Mostanában egyre népszerűbb a különféle arcolajak beépítése a szépségápolási rutinba, amelyek hatékonyságáról eléggé megoszlanak a vélemények. Sokan úgy vélik, olajjal elárasztani az arcot cseppet sem jó ötlet, pedig csupán a kence fajtáját kell jól megválasztani, és azt helyesen alkalmazni.

Miért jó az arcolaj?

A növényi eredetű olajok segítik hidratáltan tartani a bőrt, hiszen kiegyensúlyozzák a hámréteg zsírháztartását, és megerősítik a természetes faggyúréteget. Továbbá, fajtájuktól függően, egyéb jó tulajdonságaik is vannak, tehát ránctalanításra, pigmentfoltok halványítására, egyéb irritációval jelentkező bőrproblémákra szintén megoldást nyújthatnak. Egy szó, mint száz, széppé teszik a bőrt.

A zsíros bőrűek nem használhatják?

Gyakran hallani, hogy a zsíros, pattanásos bőrűek félnek arcolajat használni, pedig az igazság az, hogy minden bőrtípusra ajánlott. Segít szabályozni a faggyútermelést, amivel minimalizálja a hámszövetek vízvesztését, így minél hidratáltabb a bőr, annál kevésbé fog faggyú képződni. A zsírosodásra való hajlam nem csak a genetikai adottságokon múlik, gyakran épp a vízhiány idézi elő a faggyúmirigyek túlműködését. Tehát, ha a bőr elegendő hidratálást kap, akkor ellenállóbb, könnyebben regenerálódik, és kevésbé ad esélyt a gyulladások, pattanások kialakulásának.

Így használd az arcolajat bőrtípus szerint

A zsíros, pattanásos bőrön a hidratáló után oszlass el egy-két csepp olajat az arcon. A krémben lévő vízmegkötő alapanyagokra is szüksége van a bőrnek, amelyek olajjal keveredve nem tudnak hatékonyan beépülni a bőrbe, ezért kell ebben a sorrendben alkalmazni őket a mindennapi rutin során. Válassz könnyű állagú kencéket, mint a jojoba- és a szőlőmagolaj, pattanásokra pedig kifejezetten jó a csipkebogyóolaj. A biztonság kedvéért végezz bőrtesztet egy pattanáson, hogy lásd, miként reagál a bőröd.

A száraz bőrre is a fentiek igazak, tehát hidratálás után ajánlott felvinni három-öt cseppet. A bőrnek olajra és vízre egyaránt szüksége van, utóbbit pedig a krémből tudja felvenni. A száraz hámrétegre a magas zsírsavtartalmú olajfélék a megfelelőek, amelyek vízmegkötő tulajdonságokkal rendelkeznek, és csökkentik az irritációk fellépésének kockázatát. Ilyen például a mandula- vagy a marula olaj.

Érzékeny bőrűeknek ugyancsak hidratáló után ajánlott az olajat felvinni, amiből egy-két csepp elég. Később lehet növelni az adagot, attól függően, hogy tetszik a sérülékeny felhámnak. Érzékeny, irritációra hajlamos bőrre a moringa- és az aloe vera olaj a leghatásosabb.

A normál bőrtípusúaknak kevesebb vízre van szükségük, emiatt hidratálóba is belekeverhetnek két-három csepp olajat. Az ő számukra a legjobb választás az argánolaj lehet.

Mire kell figyelni arcolaj használatakor?

Az arcolajba gyakran illóolajokat is belekevernek, ám ezek egyeseknél irritációt válthatnak ki. Legjobb kerülni az ilyen termékeket, helyette a tiszta növényi olajokat keresd. Érzékeny bőrűek kifejezetten kerüljék az illóolajok bőrön való alkalmazását.

Az a legjobb, ha este, lefekvés előtt kened fel a választott arcápolót, mert így nem csak magasabb a hatóidő, de a fényvédelembe sem zavar be. Fényvédővel felturbózott hidratálóba nem ajánlott olajat keverni, mert ronthatja a fényvédő tulajdonságait. Enyhén nedves bőrbe masszírozd bele a cseppeket, alaposan eloszlatva. Ha előtte felmelegíted az arcod egy meleg vízzel átitatott törölközővel, jobb lesz a befogadóképessége.

Ezen kívül a szavatosságra is figyelj, hiszen az olaj hamar megavasodik. Ezt könnyen felismerheted a szagáról, de az üvegen is érdemes figyelni a szavatossági időt.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés