Mindenki dús, egészséges és fényes hajkoronáról álmodik, ám ez legtöbbször nem is olyan egyszerű. A haj állapotát és tömegét rengeteg minden befolyásolja, ezért érdemes odafigyelni a frizurára. Adunk pár tippet, hogy miként serkenthető a hajnövekedés!

hirdetés

A hajszálak vastagsága, valamint a hajmennyiség függ a genetikától is, ám az életmód úgyszintén nagyban befolyásolja a frizura állapotát. Az üzletek polcain rengeteg hajnövesztő csodaszerrel találkozhatunk, és különféle táplálékkiegészítők is vannak, amelyek a gyors növésű, dús lobonc gondolatával kecsegtetnek. Nem érdemes azonban azonnal megvásárolni mindent, hiszen sok esetben elég az étkezésen és a hajmosási szokásokon változtatni.

Egészséges étkezés

Az antioxidánsokban és mikrotápanyokban gazdag étrend nemcsak a szervezet számára fontos, hanem a hajnövekedést is nagyban befolyásolja. Az esszenciális zsírsavak szintén hozzájárulnak a hajszerkezet egészségéhez, ezért érdemes rendszeresen olyan ételek fogyasztani, amelyek bővelkednek omega-3 zsírsavakban. Ilyen az avokádó, lazac, dió. Természetesen a rostokról sem szabad megfeledkezni, ezért a zöldségek, gyümölcsök, olajos magvak és értékes gabonaforrások sem maradhatnak ki a sorból.

Megfelelő sampon és kondicionáló

Az üzletek polcai szinte roskadoznak a hajápolóktól, ezért fontos, hogy megfelelő szempontok szerint válasszunk. A vékony szálú hajjal rendelkező nőknek érdemes volumennövelő termékeket használni. Míg a göndör hajkoronát viselő hölgyek számos puhító, hidratáló kence közül válogathatnak.

A termékek zömében szulfátot tartalmaznak, melyek kivonják a haj nedvességtartalmát – ez a göndör, sérülékenyebb tincseken hamarabb tapasztalható -, ezért érdemes pH-semleges, szulfátmentes készítményeket vásárolni, ha szeretnéd elkerülni a töredezést. Részesítsd előnyben a természetes alapanyagokat, melyek kíméletesen ápolják a szálakat, és elősegítik a haj regenerálódását. Amennyiben túlságosan meleg vízzel mosol hajat, a fürtök károsodhatnak, így ajánlott átállni a langyos öblítésre. Speciális tonikot is készíthetsz a sörényed átöblítésére, mely erősíti a tincseket, javítja a fejbőr vérkeringését, és fényessé varázsolja a hajkoronát.

Moss ritkábban hajat, és tisztítsd kíméletesebben!

A túlságosan gyakori hajmosás többet árt, mint használ, hiszen a fejbőrön található természetes olajok lemosódnak. Ezek pedig szükségesek az egészséges hajhoz, hiszen a hajszerkezetet is védik. Próbáld meg ritkítani a hajmosásokat, a frizurád hálás lesz érte!

A szárazsamponok használatát szintén érdemes elkerülni, ahogyan a túlságosan erős összetevőket tartalmazó samponokét is. Használj inkább természetes olajokat pakolásként, és a fejbőr masszírozásáról se feledkezz meg. Ez serkenti a vérkeringést, ami nagyban hozzájárul a hajnövekedéshez.

Hőhatás kerülése

Sajnos a hajszárítók, hajvasalók és a hajgöndörítők nagyban károsítják a frizurát, így az szárazzá, töredezetté válhat. Érdemes minél kevesebbet használni ezeket a masinákat, ha pedig mégis nélkülözhetetlennek érzed a hajformázást, akkor gondoskodj a megfelelő hővédelemről. A hajkoronád biztonsága érdekében már szárítás előtt ápold.

Megfelelő hajkefe

Ha naponta többször átfésülöd a hajad, azzal elősegíted az olajok egyenletes eloszlását, így a fejbőr később válik zsírossá, valamint a kihullott hajszálak könnyebben távoznak a többi közül. Természetesen számít a hajkefe minősége, ezért érdemes a hajtípusnak megfelelő eszközt választani.

 

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés