Ahogyan a test többi része, úgy idővel a kéz is elkezd öregedni, sőt sokszor hamarabb jelentkezhetnek a ráncok rajta, mint például az arcon.

hirdetés

Annak, hogy a kéz nem öregedik egyformán a test többi részével, viszonylag egyszerű oka van, hiszen sokkal nagyobb igénybevételnek van kitéve mindennap. Ez az évek során pedig alaposan megviseli. Olyannyira, hogy míg az arcon alig láthatóak ráncok, addig a kézfej akár tíz évvel is idősebbnek tűnhet. Bár a kéz öregedése elkerülhetetlen folyamat, megfelelő odafigyeléssel lelassítható.

A kéz öregedése gyorsabb

A másik ok egyértelműen, hogy szinte senki sem részesíti ugyanolyan gondoskodásban a kézfejet, mint például az arcot, vagy a nyak körüli területeket. A kéz felületén alapvetően vékonyabb a bőr, és kevesebb a zsírszövet és a faggyúmirigy. Ezért a kollagén hiánya szinte rögtön jelentkezik.

A gyakori kézmosás rendkívül szárítja a bőrt, emiatt dehidratált lesz, és távozik róla az olaj. A fertőtlenítők használata pedig még tovább rontja a helyzetet. Ez hosszú távon kirepedezettséghez és extrém szárazsághoz vezethet, mivel nagyon magas az alkoholtartalmuk ezeknek a készítményeknek.

A kézfejen sokan nem használnak fényvédőt, így az évek során akár pigmentfoltok is kialakulhatnak rajta, elvégre sokkal többet éri a nap, mint bármelyik másik testrészt. Ezektől az elszíneződésektől pedig nagyon nehéz megszabadulni. A sötétebb bőrtónussal rendelkezőket ez a probléma sokkal kevésbé érinti, mivel náluk kisebb eséllyel alakulhat ki hiperpigmentáció. Ha viszont már megtörtént, akkor érdemes niacinamide vagy magas C-vitamin tartalmú készítményeket bevetni. Ezek a halványabb foltokkal hatékonyan veszik fel a harcot.

Az öregedési folyamat első lépéseként a csontok és vénák válnak láthatóvá, azoknál, akiknek eleve csontos a kezük ez az utóbbival kezdődik. Ennek az oka, hogy a bőr itt eleve sokkal vékonyabb.

Ebben az esetben is fontos a megelőzés, ezért a fényvédő és a megfelelő kézkrém használatáról nem szabad megfeledkezni. Minden kézmosás után ajánlott a hidratáló hatású termékkel történő ápolás, mivel ezzel meggátolható a terület vízvesztése, és elkerülhető a kiszáradás.

Így őrizhető meg a kézfejek fiatalsága

  • Inkább alacsony alkoholtartalmú kézfertőtlenítő használata javasolt, mivel ezek nem szárítanak túlzott mértékben.
  • Jó, ha a kézkrém összetevői között szerepel a hialuronsav, glicerin és aloe vera. Azok pedig még hasznosabbak, amelyek például shea vajat vagy csipkebogyó olajat is tartalmaznak.
  • Az E-vitamin olajról sem szabad megfeledkezni, mivel az ceramidokkal erősíti meg a bőr barrier rétegét, ezáltal ellenállóbb lesz a környezeti hatásokkal szemben.
  • Készíthető C-, és E-vitamin szérum is, amelyekkel hetente pár alkalommal bekenhető a kézfej, ezeket nem szükséges minden nap alkalmazni.
  • Javasolt a kesztyű viselése erős vegyszerrel való takarítás esetén, és télen sem szabad megfeledkezned róla.

Ha viszont már egyik hatóanyag vagy krém sem használ, akkor lehetőség van szépészeti beavatkozásra is, melynek során a kézfejeket injekció segítségével feltöltik, vagy hiperpigmentáció esetén erős savval kémiai hámlasztást végeznek.

Képek: Getty Images

  • Megosztás:
hirdetés