásoknak, de valójában egy ördögi körről beszélünk. A kráterek ugyanis gyakran pont a mitesszerek, pattanások után képződnek, hiszen azáltal, hogy a pórusok eldugulnak, mint egy tömlő, egyre csak tágulnak. Ha a bőr nem tud kellően regenerálódni, akkor a pórusfal nem húzódik össze azután sem, hogy megszűnt az eltömődés okozta nyomás.

Megfelelő védelem nélkül az UV-sugárzás károsíthatja a bőrsejteket, és ennek következtében belassulhat a kollagén- és az elasztintermelés, ami a bőr idő előtti megereszkedését eredményezheti. A folyamat során a pórusok úgyszintén veszítenek feszességükből, és kitágulnak. A rosszul kinyomott mitesszerek, pattanások egyaránt hozzájárulnak a megnövekedésükhöz, ahogyan a huzamosabb ideig tartó eltömődés. A hormonális változásokra szintén érzékenyek, ezért előfordulhat, hogy a női ciklus második felében jobban kitágulnak.

Hatékony összetevők, tág pórusok ellen

Bár a pórusok mérete rengeteg dologtól függ, célzott kezeléssel mégis megerősíthető a faluk, illetve csökkenthető a méretük. Sokszor elegendő pár jól megválasztott hatóanyag, és már hetek után látható a pozitív változás.

Hámlasztók

A tág pórusok hátterében sokszor az apró kráterekben felgyűlt sminkmaradványok, elhalt hámsejtek, szennyeződések állnak. A hámlasztó hatású készítmények nemcsak a bőrfelületet tisztítják meg, hanem a pórusok falát is képesek kipucolni, ezáltal eltűnnek a szennyeződések és kisebbek lesznek a gödrök.

A hámlasztásnál fontos megjegyezni, hogy körültekintően érdemes választani, és a bőrtípusodnak megfelelő kencét használni. Zsíros, kombinált hámréteg esetén a legjobb a BHA-sav, ami már rövid idő alatt megszépíti az orcát és csökkenti a pórusok méretét. Elsőként mindig alacsony koncentrációjú terméket válassz, tartsd be szigorúan a gyártó utasításait, és a fényvédelemről sem szabad megfeledkezni, csakis így kerülhető el a bőrkárosodás.

Retinol

A-vitamin-származékok nagyszerű ránctalanítónak számítanak, így harminc felett már nem maradhatnak ki a rutinból. Ám a retinol zsíros bőr, vagy tág pórusok esetén is a segítségünkre siet, hiszen fokozza a kollagéntermelést, növeli a vízmegkötő-képességet, illetve elősegíti a hámréteg természetes megújulását. A finom vonalak eltűnnek, és a kontúrok is élesednek.

Ez a sokoldalú hatóanyag hosszabb távon csökkenti a bőr olajtermelését, így pórusok fala összébb húzódik, és kevésbé lesznek láthatóak az apró pöttyök.

Mivel a retinol egy erős hatóanyag, ezért kis mennyiséggel érdemes kezdeni. Ha rosaceás vagy érzékeny a bőröd, akkor nem szabad kísérletezni, hiszen az összetevő bőrpírt, illetve hámlást okozhat. Elsőként egy kis területen teszteld, ezután következhet az egész arc. A retinol fényérzékennyé teheti a bőrt, ezért érdemes este alkalmazni, ám, mivel használata után érzékenyebb a bőrfelület, nappal nem érdemes megfeledkezni a fényvédők használatáról sem.

A fényvédő még mindig kötelező

A káros UV-sugarak hatására a bőrben elszaporodhatnak a szabad gyökök, amelyek roncsolják a sejtek szerkezetét. A károsodott sejtecskék kevesebb kollagént termelnek, ez a folyamat pedig a hámréteg idő előtti megereszkedését eredményezi. A ráncok korai megjelenése a pórusokra egyaránt hatással van, hiszen kitágulhatnak, meggyengülhet a faluk, és már nem képesek összezsugorodni.

Fontos, hogy odafigyelj a megelőzésre, rendszeresen használj fényvédőt, hiszen így megakadályozható a ráncok korai felbukkanása, illetve a pórusok kitágulása.

Hatékony kozmetikai kezelések

Az apró kráterek minimalizálására jó megoldást jelentenek a különféle kozmetikai kezelések, főként azok, amelyeket lézerrel, vagy dermarollerrel végeznek. Ezek az eszközök stimulálják az arcbőr mélyebb rétegeit, kisimítják az apróbb ráncokat, és összébb húzzák a pórusokat.

A megfelelő krémek, szérumok, esszenciák használatáról sem szabad megfeledkezni, hiszen így lesz igazán erős a pórusok fala és tartós a végeredmény. A pórustisztító kencékkel úgyszintén kísérletezhetsz, ezek főként a szennyeződéseket távolítják el. A boltban található variációkon kívül, akár otthon is készíthetsz szuper maszkot, amely káros anyagoktól mentes, így szinte minimális az esély az irritációra.

 

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés