A fehér és barna rokonainál kevésbé ismert a fekete rizs, pedig olyan előnyös tulajdonságokkal rendelkezik, melyek nem csak az egészséges étkezés szempontjából értékesek, hanem a szépségápolásban is jól kamatoztathatóak.

hirdetés

Az ázsiai rizsfélék között különlegesnek számító fekete rizs hazánkban is kapható, leginkább bioboltokban, egészségtudatos üzletekben és webáruházakban lehet hozzájutni. Úgy tartják, hogy évszázadokkal ezelőtt Kínában betiltották ezt a táplálékot, kizárólag a császári család tagjai és az általuk megjelölt kiváltságosok fogyaszthatták, mint egyfajta értékes ínyencséget. Ezért gyakran a mai napig is tiltott rizsként emlegetik.

Ezért jó, ha van otthon fekete rizs: a hajnak is jót tesz

Bár a fekete rizs ma már beépült a reformköretek közé, csak kevesen tudják, mennyi jótékony összetevővel rendelkezik. Lilával kevert fekete színét magas antocianin-tartalmának köszönheti, amely egy antioxidáns hatású természetes festékanyag, mely a cékla, az áfonya, a meggy, és a vöröskáposzta árnyalatát is adja.

Az antocianin vegyületek a flavonoidok családjába tartoznak, melyek gyulladáscsökkentő, sejtvédő tulajdonságokkal rendelkeznek. Ám a fekete rizs sokkal több pozitívummal bír, például vasban, magnéziumban, káliumban, kalciumban és rostban gazdag, emellett pedig A-, B6- és E-vitamin is megtalálható benne.

Előnyös tápanyagainak köszönhetően a hajápolásban éppúgy szuper összetevőnek számít. A rizsvíz régóta használatos az ázsiai nők szépségmegőrzési rutinjában. A bőr- és hajgondok kiváló csodaszere, mely a tincsek dúsításában és növesztésében úgyszintén jeleskedik.

Házi hajöblítő fekete rizsből

Magas fehérjetartalmának köszönhetően a rizsvíz újjáépíti a sérült hajszálak szerkezetét, illetve vitaminokkal és antioxidáns vegyületekkel táplálja a hajhagymákat. Nem csak rugalmassá, egészségesen ragyogóvá és ellenállóvá teszi a tincseket, hanem serkenti azok növekedését.

Rendszeres használata mellett sokan arról számolnak be, hogy megszaporodnak a babahajak a ritkásabb területeken, és újra megerősödnek az elvékonyodott, töredezett hajvégek. A károsodott szálakba épülve, az aminosavak elősegítik regenerálódásukat, aminek köszönhetően megnő a vízmegtartó képességük. A fekete rizs mindezek mellett fényesebbé, teltebbé teszi a sötét hajszínt, kiemeli a barna és fekete tónusok szépségét.

Hozzávalók:

  • 1 csésze fekete rizs
  • 2 csésze meleg desztillált víz
  • zárható befőttesüveg

Először egy tálban alaposan mosd át a fekete rizst, hogy eltávolítsd a felesleges szennyeződéseket. Majd néhány órára áztasd be, azután szűrd le róla a vizet és újra öblítsd át folyó víz alatt. A csészényi tiszta rizst tedd egy befőttesüvegbe, önts rá meleg – de nem forró – desztillált vizet, majd jól csavard rá az üveg kupakját.

Nagyjából egy napig, szobahőmérsékleten hagyd erjedni a rizst, azután szűrd le a levet egy másik jól zárható üvegcsébe. Samponozás után öblítsd le tiszta vízzel a hajad, majd löttyints rá jó adagot a fekete rizsből készített vízből, pár percig körkörös mozdulatokkal masszírozd bele a fejbőrödbe, nyomkodd bele a tincseidbe, majd öblítsd ki a hajadból. Hetente egyszer-kétszer ismételd meg a műveletet. A rizsvizet érdemes hűtőben tárolni a következő használatig.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés