Sokan egyszerűen ráunnak a procedúrára, míg mások a festett tincsek állapotromlását szeretnék kiküszöbölni, ezért döntenek a hajfesték lenövesztése mellett, az ősz haj javára. Amikor már nem csupán néhány ezüstös szálat kell elfedni, hanem három-négyhetente kivillan a festék alól az ősz lenövés, egyre több macerával jár a frizura gondozása. Két opció jöhet szóba, ha valaki felhagy ezzel az ördögi körrel. Megvárja, míg apránként lenőnek a befestett tincsek, vagy profi fodrász segítségét veszi igénybe, aki leszívatja a művi színt, és egységesen hamvassá varázsolja a hajat.

hirdetés

Ilyen, amikor a fodrász keze nyomán felszabadul az ősz haj: a festett frizura átalakul

Noha eleinte még könnyű elfedni a néha-néha megcsillanó ősz szálakat, idővel az állandó hajfestés nagyon macerássá válhat. A tévhittel ellentétben senki nem őszül meg egyetlen éjszaka alatt, azonban genetikától, életmódtól és környezeti hatásoktól függően vannak, akik már igen korán megtapasztalják az öregedés jeleit.

Bizonyos ideig a hajfestékek remek szolgálatot tesznek, ám eljön az a pillanat, amikor az ezüstös lenövés hamar ott kukucskál a fejtetőn, fodrászkodás ide vagy oda. A hajfestés ördögi köre rengeteg időt vesz el az ápolási műveleteket is beleértve, és hiába a lelkiismeretes törődés,  a rengeteg kemikália még így is rendkívüli mértékben roncsolja a tincsek állapotát. Nem beszélve arról az összegről, amit négy- vagy hathetente ad ki az ember fodrászra, vagy otthon használható tartós hajfestékre.

 

Bármelyik életkorban indul el az őszülés folyamata, az ezüstösen csillogó, kifehéredő szálak struktúrája megváltozik. Idővel, a pigmentáció csökkenésével a hajszálak szárazabbá, törékenyebbé, sérülékenyebbé válnak, ellenálló képességük sokat romlik. Minél több az ősz tincs, annál könnyebben károsodik a frizura.

A hajfestésről lemondani manapság már nem annyira ijesztő dolog, mint pár évvel ezelőtt, amikor még az öregedés szimbóluma volt a fehérbe hajló frizura. Most is bátorság kell hozzá, de a divat támogatásával rengeteg sikkes, ősz frizura van szem előtt, ami igencsak motiválja az embert, ha belül már megtörtént az elhatározás.

Bár lelki erőt és inspirációt lehet meríteni az ősz hajukat felvállaló színésznőktől, modellektől, bloggerektől, mindenkinek saját magának kell meghoznia a döntést arról, hogy hajfestéssel vagy anélkül éli tovább az életét. Egyik sem jó vagy rossz döntés, de, ha már valaki bevállalja a hamvas tincseket, tudnia kell, hogy nem feltétlenül öregíti a megjelenést, egy jó frizura csodákra képes!

 

Ezek a nők nem bánták meg, hogy bevállalták a természetes frizurát

Amikor valaki elhatározza, hogy bevállalja az ősz tincseket, két lehetősége van. Az egyik, hogy szépen lassan lenöveszti a művi, esetleg eredeti hajszínét, ami akár évekbe is telhet. A másik opció, hogy leszívatja a festett színt, majd egyik pillanatról a másikra ezüstös frizurára vált. A procedúra egyik esetben sem egyszerű, a festék eltüntetéséhez pedig mindenképpen profi szakemberre van szükség.

Bár itt a végeredményt mutatja meg a fodrász, nem árt tudni, hogy a hajszín leszívása fokozatosan történik, akár több alkalomra is szükség lehet, hogy egységesebb árnyalatot kapjon a frizura. Ha valaki próbált már sötétbarnáról szőkére váltani, pontosan tudja, hogy milyen mértékben képes roncsolni a sok-sok kemikália a tincseket, szárazzá és sprőddé teszi azokat. Az egyetlen járható út, ha fokozatosan szőkére, majd végül őszre változik a frizura.

Festésre ilyenkor is szükség van. Nem csupán leszívatja a korábbi festést a fodrász, hanem többféle festék kikeverésével természetes hamvas tónust ad a hajnak. Ám ebben a formában már ritkábban kell utánfesteni a tincseket, hiszen az ősz lenövés sok esetben már teljesen észrevétlen lesz.

Hozzáértés nélkül ez a folyamat nagyon félremehet, teljesen tönkrevághatja a tincseket a procedúra. Érdemes tehát alaposan megfontolni, melyik megoldással lennél boldogabb, kiegyensúlyozottabb. Profi körülmények között megfelelő ápolást és gondoskodást kap a hajkorona, ezáltal nem csak ezüstös színre vált, hanem selymesen puha lesz.

A festék lenövésére sok esetben két évet is várni kell, ez függ attól, milyen gyorsan nő a hajad, mennyire hosszú a frizurád, illetve szeretnél-e vágatni belőle, vagy inkább meghagynád a mostani hosszát. Az utóbbi esetében csak a végeket vágja le a fodrász, így lassabban tűnik el az átmenet. Néha fontosnak érezheted, hogy bebizonyítsd magadnak, a felemás, lenőtt haj is lehet sikkes, néhány öltözködési trükköt is bevethetsz, hogy kellően friss és modern legyen a megjelenésed. Egyes színek például szépen kiemelik a haj ezüstös, deres hamvasságát.

Noha hosszú időnek tűnik, megéri belecsapni a lecsóba, hiszen az eredmény egyszerűen lenyűgöző, ha profi fodrász kezébe kerülnek a megviselt tincsek. Megfelelő ápolás mellett az ősz frizura cseppet sem kölcsönöz gondozatlan, öreges kisugárzást. Sokkal inkább egy természetes, könnyed látványt nyújt, amit egy gyönyörű sminkkel különösen fel lehet dobni.

Mindazok számára, akik vacillálnak és nem biztosak a döntésben, érdemes az interneten inspirálódni. Számos nő osztja meg saját történetét a folyamattal kapcsolatban, az előtte-utána képeket nézegetve pedig garantáltan elbillen a mérleg nyelve az egyik irányba.

Kiemelt kép: Getty Images.

Kép a cikkben: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés