Rengeteg kevésbé invazív, modern eljárás létezik már a bőrfiatalításra, a szálbehúzás manapság az egyik legnépszerűbb opció.

hirdetés

Manapság már nem feltétlenül kell kés alá feküdni ahhoz, hogy valóban látványosan megfiatalodjon az arcbőr. A szakértők számos kevésbé invazív eljárást fejlesztettek ki, amelyek gyors változást ígérnek, s ezért cserébe nem kell hetekig küzdeni az utóhatásokkal sem.

Az elmúlt időszakban a szálbehúzás vált az egyik legnépszerűbb opcióvá, a folyamat sokak számára szimpatikus, ugyanis az eredmény abszolút természetes hatást kelt, miközben nem kell számolni jelentős fájdalommal a procedúra közben, illetve azt követően sem.

Az orvosesztétikai szalonok olyan nőknek ajánlják a szálbehúzásos eljárást, akik semmiképp nem szeretnének műtéti beavatkozás segítségével fiatalodni, ám az UV-sugarak káros hatása, az idő múlása, a stressz és a környezetszennyezés már látható nyomot hagyott az arcbőrükön.

 

Mi is a szálbehúzás, és mit tud pontosan?

A szálbehúzás technikája nem csupán a finom ráncok kisimításán alapul, a módszer a megereszkedett kontúrokat éppúgy visszarántja, ennek köszönhetően az arc sokkal üdébb, fiatalosabb és feszesebb hatást kelt. Nem műtéti eljárás, ennek köszönhetően kevésbé invazív, hiszen nincsenek metszések és látványos vágások, amelyek heget hagynának maguk után.

A bőr alá behelyezett szálak szép lassan felszívódnak, miközben stimulálják a fibroblaszt sejteket, ezáltal serkentik a kollagéntermelést és hosszan tartó feszességet kölcsönöznek az arcnak. A szálbehúzásos módszernek több típusa van, tulajdonképpen a várt eredményen múlik, hogy a szakember milyen szálakat alkalmaz az eljárás során.

Az FTC-szálbehúzás egy finom, vékony szálas, enyhe kontúrozást eredményez. A COG-szálas arclifting esetén a bőr alá behúzott szálak kis tüskékkel kapaszkodnak meg. Ennek köszönhetően akár mélyebb ráncok és durván elmászott kontúrok esetén is bevethető. Az APTOS-szálak szintén hasonló elven működnek. Van olyan változat is, melynek során kétirányú szálakat helyeznek be, így még erősebb liftinghatást érnek el.

 

Hogyan zajlik az eljárás?

Még mielőtt szó esne magáról az eljárásról, érdemes kicsit fejtegetni az előkészületeket is. Már a beavatkozást végző plasztikai sebész kiválasztásakor is körültekintően kell eljárni. A készülődés során célszerű reális elvárásokat támasztani a modern szálbehúzás eredményét illetően, noha valóban látványos a változás, a páciens nem kap „új arcot” a kezelés végeztével.

Már egy-két héttel a beavatkozás előtt ajánlott kerülni a szoláriumot, a különböző hámlasztó kezeléseket. Az újonnan vásárolt, ismeretlen hatóanyagokat sem célszerű ebben az időszakban tesztelni. Az orvos egy előzetes felmérés alapján végzi el a szálbehúzást, ám ez a felmérési procedúra nem olyan bonyolult, mint egy klasszikus arcfelvarrás esetében.

Maga az eljárás körülbelül egy órát vesz igénybe, nem szükséges altatás, helyi érzéstelenítéssel végzik. Az arcon nem történik bemetszés, ennek köszönhetően nem kell tartani a csúnya, látványos hegektől sem. Az orvos felrajzolja, hogy hova kerülnek majd a szálak, melyeket egy hosszú tűvel, kanüllel juttat a bőr alá, majd feszesre húzza őket, így emeli meg a kontúrokat.

Maga a folyamat nem fájdalmas, ám feszítő, nyomó érzést tapasztalhat a páciens az eljárás során. Természetesen felléphetnek komplikációk, ám a szálbehúzás abszolút biztonságos és minimálisan invazív eljárás, ha hozzáértő orvos végzi. Előfordulhat, hogy a szálak kidudorodnak, esetleg aszimmetrikus lesz az eredmény, ám szerencsére csak ritkán lépnek fel hasonló problémák.

 

Mi történik a kezelés után?

Egy minimális változás már a kezelés után is látható, azonban látványos változásra 4-6 hónap elteltével lehet számítani, amikor a szálak már jórészt felszívódtak. Közvetlenül utána a bőr nyomásra érzékennyé válhat. Előfordul, hogy minimális bevérzés, elszíneződés is kialakul az érintett területen, amely hamar felszívódik.

Egyeseknél enyhe duzzanat jelentkezik ott, ahová behúzták a szálakat, ám a puffadás hamar lappad, mivel minimálisan invazív eljárásról van szó, az arcon egy hét után már aligha látszódnak a nyüstölés nyomai. Egy rövid ideig feszülő érzet alakulhat ki, ám nem sokkal a beavatkozás után elmúlik, az idegentest-érzés nem marad meg sokáig. Egy-két hétig érdemes kerülni a terület masszírozását, dörzsölését.

A kezelés tartóssága természetesen a száltípuson múlik, ám az összességében elmondható, hogy körülbelül egy és másfél éves feszességet ígér. A sima, finom korrekciót nyújtó szálbehúzás nemcsak kevésbé látványos, de rövidebb ideig is tart, mint a tüskés szálakkal történő kezelés.

Az arc kontúrvonalai határozottabbá válnak, viszont a ráncfelvarrással ellentétben, sokkal minimálisabb az esélye a művi hatásnak. Az eredmény abszolút természetes, csupán fiatalosabb formáját nyeri vissza az arcszerkezet, nem változnak meg a vonások, nem keltenek olyan hatást, mintha feljebb rántották volna őket. Nem lesz csodálkozó, vagy rémült kifejezése a fizimiskának, csupán a megereszkedett, petyhüdt részek tűnnek el a kontúrok helyreállításával.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés