A pigmentfoltok csökkentése gyakran időt és türelmet igényel, a hatóanyagok zöme többnyire csak halványítja, míg a speciális orvos-esztétikai és mélyhámlasztó kezelések eltüntetik azokat.

hirdetés

A pigmentfoltok kialakulása mögött számos tényező állhat, az erős UV-sugárzás és az évek során elszenvedett napkárosodás hatására, valamint hormonális változások következtében éppúgy felborulhat a bőrben a pigmentek termelése.

A genetikai hajlam fokozza a hiperpigmentáció előfordulásának esélyét, de megfelelő bőrvédelem mellett a melanin túltermelődésének kockázata kiküszöbölhető vagy jelentősen csökkenthető. Nehezen gyógyuló bőrgyulladás, avagy pattanás után úgyszintén jelentkezhetnek sötét elszíneződések, de az idő múlásával, a sejtöregedés folyamatának velejárójaként is megjelenhetnek úgynevezett öregségi foltok a bőrön.

Bármi is okozza a pigmentfoltok megszaporodását, az érintettek jellemzően szeretnének megszabadulni tőlük. Krémek, szérumok formájában is elérhetőek olyan hatóanyagok, melyek képesek halványítani a bőrtónus egységét megbontó sötét foltocskákat, sőt, nem csak a pigmentált területek csökkentésére, hanem a melanin túltermelődését okozó enzim szabályozására ugyancsak lehetőséget kínál a kozmetikai ipar.

Kép: Getty Images.

 

Ugyanakkor a pigmentfoltok eltávolítását megcélzó kezelések széles palettájáról sem szabad megfeledkezni, amennyiben hatékony és a krémeknél viszonylag gyorsabb eredményt produkáló megoldást keres az ember.

Szuper kezelések pigmentfoltok ellen: megújítják a bőrt, egységesítik tónusát

Számos innovatív eljárás közül lehet válogatni, ha a melanin túltermelődése miatt kialakult elszíneződések csökkentése, eltávolítása a cél. A problémát kiváltó okot nem szüntetik meg a pigmentfoltok eltüntetésére kifejlesztett kezelések, azt leginkább a kiváltó tényezők kizárásával, mérséklésével lehet elérni.

Lézeres bőrképjavító kezelések

A frakcionált CO2 lézerkezelés egy hatékony eljárás a bőrmegújítás, bőrfiatalítás terén, ugyanakkor a pigmentfoltok, valamint a pattanások után maradt hegek és elszíneződések eltüntetésében is jeleskedik. Az irányított lézer nem a teljes bőrfelületre, csupán a kezelni kívánt területre fókuszál.

A pigmentfoltoknál, bőrhibáknál mikroszkopikus sebet ejt a bőr mélyebb rétegeiben, a hőhatás következtében pedig fokozódik a kollagén és az elasztin termelődése, ugyanakkor hatékonyabb fokozatra kapcsol a sejtregenerálódás. A javulás viszonylag hamar láthatóvá válik a kezelést követően, ám a sejtmegújulás teljes folyamata két-három hónap elteltével megy végbe. Így fokozatosan egységesebbé válik a bőr tónusa, illetve rugalmasabb lesz a hámréteg.

A Rich-PTP lézeres bőrmegújító kezelést kifejezetten a pigmentált bőrterületek halványítására, az elszíneződések kiterjedésének csökkentésére fejlesztették ki. Ez a lézeres eljárás alacsonyabb energiaszinttel működik, és a bőrben felhalmozódott melaninszemcsék szétbontására specializálódik. A foltok kiújulásának esélyét is képes csökkenteni.

IPL technológia

Az IPL villanófényes technológia nem csak a szőrtüszők blokkolására, ezáltal pedig a tartós szőrtelenítésre alkalmas. Rövid, de nagy energiájú fényimpulzust küld a bőrfelszín különböző rétegeibe, így akár pigmentfoltok, akár seprűerek estén felhevíti, majd megsemmisíti az érintett szöveteket. Biztonságosnak mondható, hiszen személyre szabható a fényenergia hullámhossza és ereje, ezáltal a bőr nem károsodik, csupán az elszíneződést okozó pigmentáció bomlik meg.

Kép: Getty Images.

Mezoterápiás eljárás

Az orvosi, mikrotűs mezoterápia a hatóanyagok célzott bejuttatásán alapszik. Ha krémek, szérumok alkalmazásakor nem megfelelő a felszívódás, ezzel a kezeléssel rá lehet segíteni a folyamatra. A mikrotűk a kezelni kívánt bőrrétegbe juttatják a melanin túltermelődését csökkentő anyagokat, ám ez az eljárás többszöri ismétlést kíván, így akár négy-öt hétig eltarthat a terápia.

Az RRS Whitening mezoterápiás eljárás napkárosodott, pigmentfoltos bőrre javasolt. Mivel a napkárosodás tünetei nem azonnal jelentkeznek – és gyakran összeadódnak az évek során -, sokan télen szembesülnek a hiperpigmentáció jeleivel. Különféle bőrvilágosító gyógynövénykivonatokat, C-vitamint és hialuronsavat juttatnak a bőr rétegeibe, amelyek segítik a regenerálódást és megújulásra ösztönzik a sejteket.

Kozmetikai kémiai mélyhámlasztás

A mikrodermabrázió, avagy bőrcsiszolás, illetve a kozmetikus szakember által végzett AHA-savas hámlasztás az epidermisz megújítására készteti a bőrt. Amikor a pigmentsejtek hirtelen túl sok színezőanyagot állítanak elő, a melaninszemcsék összegyűlnek a felhám felső rétegében. Mivel nincsenek túl mélyen, a festékanyag nem csak halványítható, hanem akár el is tüntethető a gyümölcssavas vagy egyéb mélyhámlasztással.

Folyékony nitrogénes fagyasztás

A folyékony nitrogén segítségével végzett krioterápia elsőre ijesztően hangzik, ám egy hatékony orvos-kozmetikai eljárást takar. Csak az elváltozást kezeli, a környező szöveteket nem károsítja. A fagyasztásos kezelés a sejtek gyors cserélődésére, a hibás működés kijavítására ösztönzi a bőrt, ezáltal javítja a természetes regenerálódását. A krioterápiának többféle változata van, érdemes utánajárni, melyik a legalkalmasabb a kezelni kívánt bőrtünetre.

A pigmentfoltok halványítását, eltüntetését megcélzó kezelések biztonságosak, de minden esetben szakértővel kell konzultálni az eljárás megválasztását, személyre szabását illetően. Egyes kezeléseknél kizáró ok lehet például a várandósság, a szoptatás időszaka, és bizonyos betegségek esetén sem javasoltak. A legtöbb terápiát jellemzően az őszi-téli időszakban ajánlott megejteni, ugyanis egyes megoldások esetében a bőr fényérzékennyé válhat, a gyógyulási folyamat alatt az erős napfényt, szoláriumot kerülni kell. Minden esetben célszerű bővebb tájékoztatást, konzultációt kérni a kezelést megelőzően.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés