Párás időben könnyebben bemelegednek a zárt bőrfelületek, többet izzadunk, és, ha nem szellőzik megfelelően az öltözék, a pattanások jobban előjönnek. A háton megjelenő piros göböket nem csak hormonális változások idézhetik elő, ezáltal előfordulhat, hogy sokkal könnyebben kezelhetőbbek, mint azt elsőre gondolnád.

hirdetés

 

A pattanások leggyakrabban azokon a helyeken fordulnak elő a háton, ahol a melltartó érintkezik a bőrrel. A probléma a pántok környékén különösen érzékelhető, hiszen azok könnyen elcsúszhatnak, és súrlódásukkal irritálhatják a bőrfelszínt. Más szoros ruhadarabok is okozhatnak efféle problémákat, de a lezser pólók anyaga úgyszintén döntő tényező lehet.

A poliészterből, vagyis tulajdonképpen műanyagból készült darabok rossz légáteresztő tulajdonságaik miatt lezárják a bőrt, emiatt az hamar bepállik a rétegek alatt. Ezek az anyagok nem szívják magukba kellőképpen a keletkező nedvességet, ami tökéletes táptalaj lehet a baktériumok elszaporodásához. Míg esőkabátnak tökéletesen megfelelnek a víztaszító anyagok, közvetlenül a bőrrel érintkezve, izzadás esetén fullasztó közeget hozhatnak létre.

Így nem okoznak többé gondot a háton előbújó pattanások

Mindig tiszta ruhát viselsz, mégis pattanásos a hátad? A kevés vízhasználattal működő, rövid mosógépprogramok egyik hátránya, hogy a ruhadarabokban benne maradhatnak a mosó- és öblítőszerek mesterséges illatanyagai. Izzadás hatására kioldódnak a szövetszálakból, és az érzékeny bőrűeknél irritációt okozhatnak.

Gyalogláskor, cipekedéskor elsősorban a hátunk kezd el verejtékezni, így leggyakrabban ott jelennek meg piros kiütések és pattanások. Tovább tudja rontani a helyzetet, ha a textilszálakon megtapadt zsíros szennyeződések is lerakódnak a bőrön. A fokozott faggyútermelődésből keletkező olajokkal keveredve, az izzadságcseppekkel utazó szennyeződések könnyedén elzárják a pórusokat, így pattanások, gyulladt göböcskék alakulhatnak ki.

 

A pattanásos hát problémája nem csak a legtikkasztóbb nyári napokon, hanem a hűvösebb, erősen páradús időben is felmerülhet a fokozott izzadás miatt. Éppen ezért érdemes gyakran beiktatni a hétköznapokba a megfelelő hátápolási praktikákat, hogy kiküszöbölhesd a gyulladt pöttyök kialakulását.

A bőrhibákat és pattanásokat nem szívesen viseljük, pedig napjainkban is nagyon sokan küzdenek az aknéval, többek között genetikai vagy hormonális okok miatt. A háton jelentkező tünetek elrejtése érdekében egyszerű megoldásként sokan inkább a kevésbé nyitott holmik viselését részesítik előnyben. Ahhoz, hogy ne kelljen megszabadulni a csodás nyári pántos dresszektől csupán néhány új rutint szükséges beiktatni.

Érdemes kerülni az olajos, zsíros alapú testápolók, naptejek használatát. Ha mégis igénybe vennéd ezeket, akkor oda kell figyelni a hát tisztán tartására. Ahhoz, hogy szép, matt bőrfelszínt kapj, olykor nem elég a mosakodás, az alkoholmentes mattító tonik használata például nyugtatja és kiegyensúlyozza a bőrt. Hasonló rutint érdemes bevezetni rögtön az edzések utáni tisztálkodáskor is.

A bőrradírok a háton alkalmazva is hasznosnak bizonyulnak, mert kipucolják a pórusokat, és eltávolítják az elhalt hámsejteket, ezáltal zöld utat adnak a bőr megújulásának. A termékek felviteléhez használj hosszú nyelű hátmosó kefét, vagy mosószivacsot, hogy könnyebben elérd a nehezen tisztítható felületeket.

Válassz AHA- vagy BHA-tartalmú termékeket

A BHA-tartalmú kencék lehámlasztják a bőr felső rétegét és kitisztítják az eltömődött pórusokat. Az AHA-savas termékek hasonló módon működnek, ám közben a hegesedéseket, illetve a pattanások okozta felszíni hibákat is halványítják.

Mindenekelőtt pedig fontos, hogy kézzel ne legyenek elvakarva a felületek, hiszen attól több szennyeződés kerülhet a sebekbe, és akár nehezen múló hegek is kialakulhatnak. Itt bővebben olvashatsz arról, mi okozhatja a háton megjelenő pattanásokat. Amennyiben makacs, fájdalmas göbökkel van dolgod, melyek a gondos megelőzés ellenére is folyton előjönnek, akkor valószínűleg hormonális zavar áll a probléma hátterében. Ebben az esetben mindenképp érdemes szakorvossal konzultálni.

Cikkfotók: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés