Az őszülés folyamata már egészen fiatalon elkezdődhet, s vannak, akik nem is akarják festékkel elfedni a változást. A gyönyörű blogger képeken dokumentálja az átalakulását.

hirdetés

Hogy kinél mikor jelennek meg az első ősz hajszálak, az számtalan tényezőtől függ. A genetika igencsak erőteljesen beleszól az öregedés folyamatába, de az életmód szintén jelentősen befolyásolja, hogy milyen hatással van az ember megjelenésére az idő múlása. Sokan már egészen fiatalon őszülni kezdenek, ez általában a pigmenttermelődést érintő zavarnak köszönhető, hiszen ilyenkor gyakran még fasorban sincsenek az öregedés látható jelei. A legtöbben rögtön a hajfestés lehetőségére támaszkodnak, és ezzel kezdetét veszi az ördögi kör.

A frizura folyamatos festegetésével több probléma is van. Egyrészt sokan kizárólag a hajtöveknél kezdenek el őszülni, igencsak ritka, amikor a hófehér szálak már-már melíros formában, deres, mákos hatással jelennek meg. Így sokszor akár kéthetente szükség lehet egy frissítő hajfestésre, ami nemcsak macerás, de elképesztően drága. Másrészt a haj rendszeres gyötrése a különböző kemikáliákkal csúnyán hazavágja a szálak állapotát, az egyébként is rugalmatlanabb és sérülékenyebb pigmenthiányos frizura töredezetté, szárazzá és sprőddé válik.

Persze vannak átmeneti megoldások, a kozmetikaipar mindenféle újítást kitalált már, kezdve az ősz töveket elfedő spray-ktől egészen a púderekig. Manapság azonban egyáltalán nem ciki felvállalni az őszülő frizurát, sokan pedig már fiatalon úgy döntenek, hogy nem bajlódnak tovább a folyamatos festéssel. A gyönyörű blogger is úgy döntött, bevállalja a hamvasodó tincseket, az átalakulást pedig képeken dokumentálja követőinek.

Őszülés fiatalon: a blogger képeken mutatja meg az átalakulást

A fiatal blogger 2022 augusztusában festette be utoljára hosszú haját, majd úgy döntött, felvállalja őszülő tincseit. Először kéthetes lenövését fotózta le, s az elmúlt hónapokban időszalagszerűen mutatja meg a frizura fokozatos átalakulását. Húszévesen kezdett el őszülni, azóta folyamatosan festette a haját, de úgy érezte, ezzel elrejti igazi énjét, s gyakorlatilag csak rejtőzködik a világ elől.

Bár sokan ilyenkor kapásból rövidebbre vágatják a hajukat, hogy ezáltal is gyorsítsák a folyamatot, és az eltérő, festett tónus minél kisebb területen legyen látható, a blogger azonban csak minimális fodrászkodásra szánta rá magát. Egyáltalán nem zavarja az átmenet, sőt, imádja, hogy megmutathatja másoknak az őszülés fázisait.

Nem csupán fotókat mutat, motiváló gondolatokkal inspirálja nőtársait a változás elfogadására, megélésére. Nem mondja, hogy a folyamat egyszerű, tulajdonképpen ő maga sem gondolta, hogy valaha eljut idáig, pedig már régóta szeretett volna megszabadulni az állandó hajfestéstől. Ahhoz azonban, hogy valaki le tudjon mondani róla, nagyon fontos az önszeretet és a türelem, anélkül bizony nem sikerülhet az átváltozás.

Sokan melírhatású frizurát kapnak, amikor megjelennek az ősz tincsek, ugyanis gyakorlatilag szálanként kezd el kifehéredni a hajuk. A blogger esetében csak a tövek világosodnak, így maga az átmenet, a lenövés is feltűnőbb. Habár korábban minden elvárásnak próbált megfelelni, most már nem foglalkozik mások véleményével, csak magára hallgat.

Egyre gyakrabban visel élénk ruhadarabokat és színesebb, feltűnőbb rúzsokat, amelyek szuperül passzolnak a fehéredő frizurához. Az őszülés nem feltétlenül öregíti a megjelenést, noha tény, hogy néhány apróságra oda kell figyelni ahhoz, hogy az ember lánya ne tűnjön idősebbnek a koránál.

A kezdeti félelmeknek már nyoma sincs, a blogger magabiztosabb, mint valaha. A frizurája mindig fontos volt számára, egyfajta kiegészítőként tekint rá. Bár eleinte tartott a változástól, nem volt biztos abban, hogy végig tudja csinálni, mára imádja a megjelenését, az őszülő tincseit és lenövését.

Kiemelt kép: denisse_withegrey/Instagram.

  • Megosztás:
hirdetés