Az IPL, azaz villanófényes szőrtelenítés nagy népszerűségnek örvend, a csodakütyük sikere pedig nem véletlen. Nagy előnyük, hogy az otthon kényelmében alkalmazhatók a makacs szőrszálak ellen, ám cseppet sem mindegy, hogy milyen formában, milyen rendszerességgel kerülnek bevetésre. Vannak bizonyos szabályok, amelyeket szigorúan be kell tartani ahhoz, hogy az eredmény valóban látványos és érzékelhető legyen.

hirdetés

Pár éve hatalmas népszerűséggel robbant be a piacra a villanófényes szőrtelenítőgép, amely manapság már egyre inkább elérhetőbbé válik, már ha az anyagiakat vesszük alapul. Míg eleinte csupán egy-egy típus uralta a piacot, manapság számtalan különböző fajtát lehet megkülönböztetni, melyek ilyen-olyan extrákkal vannak felturbózva. Vannak, amelyek csupán különböző fokozaton tudnak működni, ám az okosabb verziók már a bőrtónushoz igazítják az erősséget. Azt, hogy az IPL-gép mennyire fejlett, az ára hűen tükrözi, így annak, aki a legprofibb ketyerére vágyik, mélyen a zsebébe kell nyúlnia.

A villanófényes szőrtelenítőket sokan végleges szőrtelenítőként emlegetik, ám a helyzet cseppet sem ennyire egyszerű. A hatékonyságát illetően szintén akadnak kérdések. Most igyekszünk mindent tisztába tenni az IPL-gépekkel kapcsolatban.

 

Az IPL-szőrtelenítés eredménye mennyire tartós?

Az otthoni használatra megvásárolható szőrtelenítőgépek IPL-technológiával működnek. Az IPL az Intense Pulse Light rövidítése, azaz a kütyük az intenzíven pulzáló fény segítségével érik el a kívánt hatást. A masina széles spektrumú fényt bocsát ki, amelyet a szőrszálak sötét pigmentjei elnyelnek. A nagy hőenergia miatt, amely a szőrtüszőben kialakul, az új szőrszálak jelentősen gyengébbek lesznek, így növekedésük lassul és fokozatosan csökken.

Eleinte csupán kozmetikusnál lehetett igénybe venni a kezelést, ám pár éve a szépségipar hatalmas robbanásként dobta be az otthoni használatra kifejlesztett IPL-masinákat. A használatukat tekintve igencsak eltérhetnek egymástól, ugyanis eleinte csupán az erősségüket lehetett állítani, ám a mai, okosabb verziók már a bőrtónushoz is igazodnak, sőt, megkülönböztethető velük az is, hogy mely terület szőrtelenítésére kerül majd sor.

A marketinganyagok alapján sokan végleges szőrtelenítésként emlegetik a villanófényes otthoni megoldást, azonban túlzás lenne azt mondani, hogy a kütyü végleg eltávolítja a szőrszálakat. Mivel a komolyabb, célzottan a szőr eltávolítására fókuszáló masinák használatához szakértelemre van szükség a sérülések elkerülésének érdekében, az otthon alkalmazható IPL-gépek gyengébb hatóerővel működnek. A fény nagy felületen dolgozik, tehát képtelenség lenne véglegesen eltávolítani a szőrszálakat, inkább egy tartós simaságot eredményez a procedúra.

Ennek ellenére érdemes adni egy esélyt a villanófényes szőrtelenítőgépeknek, ugyanis a gyantához és a borotvához képest számos előnnyel rendelkeznek. A persegés, szőrtüszőgyulladás és irritáció abszolút elkerülhető velük, ráadásul az egész folyamat kényelmes, higiénikus és egyszerűen elvégezhető. Az már csak hab a tortán, hogy az eredmény is sokkal tartósabb lesz, ha IPL-géppel történt a szőrtelenítés.

 

Tényleg olyan hatékony?

A hatékonyságát illetően fontos megemlíteni, hogy nem mindegy, milyen típusú szőrtelenítő masinát választ az ember lánya, másrészt pedig az is számít, hogy miként használja az illető az IPL-gépet. A villanófényes szőrtelenítésnek vannak szabályai, amelyeket mindenképpen be kell tartani annak érdekében, hogy a procedúra valóban a várt eredménnyel szolgáljon.

Arra a kérdésre, hogy tényleg olyan hatékony-e, mint ahogy azt mondják, a válasz mindössze annyi, hogy mihez képest. A kozmetikai szalonokban alkalmazott IPL-masinákhoz viszonyítva az otthon bevethető szőrtelenítő ketyerék kevésbé hatékonyak, ugyanis a biztonság érdekében ezek jelentősen gyengébb hatóerővel dolgoznak. Ennek ellenére valóban jelentős szőrcsökkenés érhető el velük, természetesen csak a megfelelő technikával.

Minden esetben célszerű követni az adott szőrtelenítőhöz mellékelt használati útmutatót. A különböző erősségű gépek egészen eltérhetnek egymástól, éppen ezért fontos tisztában lenni a választott IPL-gép adottságaival, lehetőségeivel. A folyamat eleinte igencsak macerás, sokáig két-, majd később négyhetente el kell végezni a kezelést. Az ütemtervet célszerű tartani, idővel ritkíthatók lesznek az alkalmak, azonban enélkül nem lehet látványos eredményt elérni. Kezdetben azért kell sűrűbben használni a gépet, mert a szőrszálak a használat idején más-más növekedési fázisban vannak. Amint meggyengülnek, lassabb ütemben jutnak a felszínre, így egyre ritkulhatnak a kezelések.

 

A hatékonyságot az előkészületek szintén jelentősen befolyásolják. Nem tanácsos epilálni vagy éppen gyantázni a kezelni kívánt felületet, ugyanis ezek a módszerek kitépik a szőrszálakat, amelyek elvezethetnék az IPL-szőrtelenítő által kibocsátott hőt. Ennek következtében az otthoni eljárás kevésbé lesz hatékony. A borotválás azonban megengedett, sőt javasolt a művelet előtt.

A módszer annál hatékonyabb, minél sötétebb a szőr a bőr tónusához képest. A világos bőr és a sötétebb szőrzet kontrasztja tehát sok esetben előnyt jelent. Természetesen a modernebb IPL-gépek már hozzá tudják igazítani a hámréteg árnyalatához az intenzitást, így barnább tónus esetén sem lehetetlen tartós, látványos eredményt elérni.

Nagyjából hat hónap, egy év használat után a szőrszálak annyira meggyengülnek, hogy sűrűségük jelentősen lecsökken, növekedésük pedig jóval lassabb lesz, mint a gyantázás esetében. Úgymond kikopnak a szálak, eleinte kisebb foltokban, majd nagyobb területen. Így, ha vissza is nő egy-egy felületen, annyira gyenge és puha lesz a szőr, hogy szinte alig látszik, és nem veszélyezteti a simaságot. A piros és fekete pöttyök, gyulladások pedig abszolút elkerülhetőek ezzel a kezelési móddal.

Összességében tehát elmondható, hogy amennyiben valaki betartja a szabályokat, megfelelő időközönként és megfelelő módszerrel alkalmazza az IPL-masinát, a szőrtelenítés abszolút látványos és sikeres lesz. Ehhez természetesen sok-sok türelemre és kitartásra van szükség, ugyanis a változás több hónap után lesz valóban észlelhető.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés