Gigi Hadid számára nem túl szerencsés ez a füstös szemsmink, ami ismét felkapottá vált a retró irányzatokkal. Bár a fotó tavalyi, a Versace által fellendített trend újra aktuális, ezért nem árt figyelembe venni, hogy akár nagyon előnytelen is lehet.

hirdetés

Csakúgy, mint a divat többi szegmensét, a sminktrendeket is erősen átjárja a nosztalgikus hangulat. A kilencvenes és a kétezres évekből átemelt grunge stílusú füstös szemsmink már tavaly ősszel is próbált beférkőzni a menő irányzatok közé, ám úgy tűnik, hogy a Versace által megtámogatott sminkdivat csak idén robban be igazán.

Az olasz divatház tavaly őszi kollekciójának bemutatóján Gigi Hadid jóformán felismerhetetlen volt a szénfekete és grafitszürke tónusokat elegyítő, füstös szemsmink hatására, ami leginkább Zorro álarcára emlékeztet minket. A most 28 éves modell megjelenésére vagy plusz tíz évet rádobott az előnytelen szemfestés, ám ehhez a láthatatlanra szőkített szemöldöke is jócskán hozzájárult.

A két kép között szembetűnő a különbség, Gigi Hadid számára nem igazán előnyös ez a fajta füstös szemsmink. Képek: Victor VIRGIL/Gamma-Rapho, Karwai Tang/Wirelmage/Getty Images.

 

Talán sokan emlékeznek még a korai kétezres években népszerűvé vált Avril Lavigne énekesnőre, aki divatot teremtett a maszatosan, elnagyoltan felkent, grunge stílusú szemsmink viselésével, hiszen jóformán nem is mutatkozott a fekete pandafoltok nélkül. Neki speciel jól állt, de kétségkívül nem egy finom, nappali makeupról van szó, és számolni kell azzal is, hogy igencsak eltolja a vonásokat.

Gigi Hadid nem a legjobb példa a füstös szemsmink népszerűsítésére

Vannak, akik számára nem a legszerencsésebb választás a grunge stílusú szemfestés, ahogy a vastag, grafikus tusvonal sem, ami szintén reneszánszát éli idén.

Gigi Hadid példáját csak azért hoztuk fel, hogy szemléltessük, mennyire nem mindegy, hogy a füstös szemsmink mely típusát alkalmazza az ember lánya. Egyeseknek nem áll jól, ha a szemöldökig megszaladnak a maszatos, éjfekete vonalak, de ettől még nem minden füstös hatású szemsmink ördögtől való.

Kifejezetten finom, elegáns változatai is vannak, olyanok, amelyek cseppet sem öregítik az arcot, és nem teszik fáradttá, nehézkessé a tekintetet. Bár ezek a sikkes verziók távol állnak a menő grunge stílusú sminktől, éppúgy helyet kaptak az őszi divatban.

A kilencvenes évek szupermodelljei szintén inspirációt jelentettek az őszi sminkdivat számára. A tejeskávé makeupot erősebb, morózusabb tónusokkal ötvözve készülhet el a retró modellsmink, ami azokat az időket eleveníti fel, amikor a manökenek gyakran hajnalig buliztak egy-egy fotózás vagy divatbemutató után, és másnap valószínűleg ilyen művészien maszatos, elnagyolt sminkkel ébredtek.

Mindez csak feltételezés a látványból megítélve, valószínűleg azért nem hagyták ki az alapos arcmosást. Ám ezzel felfuttatva, sokkal kelendőbb az úgynevezett fáradt, maszatosan füstös szemsmink. Hozzátesszük, ez nem azt jelenti, hogy abban kell aludni este.

Bár idén ősszel jóval merészebb szemfestési módokat vonultat fel az őszi divat, azért a natúr, visszafogott smink kedvelői sem maradnak választható opciók nélkül.

A füstös szemsmink alkalmazása ugyan óvatosságot igényel, ahogy Gigi Hadid esetéből lemérhető, de nem feltétlenül pakol rá plusz éveket a megjelenésre. Érdemes több alternatívát kipróbálni, persze, nem a nappali sminkbe ültetve.

Kiemelt kép: Daniele Venturelli/Wirelmage/Getty Images.

Cikkfotók: Victor VIRGIL/Gamma-Rapho, Karwai Tang/Wirelmage/Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés