A rendszeres alkoholfogyasztás hosszabb távon káros hatással van az egészségre, ezt mindenki tudja. Ám kevésbé ismert tény, hogy már egy-két pohárka alkohol is drámai csapást mér a bőrre, dehidratáló hatása miatt pedig viszonylag hamar előidézi a bosszantó problémákat.

hirdetés

Az életvitelszerű alkoholfogyasztás rendkívül káros hatással van a szervezetre. Hosszabb távon károsíthatja a májat, és akadályozza a méregtelenítési funkciókat. Sokan azt gondolják, hogy a mértéktartó italfogyasztásból nem lehet baj, pedig az arcbőrre is rányomja a bélyegét az a pár pohár bor.

Az alkohol szomorú hatása a bőrre: sajnos tény, hogy öregít

Kutatások bizonyították, hogy az alkohol csökkenti a bőr nedvességtartalmát, és gátolja a sejtek regenerálódását. A mérsékelt alkoholfogyasztás – ami heti pár italt jelent -, szem alatti duzzanatot és puffadtabb kinézetet okozhat. A Byrdie által megkérdezett szakértő elmondta, hogy a nagyobb mértékű alkoholizálás – ez heti nyolc vagy annál több italt jelent -, már az öregedési folyamat felgyorsulását is kiválthatja.

A mértéktartó alkoholfogyasztás hatására is kitágulhatnak a hajszálerek, felerősödhetnek a ráncok, és megjelenhetnek a pattanások. Bőrszárazság szintén előfordulhat, hiszen az alkohol elvonja a nedvességet a bőrből. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy az alkoholt teljesen ki kell zárni az életünkből, ám érdemes pár apróságra odafigyelni.

Száraz napok

Hiába kevés alkoholt iszol, mégis előfordulhat, hogy pattanásokkal vagy bőrszárazsággal kell szembenézned. Ilyen esetekben érdemes huzamosabb ideig – akár hetekig – kerülni az alkoholfogyasztást. Így a hámréteg tud regenerálódni, és újból feltöltődhet nedvességgel.

Hidratálás

Mivel az alkohol elvonja a vizet, ezért fontos a folyadékpótlás, ami ebben az esetben vizet jelent. Ha a szokásosnál nyúzottabban ébredsz az este elfogyasztott pár pohár ital után, akkor mindenképpen vízzel kezd a napot. A kávé szintén vízhajtó, így szükséges a hidratálás.

Természetesen a hidratáló hatású kencékről sem szabad megfeledkezni, ezek szintén támogatják a bőr természetes megújulási folyamatát. A vízhiányos, száraz bőrfelületen hamarabb megjelenhetnek a ráncok. A hialuronsavas termékek megkötik a vizet a sejtekben, így az arcbőr ismét puha és hidratált lesz.

Minimális cukor

A pattanások hátterében nemcsak az alkohol állhat, hanem a túlzott cukorfogyasztás is. A finom kis koktélok apróságnak tűnnek, ám a bennük található cukor tovább irritálhatja a szervezetet, amit az piros pöttyökkel jelez. A cukorsziruppal készült italok helyett inkább a minimális édesítőszert tartalmazókat ajánlják a szakértők.

A száraz pezsgő jó alternatíva lehet, ahogyan a vodka és a tequila szintén kevés cukrot tartalmaznak. Ha pedig szeretnéd más itallal keverni, akkor a minimális édesítőszert tartalmazókkal kombináld.

Vörösbor előnyben

A szakértők a vörösbort ajánlják, hiszen ez tele van antioxidánsokkal, magnéziummal, és polifenolt is tartalmaz. A mérsékelt fogyasztása – megfelelő hidratáció mellett – jó hatással van a bőrre.

Az alkohol esetében kiemelten fontos a mérték, hiszen a bőrszárazság a ráncok megjelenését is eredményezheti. A hidratációról sohasem szabad megfeledkezni, és a cukorban gazdag italokat is jobb kerülni. Természetesen heti egy-két pohár még nem okoz visszafordíthatatlan károkat, ám jobb odafigyelni, és kiemelt gondoskodásban részesíteni a hámréteget.

 

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés