Az őszülés folyamata kinél korábban, kinél később indul be. Vannak, akiknek a negyvenes éveikre teljesen deres vagy hófehér lesz a hajkoronájuk. Ez a 41 éves nő több mint két éve nem festette be a haját, korábbi éjfekete tincseinek változását pedig előszeretettel osztja meg Instagram-követőivel. Az ősz tincsekkel tarkított frizura nem feltétlenül öregíti viselőjét, és bár hosszú ideig tart a festék lenövesztése, a kéttónusú haj is roppant nőies lehet.

hirdetés

A sokak által követett blogger már évek óta nem festette újra ragyogó fekete tincseit, és cseppet sem bánta meg. Úgy gondolja, minden csupán elhatározás kérdése, és egyáltalán nem muszáj mások elvárásainak megfelelni.

A legtöbb nő gyakran társadalmi nyomásként éli meg azt, hogy takargatnia kell az őszülés nyomait, nehogy mások idősebbnek gondolják a valós koránál. Hosszú időn keresztül a lenövés cikinek számított, a félig festett, félig fehér tincseket viselő nőkre pedig úgy néztek, mint akik vétettek a hajápolás szabályai ellen. Sokak fejében az ősz lenövés még ma is egyet jelent az igénytelenséggel, ezért is van szükség olyan bevállalós nőkre, akik bebizonyítják az ellenkezőjét. Mármint azt, hogy nem csak folyamatos hajfestéssel lehet fenntartani a fiatalos, nőies megjelenést.

A negyvenes évei elején járó blogger tisztában volt vele, hogy ez egy hosszas procedúra lesz, de cseppet sem bánta. Az őszülés folyamata valóban nem történik meg egyetlen éjszaka alatt, ahogy azt a mondás tartja. A kezdeti szakasz talán a legnehezebb, pláne azok számára, akiket egyébként sötét tónusú hajszínnel áldott meg a sors. Ilyenkor tényleg zavaró lehet a csillogó, hamvas lenövés, ám a blogger szerint csupán valós elhatározás szükséges ahhoz, hogy ezen az ember túllendüljön.

Ebben az időszakban egyre sűrűbben szükséges meglátogatni a fodrászt, hiszen az ezüstös tövek akár egy hónap után is előbukkanhatnak. A rendszeres festés azonban igencsak tönkreteheti a frizurát, roncsolhatja a tincsek szerkezetét, így egyre többen döntenek amellett, hogy inkább felvállalják természetes, őszbe hajló hajszínüket.

Ez nem jelenti azt, hogy az ősz szálak ne szorulnának gondos ápolásra. Miután csökken a melanintermelés, a hamvas tincsek sprőddé, szárazzá és törékennyé válnak. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy kellő figyelemben részesüljön a frizura, jelentős odafigyelést igényel, hogy selymesen puha és fényes hatást keltsen.

Az őszülés folyamata nem feltétlenül probléma, irtó sikkes is lehet

Nem feltétlenül kell problémaként felfogni a korai őszülést. Persze nem muszáj megvárni, míg hosszú idő alatt lenőnek a pigmentált szálak, a mesterséges hamvasítás éppúgy ott van a lehetőségek között. Noha ez sem a legkíméletesebb megoldás, az eredeti hajszín vagy a festék leszívása jelentősen károsíthatja a tincseket, ha nem egy profi fodrász kezében van a tincsek sorsa.

 

A lenövés cseppet sem ciki, nem kelt igénytelen hatást, ha pár apró részletre kerül a fókusz. A frizura fazonjával érdemes trükközni, még ki is lehet használni a színátmenet különlegességét és egyediségét. A fonatok például remekül elfedik az éles váltást, hihetetlenül sikkes megjelenést kölcsönöznek. A szimpla copf vagy konty ugyancsak ideális megoldást nyújthat ebben az időszakban.

Az élénk, üde smink remekül feldobja az összképet. Mivel a csillogó, ezüstös tövek állnak legközelebb az archoz, könnyedén sápasztó hatással lehetnek rá. Ennek ellensúlyozására érdemes bevállalni a frissebb, vidámabb, elevenebb sminktónusokat.

Az aktuálisan viselt ruhadarabok színe sem mellékes. Az ősz haj mellett számos tónus sápasztóan hathat, így nem árt figyelni arra, hogy legalább a blúz vagy az archoz közel eső anyagok élénkebb, vibrálóbb árnyalatban pompázzanak. A hamvas tövekhez remekül passzol a fehér, a szürke és a fekete is, így azoknak is van miből válogatniuk, akik a finomabb, letisztultabb vonalon maradnának.

 

Kiemelt kép: silverstrandsofglitter/Instagram.

  • Megosztás:
hirdetés