Az indiai szépségápolásból ismert amla olaj sokoldalú hajnövesztő elixír, melyet szívesen használnak regeneráló, bőrfiatalító krémek alapanyagaként is. Táplálja a hajhagymákat, serkenti a kollagénszintézist, és megállítja a hajhullást.

Az indiai nők vastag, sűrű hajkoronájának titka nemcsak a genetikai adottságokban rejlik. Az indiai egresből kinyert olaj régóta a szépségápolásuk alapját képezi, ezért nem is nagyon küzdenek hajritkulással.

Bár az amla olaj nem csodatévő szer, antioxidánsaival, magas C-vitamin-tartalmával, illetve esszenciális zsírsavaival regenerálja a kiszáradt fejbőrt, táplálja a hajhagymákat, és erősíti a hajszálakat. A fejbőr vérkeringését javító ásványi anyagok, B-vitaminok, flavonoidok és polifenolok egyaránt megtalálhatóak benne, melyeket általában a hajerősítő multivitaminok is hasznosítanak.

Mit tud még az amla olaj?

A kollagén egyaránt fontos alkotóeleme a bőrnek és a hajnak. Mivel az amla olaj serkenti a szervezet kollagéntermelését, igazi szupersztár a szépségápolásban. Nem csak megelőzi, hanem megállítja a hajhullást azáltal, hogy segíti a hajhagymákat a regenerálódásban. Így az elveszített szálak helyére újak nőnek, és megszűnnek a ritkás foltok.

Az amla olaj rendszeres használata felgyorsítja a haj növekedését, sőt, az indiaiak úgy tartják, hogy az őszülési folyamatot is késlelteti. Ezt a hatását eddig nem sokan támasztották alá, de az már bizonyított tény, hogy az amla olaj dúsabb, selymesebb, rugalmasabb, fényesebb, ellenállóbb hajkoronát eredményez. Arcmasszázshoz is gyakran használják, mert a bőrnek ugyanúgy jót tesz.

Hogyan alkalmazd?

Más olajokkal ellentétben, az amlát nem sajtolják, hanem erős napfénynek teszik ki az egrest, majd a szárított gyümölcsöket valamilyen hordozóolajban áztatják. Ettől az olaj zöld színt kap, és gyakorlatilag megőrzi az egres csaknem teljes tápanyagtartalmát.

Az amla olajat száraz hajon kell használni, hajmosás előtt. Rövid hajra elég két kanál olajat felvinni, majd alaposan a fejbőrbe masszírozni. Könnyen zsírosodó haj esetén csak a hajtöveken alkalmazd, nehogy elnehezüljenek a szálak.

A kezelt hajat fedd le zuhanysapkával, majd kívülről tekerd be törölközővel, és várj egy-két órát, amíg a felmelegedett olaj felszívódik és kifejti hatását. Akár egész éjszakára fent hagyhatod a pakolást. Utána alaposan, többszöri samponozással és öblítéssel moss hajat, különben a szálak zsíros hatást kelthetnek.

Ám mielőtt belevágnál, nem árt tesztelni a terméket. Az egres az allergiára hajlamosaknál irritációt okozhat, ezért először érdemes a csukló vékony bőrén kipróbálni. Ha 24 órán keresztül nem jelentkezik bőrpír vagy kiütés, csak akkor használd az olajat. Fontos tudni, hogy a nagyon világos, és az erősen szőkített hajnak az amla enyhe zöld színt kölcsönözhet, ezért alkalmazás előtt próbát kell tenni vele egy tincsen.

A hosszú távú, rendszeres használatát emiatt csak sötét hajúaknak ajánlják. Az olaj furcsa illata is sokakat zavarhat, akik érzékenyek a szagokra. Ezeket a hátrányokat ajánlott figyelembe venni a hajkezelés előtt.

Amla, de nem mindegy, milyen

Sokféle hajápoló termék kapható amla olaj néven, de nem mindegyik tisztán növényi alapú. Gyakran parfümmel dúsítják, hogy ne legyen annyira zavaró a szaga. Ásványi paraffinnal is szokták vegyíteni, de többnyire repceolaj, vagy kókuszolaj alappal kapható. Szérumok esetén az amla olajat hyaluronsavval dúsítják.

Amla olajból sokféle jótékony hajpakolás készíthető: korpásodára, a fejbőr kiszáradásával járó irritációra is tökéletes megoldást nyújthat. Például, kiválóan kondicionálja a száraz hajat, ha pár csepp amla olajat natúr joghurttal keversz össze, és azzal masszírozod át a fejbőrödet és a hajadat. Húsz percig hagy fent, majd samponnal mosd ki a tincsekből.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés