Az őszülés okai közül legtöbben a genetikát említik, mint gyakori tényezőt, noha egészen más dolgok is meghúzódhatnak az ezüstös szálak megjelenésének hátterében. Az, hogy kinél mikor jelentkezik a folyamat, egyénenként eltérő lehet, de bizonyos külső és belső hatások igencsak fel tudják gyorsítani a hajszálak pigmentvesztését. Ezekre nem árt figyelni, ha sokáig meg szeretnéd őrizni eredeti hajszíned.

hirdetés

Az, hogy mi számít korai őszülésnek, már önmagában nem egyszerű kérdés. Egyesek már egészen fiatalon, a húszas éveik elején, netán azelőtt találkoznak ezüstös szálakkal, míg mások csak negyven felett tapasztalják meg a deres frizurára utaló jeleket.

Bár főként genetikai adottság, hajlam határozza meg, hogy mikor kezdenek őszülni a szálak, számos más tényező éppúgy befolyásolja a tincsek változását. A génekkel aligha lehet felvenni a harcot, ám az egyéb, őszülést felgyorsító tényezőket egy kevés odafigyeléssel ki lehet küszöbölni.

A kutatók folyamatosan dolgoznak a kérdés megválaszolásán, azonban egyelőre nincs biztos válasz arra, hogy egyes nők miért kezdenek húsz-harminc évvel korábban őszülni, mint mások. A genetika valóban fontos szerepet tölt be a folyamatban, ám úgy tűnik, az életmód legalább ennyire erősen befolyásolja a haj színének változását.

A korai őszülés okai igencsak eltérőek lehetnek

Genetika

Az egyetlen biztos válasz a korai őszülés miértjére egyértelműen a genetika. Azok a nők, akiknek a felmenői is hamar megtapasztalták a deres tincsek megjelenését, jellemzően már egészen fiatalon őszülni kezdenek. A génekkel szemben sajnos nemigen lehet győztes csatát vívni, nincs semmiféle csodaszer, ami megállíthatná a folyamatot.

Ettől függetlenül lassítani talán lehet, ha a többi tényezőre jelentős figyelem hárul. A legtöbb dologra igaz, hogy nem csupán egyetlen faktor váltja ki, inkább a genetika és a környezet együttes hatása okozza a változást. Bár biztos recept nincs, érdemes próbálkozni a többi, folyamatot gyorsító ok semlegesítésével, így hátha tovább megőrizheted eredeti hajszínedet.

Vitaminhiány

Köztudott tény, hogy a különböző vitaminok hiánya a szervezetben eltérő, sokszor akár súlyos problémákat válthat ki. Nem véletlenül fontos a változatos, tápanyagokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag étkezés. A korai őszülés mögött akár a B12-vitamin, cink, réz és vas hiánya is meghúzódhat.

Érdemes olyan ételeket fogyasztani, amelyek szó szerint dúskálnak ezekben a tápanyagokban. A máj, marhahús, tojás vagy tonhal például jelentős mennyiségben tartalmaz B12-vitamint. Ha még így sem sikerül szinten tartani a vitamin mennyiségét a szervezetben, különböző étrend-kiegészítők segítségével akár tabletta vagy italpor formájában is bevihetők.

Káros szokások

Az életmódbéli tényezőkhöz a káros szenvedélyek ugyancsak hozzátartoznak. Nem csak a helytelen táplálkozás okozhatja a deres frizura korai megjelenését, a dohányzás éppúgy jelentős hatással van a szálak pigmentjeire. A sok-sok elszívott cigaretta rontja a vitaminok hasznosulását a szervezetben. Ezen túl a folyamat által létrejött szabad gyökök nem csupán a bőröregedést gyorsítják fel, a hajhagymákra és a tincsekre legalább annyira negatív hatással vannak.

 

Hormonális problémák

Bár alapvetően ritka, hogy a korai őszülés mögött súlyos egészségügyi probléma húzódjon meg, nem árt figyelembe venni ezeket az opciókat sem. A hormonháztartás felborulása jelentős befolyással bír a szervezet egészére, a pajzsmirigy nem megfelelő működése sajnos előidézheti az ezüstös szálak korai megjelenését. Egy autoimmun betegség, az alopecia, valamint egy ismeretlen eredetű bőrbetegség, a vitiligo hosszú távon éppúgy ősz hajszálakhoz vezet.

Stressz

Számos história kering a köztudatban arról, hogy egyes nők egyetlen éjszaka alatt őszültek meg. Ez azért korántsem ennyire egyszerű, bár tény, hogy egy nagyobb trauma vagy fokozott mértékű stressz jelentősen befolyásolja az őszülési folyamat kezdetét. A kutatások nem bizonyítják, hogy a szorongás közvetlenül vezetne az ezüstös tincsek megjelenéséhez.

Inkább arról lehet szó, hogy a folyamatos stressz a szervezetre van negatív hatással, rontja a vitaminok felszívódását és hasznosulását, valamint hatására lassabban regenerálódnak a sejtek. A belső egyensúly felborulása pedig közvetetten befolyásolja a frizura állapotát, ezzel együtt előidézheti a korai őszülést is.

Környezeti hatások

Ahogy az arcbőr, úgy a hajhagymák is elképesztően érzékenyek a különböző környezeti hatásokra. Éppen ezért a külső tényezőket éppúgy a korai őszülés okai között említhetjük. Az oxidatív stressz, a káros vegyi anyagok, UV-sugárzás károsíthatják a pigmenteket, ettől pedig sokkal korábban elkezdődhet az őszülés.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés