A striák kellemetlen esztétikai problémának számítanak, ami a nők nagy részét érinti. Éppen ezért az utóbbi időben egyre nagyobb szerepe van a megelőzésnek, illetve a lézeres eltávolításnak.

hirdetés

A stria bosszantó esztétikai probléma

Striák akkor alakulnak ki, ha a bőr alatti kötőszövet nem tud úgy tágulni, ahogyan a felső része, ezért megszakad. Hirtelen hízás, vagy kamaszok esetében gyors növekedés esetén alakul ki, és természetesen a terhesség során. A csíkok jellemzően a nőket érintik, hiszen lazábbak a kötőszöveteik, mint a férfiaknak, de ez nem jelenti azt, hogy náluk nem jelenhetnek meg.

A leginkább érintett területek a has, comb, fenék valamint a mell. Először lila vagy vöröses színűek szoktak lenni, majd ezek idővel kifehérednek, és a bőr színével hasonló árnyalatúak lesznek. Várandósság során érdemes kókuszolaj, shea vaj tartalmú készítményekkel ápolni a bőrt, mivel ezekkel fokozható a rugalmassága. Léteznek ugyan a már meglévő striák elhalványítására különféle krémek, ám látványos változás nem várható tőlük. A leghatékonyabb kezelés lézer segítségével történik. Bár teljesen ezzel sem szüntethetőek meg a csíkok, bőrtípustól függően igazán szép eredmény érhető el vele.

Lézeres kezelés a striák ellen

A kezelés a bőr kollagéntermelésén alapszik, ezért érdemes minél fiatalabb korban elkezdeni, 45 év felett már nem várható látványos eredmény. A vékony, pókhálószerű striák majdnem teljesen elvékonyíthatóak, míg a vastagabbak pusztán elhalványíthatóak. Szintén nehezen kezelhetőek a növekedési csíkok, főleg ha háton helyezkednek el, mivel ez a terület folyton nyúlik, így nem tud regenerálódni.

Az Aesthetica Orvosi Központban az amerikai Lumenis cég eszközével, az M22 rendszerrel végzik a kezeléséket, amelynek a ResurFX bőrkezelő feje 1564 nm hullámhosszon megújítja a bőr szerkezetét. Valamint lila vagy vöröses színű striák esetén ezt IPL-el kiegészítik, mivel képes elvenni a csíkok sötét színét. Magyarországon egyedül náluk lehet igénybe venni ezt a típusú korszerű kezelést.

A striák vastagságától függ, hogy hány kezelés szükséges, kezdésként érdemes 3-6 alkalmassal indítani, és ha kell, akkor meghosszabbítani. Az alkalmak között legalább 4 hétnek szükséges eltelnie, mivel a bőr kivörösödik, és addig nem szabad újrakezelni, amíg teljesen meg nem nyugszik.

A lézer után nincs hámlás, és a bőr vízháztartása egyensúlyban marad. Kriszta, a klinika nővére elmondta, hogy a téli hónapokban, kifakult bőrön szabad elvégezni az eljárást, mivel nyáron megsütheti a nap a kezelt felületet. Ilyenkor az bebarnul, és kifehéríteni csak IPL villanófényes lézer segítségével lehet. A konzultáció során felmérik a bőr színét és állapotát, majd ez alapján döntik el, hogy milyen beavatkozásra van szükség.

A kezelés során megemelkedik a bőr hőfoka, ezért, ha nagyobb területről van szó, akkor csakis több részletben szabad a lézert alkalmazni rajta. Bár nem teljesen fájdalommentes, páciensfüggő, hogy kinek mennyire kellemetlen.

A striák célzott, lézeres kezelése tehát nagyon jó megoldás a csíkok elhalványítására, de teljesen ezzel sem tüntethetőek el. Javasolt minél fiatalabb korban elkezdeni, hiszen a legjobb eredmény így érhető el.

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés