Az otthoni hámlasztás egyre népszerűbb, és ez nem véletlen, hiszen hatására nem csak az elhalt hámsejtek tűnnek el, hanem a bőrfelszín is sokkal fiatalosabb, üdébb lesz. Az AHA-savat és a BHA-savat már jól ismerjük, most pedig bemutatkozik a PHA-sav, ami tökéletes lehet az érzékeny bőrrel rendelkezők számára.

hirdetés

A bőr általában 28 nap alatt teljesen megújul. Az elhalt hámsejtek maguktól leválnak, és átadják a helyüket a friss, egészséges sejteknek. Ez a folyamat azonban hajlamos lelassulni, zötyögőssé válni, hiszen a genetika és az öregedés nagyban befolyásolja a cserélődést. Ebben nyújthatnak segítséget a különféle kencék, amelyeknek köszönhetően ismételten felgyorsul a hámlás, így az arcbőr sokkal üdébb, fiatalosabb lesz.

A kémiai hámlasztás elősegíti a bőr természetes megújulását

Manapság már rengeteg készítmény közül választhatunk, amelyek mind a megújulást segítik elő. A legismertebbek a fizikai hámlasztók, vagyis a bőrradírok, míg a másik oldalon a kémiai hámlasztókat találhatjuk. Mindkét oldalnak komoly rajongótábora van, és számtalan hatóanyagú kence kínálkozik a bőr megújítására, így biztosan mindenki megtalálja a bőrproblémájának megfelelő terméket.

A kémiai hámlasztók a bőr megújulási folyamatát támogatják. Ösztönzik az elhalt hámsejteket a természetes leválásra, fizikai behatás nélkül. Így az egészségtelen sejtek önmaguktól távoznak, hiszen a kencék szétoldják a közöttük lévő kapcsolatot. Három csoportra oszthatjuk őket: BHA-savak, AHA-savak és PHA-savak. A zsíros, problémás bőr csodaszere a BHA-sav, míg ráncok ellen az AHA-savakat ajánljuk.

Bár a kémiai hámlasztók rendkívül hasznosak, nagy hátrányuk, hogy az érzékeny bőrt könnyen irritálhatják, amit a hámréteg további hámlással, kipirosodással jelez. Ezt a problémát segítenek kiküszöbölni a PHA-savak, amelyek érzékenyebb bőrfelszínen is használhatóak.

A PHA-sav a legideálisabb, ha érzékeny bőrről van szó

A PHA-sav, vagy poli-hidroxi sav egy gyűjtőnév: ebbe a glükonolakton és a laktobionik sav is beletartozik. Hatásuk az AHA-savakhoz hasonló, viszont sokkal kevésbé irritálják a hámréteget, így érzékeny bőrrel rendelkezők is használhatják. Vízben oldódnak, ám jóval nagyobb a molekulájuk, ezért nem hatolnak annyira mélyen a rétegekbe.

A PHA-savak serkentik a kollagéntermelést, így rendszeres használat mellett rugalmasabb és fiatalosabb lesz a hámréteg. Javítják a bőr vízmegtartó-képességét, és a ráncok ellen is kiválóan bevethetőek. Bár nem annyira hatékonyak, mint az AHA-savak, hosszabb távon mégis nagyszerűen kifejtik a hatásukat, idővel sokkal frissebb, üdébb lesz a bőrfelszín. A barna foltokat is segítenek halványítani, ezért napkárosodott bőrre úgyszintén bevethetőek.

A hámlasztók helyes használata

Minden kémiai hámlasztóra igaz, hogy fontos a fokozatosság, ezért ajánlott kisebb koncentrációjú kencével kezdeni, mivel így elkerülhető az irritáció. Érzékeny hámréteg esetén ezt a szabályt szintén érdemes megfogadni, hiszen csúnyán károsodhat az orca. Hámlasztás során a gyártó utasításait mindig be kell tartani, ahogyan a fényvédelemről sem szabad megfeledkezni.

Kezdetben elég egy 4-5%-os oldattal kezdeni, és 2-3 naponta alkalmazni az arcbőrön. Figyelni kell a hámréteg reakcióit, ha húzódik vagy hámlik, akkor érdemesebb pihentetni a hámréteget. Az egyes hámlasztók kombinálhatóak, ám érzékeny bőr esetén nem ajánlott, hiszen a PHA-savak a leggyengédebbek, az erősebb savak pedig irritáló hatásúak lehetnek.

Ha mégis kombinált segítségre lenne szükséged, mert mondjuk tág pórusokkal is rendelkezel, akkor már kaphatóak olyan készítmények, amelyek a PHA-sav mellett, minimális BHA-savat is tartalmaznak. A koncentráció rendkívül alacsony, így biztosan nem fogja megterhelni a bőrfelszínt.

A PHA-savakat mindenkinek ajánljuk, hiszen felfrissíti a hámréteget, így az sokkal rugalmasabbá válik, ezáltal megfiatalodik az egész megjelenés. Jó választás lehet a hámlasztással ismerkedőnek, valamint az érzékeny bőrrel rendelkezőknek. A fokozatosságról és a fényvédelemről semmiképp sem szabad megfeledkezni, hiszen csak így óvható meg az orca a napkárosodástól.

 

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés