Az öregedés természetes folyamat, ám nem mindegy, mikor és milyen mértékben jelennek meg az első ráncok, szarkalábak vagy elmélyült barázdák, a tünetek ugyanis lassíthatóak és finomíthatóak. A hatékony kezelések mellett manapság már számos olyan kozmetikummal találkozhatunk, amelyek képesek visszaállítani a bőr rugalmasságát. Ilyen szuperhatóanyag például az acmella, mely ráncsimító, bőrfiatalító hatásával simán lekörözi a botoxot.

hirdetés

Az életkor előrehaladtával a kollagéntermelés folyamatosan csökken a szervezetben, de külső és belső tényezők hatására, sajnos idő előtt akadozhat a kollagénszintézis, így a bőr sokkal rugalmatlanabbá válhat, és az apró szarkalábak és mimikai ráncok is megjelenhetnek. Az arcápolás terén még mindig a megelőzés a legfontosabb, hiszen a meglévő bőrhibákat már nehezebb eltüntetni, mint megakadályozni a kialakulásukat. Éppen ezért sohasem szabad megfeledkezni az arctisztításról, a hidratálásról, de olyan szuperhatóanyagok is a segítségünkre lehetnek, mint a retinol.

Amikor már berögzült, mélyebb ráncokról van szó, a kozmetikai kezeléseket szokták javasolni a szakemberek, míg mások inkább a töltéseket kedvelik. Ilyen például a botox, ami rendkívül népszerű, és évről-évre egyre több hölgy választja. Ám könnyedén túlzásba lehet vele esni, hiszen a botulinum toxin blokkolja a ráncképző mimikai izmokat, így az orca lemerevedését okozhatja. Szerencsére, sok természetes hatóanyaggal találkozhatunk, amelyek arcmerevség nélkül gátolják a ráncok kialakulását és elmélyülését.

A népi gyógyászat csodaszere

Az acmella egy gyógynövénykivonat, amelyből izolálással a spilanthol zsírsavat állítják elő. Ez a szó egyre több kence összetevőlistáján figyelhető meg az utóbbi időben. A növény eredetileg sárga virággal rendelkezik és az őszirózsafélék családjába tartozik. A hatóanyagot a gömb alakú virágfejből nyerik. Eredetileg Dél-Amerikából származik, és már évszázadok óta használják a népi gyógyászatban.

Korábban főként fej- és fogfájásra alkalmazták, ám hatékonyan kezeli az asztma tüneteit. Rendkívül népszerű az érzéstelenítő hatása miatt, valamint a gyulladást is csökkenti.

Így használd az acmellát a szépségápolásban

Az enyhén zsibbasztó hatásának a szépségápolásban is a hasznát vesszük, mivel az acmella könnyedén bejut a bőr felsőbb rétegeibe, és ellazítja a ráncokért felelős izmokat. Ebben az esetben – a botox-al ellentétben – a mimika nem fagy le. Természetesen kevésbé hatékony, mint az injekció segítségével befecskendezett hatóanyag, ám rendszeres használatával szép eredmények érhetőek el. Emellett a spilanthol jótékonyan befolyásolja a szervezet kollagéntermelését, így a hámréteg tovább marad feszes és fiatal.

Az acmellát tartalmazó készítmények rétegezhetőek, más hatóanyagokkal kombinálva pedig még jobban kifejtik hatásukat. A legjobb eredmény úgy érhető el, ha retinollal, hialuronsavval vagy C-vitaminnal variáljuk. Ezek együttesen késleltetik a ráncok megjelenését, hidratálják a száraz hámréteget, és ösztönzik a sejteket a kollagéntermelésre.

A hatóanyag teljesen természetes, ezért nem terheli meg túlságosan az arcbőrt. Egyre több készítményben található meg az acmella. Hidratálókban és szérumokban egyaránt felbukkanhat.

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés