Az ünnepek előtt rendszerint nagy dömping van a fodrásznál, mindenki szeretné frissebbé, rendezettebbé, csinosabbá varázsolni a megjelenését. Ám akkor se ess kétségbe, ha lecsúszol a szabad időpontokról, és az utolsó pillanatban kell megújulnod: az elegáns frizura könnyedén, gyorsan megoldható egy szép szalaggal, ami rövid haj esetén ugyanúgy bevethető. Nincs szükség extra eszközökre, pár hullámcsattal vagy hajgumival és egy hajsütővel már csodát tehetsz!

hirdetés

A legtöbb nő hajlamos teljesen belelovallni magát a karácsony körüli teendőkbe, az előkészületek lóti-futi tempójában pedig sokszor a lecsendesedés, a pihenés és persze a szépítkezés, megújulás marad el. Sokan kimerülten csöppennek bele az év végi hajtásból a karácsonyba, és kapkodva próbálják csúcsformába hozni magukat a főzőcskemaraton után.

 

Bár a valóságban a nők zöme a szétesés szélén áll ilyenkor, az ábrándjaikban csinosan és roppant sikkesen várják a vendégeket. Pluszidőt senkinek sem tudunk ajándékozni – bár megtehetnénk –, de néhány ötlettel talán segíthetünk abban, hogy legalább a frizura kérdése gyorsan megoldható legyen, akár az utolsó pillanatokban is.

Elegáns ünnepi frizura szalaggal: néhány verzió egy szempillantás alatt elkészül

A karácsony arról is szól, hogy egy kicsit kiszakadunk a mindennapok sodrásából, éppen ezért fáj nekünk, nőknek, ha lemaradunk a fodrászról, és a tükörképünk szemrehányóan mered ránk a megszokott, hétköznapi frizuránkkal.

 

Ám nincs veszve semmi akkor sem, ha a fakanál eldobása után már csak egy gyors hajmosásra marad idő, így a precíz formázás és hajcsavarózás gondolatát el kell vetni. Ha megmaradt néhány fényes szatén- vagy színes textilszalag az ajándékok csomagolásából, vagy akad a fiókban egy masnis franciacsat, simán úgy tekinthetünk a helyzetre, hogy meg van mentve.

Bár a szalaggal átkötött frizura nem mindegyik változata ötperces meló, azért bőven van miből csemegézni, legtöbbjük kevés hajkészítési tapasztalattal is könnyedén összehozható, és csodás dísze lehet az elegáns, ünnepi öltözéknek. Szuper alternatívákat mutatunk!

Szimpla copf szalaggal megbolondítva

Még a hajsütőt és a hajvasalót sem muszáj előkapnod az efféle pár perces frizurához, melynek egyszerű stílusára a szalag teszi fel az ünnepi koronát. Persze, ha akad még pár üres pillanatod, hajsütő vassal beondolálhatod a tincsek végét vagy az elöl leomló szálakat.

Könnyebb a dolgod, ha akad a kiegészítőid között egy masnis csat, de a szalagot is pofonegyszerűen rögzítheted.

Csak fűzd át a hajgumin, fogd össze a hajtömeget, majd a szalagot addig tekergesd át a copfon, amíg a gumi végleg takarásba kerül, és egy csinos kis bokrétával tudod zárni a műveletet.

Szintén szép megoldás lehet, ha a szalagot hajráfként használva átkötöd a fejeden, majd a végeivel átkötöd a tarkóra pozicionált alacsony copfot.

Ezt tovább cifrázhatod úgy, ha két szalagot használsz, az egyiket az előbb említett módon átvezeted körbe a fejeden, a másik, rövidebb darabbal pedig áttekered a lófarkat, miközben rögzíted vele a hajpántként használt pántlikát. A végeit egyszerűen hagyd lelógni.

Nagy erőfeszítés és hosszas bíbelődés nélkül, hamis fonattal is készíthetsz dús hatású copfot. Fésüld hátra az oldalra eső tincseket, egy vékonyabb szekciót köss össze, majd két oldalról újabb és újabb tincseket vegyél fel, mint fonásnál, de csak lazán kötözd egymáshoz őket a szalag két végével.

 

Így haladj lefelé, majd a tarkódnál készíts egy csinos kis masnit az anyagból. Hihetetlenül gyorsan összerittyenthető ez a szalaggal megbolondított elegáns frizura.

Ünnepi konty gyorsan

Ha frissen mosott a hajad, először hajolj le, és úgy fújd át a tincseket tisztes távolból fixálóval, így nem fognak szállni, repdesni, szétcsúszni a szálak. Nem kell betonkeményre rögzíteni a frizurát, hiszen ezeknek a gyors kontyoknak pont a hanyag elegancia a lényege.

Hosszú haj esetén készíts a fejtetődre kontyot. A legegyszerűbb verzió, ha magas copfba fogod össze a hajad szilikongumival, két részre osztod a tincseket, majd tövüktől a végükig megcsavarva, körbe-körbe tekered őket, végül hajtűkkel vagy gumival rögzíted a kontyot. Ezt kösd át szalaggal, elöl vagy éppen hátul is lehet a masni. Ha nincs hosszú pántlikád, a rövid textilcsíkból köss egy szép bokrétát, és hullámcsattal rögzítsd hátul, közvetlenül a konty alatt.

Kissé már haladó szint, de még mindig nem súrolja a bonyolult hajkészítési tudományt a kontyba rejtett szalag esete. Ehhez hosszabb bársony- vagy texturált felületű textilpántlikát válassz, ami kevésbé csúszkál a hajban. Az anyagdarabot bele is fonhatod a tincsekbe, ha rutinosabb vagy, de ennél egyszerűbb módon éppúgy belevarázsolhatod a frizurádba.

Oszd el két-három részre a hajtömeged, fogd a tincsek közé a szalagot, a végét gumival vagy csattal rögzítsd valamelyik szekcióhoz, majd kezdd el átcsavarni egymáson a tincskötegeket, végül, mint egy kakaós csigát, az egészet tekerd fel kontyba, és hajtűkkel, hullámcsatokkal rögzítsd. A szalag kimaradt végét bokrétába rendezheted, ha ügyes vagy, több textildarabbal is dolgozhatsz.

Félhosszú hajból franciás kis chignon kontyot készíthetsz úgy, hogy a tarkódnál tűzöd fel a hajad. Azzal kezdd a műveletet, hogy egy vastagabb pántlikával átkötöd a fejed úgy, hogy nem teljesen hátul, a tarkódnál, hanem oldalt, az egyik füled mögött csomózod meg a bokrétát.

A rövidebb elülső tincseket megtekerve vezesd hátra, és tűzd meg a konty magasságában. A kiálló szálakat hullámcsattal rögzítsd.

Félig feltűzött frizurák

Ezek a hajviseletek rém egyszerűen elkészíthetők, rövid, félhosszú és hosszú hajból egyaránt kivitelezhetők. Cifrázhatod fonással, esetleg megtekerve is hátravezetheted az elülső tincseket, de hullámcsatok segítségével szintúgy imitálhatsz fonott hatást az alábbi módon.

Az előre legyártott, franciacsatra ragasztott masni itt is játszi könnyedséggel hasznosítható.

Kötözöttsonka-frizurák szalaggal tálalva

Bátran engedd szabadjára a kreatív fantáziád és játszadozz a hosszabb szalagokkal. Ha nincs kéznél ilyen eszköz, díszzsinór éppúgy megteszi, sokan az utóbbit használják az ajándékok átkötésére.

Fogd össze a hajad magas vagy alacsony copfba, és egyszerűen tekerd végig rajta a pántlikát vagy a zsinórt.

Ennél a stílusnál úgyszintén alkalmazhatod a fejpántos verziót, amikor a szalagot a fejeden körbevezetve kötöd meg hátul, csak itt épp a copf körbetekerésével zárhatod a műveletet.

A videóban látható mutatós frizurához muszáj segítséget kérned, alapvetően nem bonyolult, inkább trükkös ez a hajkészítési módszer.

Két tükörrel talán egyedül is összeügyeskedheted a tincsek leválasztását, de gyakorlat nélkül nem lesz túl gyors, így lehet, hogy nem fér bele a röpke szabadidődbe.

 

Kiemelt kép: Getty Images.

Cikkfotók: Getty Images, Instagram.

  • Megosztás:
hirdetés