A zsíros haj igazán kellemetlen esztétikai probléma, ami sok embert érint. Bár a jelenségnek eltérő okai lehetnek, a megfelelő táplálkozással sokat lehet javítani a frizura állapotán.

hirdetés

A túlzott faggyútermelés miatt olajos hatás alakul ki a fejbőrön, emiatt a hajszálak letapadnak és sokkal hamarabb koszolódnak. A hajzsírosodást sok minden okozhatja: a túlzott stressz, nem megfelelő táplálkozás, vagy a szervezetben lezajló hormonális változások. Tinédzserkorban vagy menopauza idején nagyobb eséllyel jelenik meg ez a bosszantó probléma, de más életszakaszokban úgyszintén előfordulhat.

A megfelelő hajápolók használatával javítható ugyan a frizura állapota, ám ezek csupán a tüneteket, és nem a kiváltó okokat kezelik. A valóban tartós eredményhez elengedhetetlen a helyes táplálkozás és az életmódbeli változás. Vannak kifejezetten olyan ételek, amelyek belülről csökkentik a faggyútermelést.

Ételek zsíros haj ellen

Avokádó

Valódi csodaszer, ami számos samponban és kondicinálóban megtalálható. Magas a biotintartalma, ami nélkül a haj vékony és fakó lesz. Rendszeres fogyasztása egyensúlyba hozza a fejbőr faggyútermelését, így akár hosszabb idő is eltelhet két hajmosás között.

Sárgabarack

A titok a gyümölcs olajában rejlik, amely elősegíti, hogy a szervezet megfelelően ossza be a zsírokat. Így szabályozni tudja a hámfelület alatt található zsírmirigyeket. Számos vitamint tartalmaz, amelyek hozzájárulnak a frizura fényességéhez.

Burgonya

Ha a szervezet túlságosan savas, meg kell szabadulnia a savfeleslegtől, ami sok esetben a fejbőrön keresztül történik, amitől a haj zsírossá válik. Ezt a problémát nagyszerűen tudja orvosolni a burgonya, aminek lúgosító hatása van.

Zab

A zab igazán egészséges étel, ami számos vitamint és tápanyagot tartalmaz, többek között vasat és cinket. Utóbbi hatékonyan veszi fel a harcot a hajhullással szemben, illetve segít egyensúlyba hozni a hámréteg zsírosodását.

Dió

Telítetlen zsírsavakban, és cinkben gazdag, így talán az egyik legegészségesebb nassolnivaló. A cink emellett gátolja a zsírképződést a fejbőrben. A benne található kalcium és magnézium pedig nélkülözhetetlen a hajnövekedéshez. Ezért érdemes minden nap pár szemet elfogyasztani.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés