A szemöldök kétségkívül arcunk egyik legmeghatározóbb része. A trendek folyamatosan változnak a tekintetben, hogy éppen milyen forma – ívelt, rövid, dús, vastag – vagy szín a legkívánatosabb.

hirdetés

Majdnem minden évtizednek vagy akár évnek megvan a maga divatja, és ez a szemöldök tekintetében is igaz. Arcunkat jelentős mértékben meghatározza, milyen a szemünk feletti szőrzet formája, vastagsága vagy akár színe.

Emellett manapság egyre többen döntenek úgy, hogy nem is feltétlen szükséges, hogy az ember szemöldököt viseljen, így inkább leborotválják, ha pedig szeretnék, visszarajzolják, az aktuális divatnak megfelelően. Ehhez ma már szuper kis eszközök adottak: létezik például a szálazós technika, amihez ma már mikroszálas szemöldökceruzák is rendelkezésre állnak, a minél természetesebb megjelenés elérésének érdekében.

A mai trendek: természetesen dús szemöldök

Az utóbbi időben újra a természetesség érvényesül a szépségiparban. A szemöldököt már nem tépkedjük naponta, sőt, sokan már szinte teljesen felhagytak ezzel. A korábban felvásárolt szemhéjpúderekért is már csak azért nyúlunk, hogy az apró hézagokat kitöltsük. Előnyben részesítjük a hajszínünkkel megegyező, esetleg annál világosabb színeket. A mostani divat a felfelé fésülésre fókuszál.

Ehhez nincs is másra szükség, csak egy szemöldökkefére, szappanra vagy éppen hajzselére, de alkalmazhatsz akár hajlakkot is. A géleket és a drága fixálókat ugyanis remekül ki lehet váltani az utóbbi három dologgal. A kivitelezés pedig roppant egyszerű, és nem túl időigényes. A kefét végighúzzuk párszor a szappanon, vagy egy kevés hajzselét, hajlakkot teszünk rá, és felfelé fésüljük vele a szemöldököt.

Miután elértük a kívánt formát, hagyjuk megszáradni és a hézagokat, illetve a kívánt szálakat húzzuk meg szemöldökceruzával. A még dúsabb hatás érdekében színezett géllel is átmehetünk rajta.

Egy másik, profibb módszer a szemöldök laminálása, ami a szempilla-liftinghez hasonló módszerrel készül. Ezt jobb, ha szakemberre bízzuk, de egyes márkák már otthoni szetteket is árulnak. Ezzel az eljárással hasonló hatást lehet elérni, mint a fentebb említett csináld magad verzióval, és a szemöldököd hetekig úgy marad, ahogy belőtték. Az eljárás során a szálakat fixálják, felfelé fésülik és akár be is festik, így sokáig nem kell vele bajlódnod a sminkelés során. Egy másik eljárásnak köszönhetően viszont, a feljebb emelt szemöldök megfiatalítja az arcot.

A szín sem mindegy

A természetes szemöldök színe a legtöbb ember esetében sötétebb a hajnál. A karakteres, gyakran fekete szín a húszas, harmincas években vált divattá. Ebben az időben jelentek meg a fekete-fehér filmek, ahol szükséges volt, hogy a nőknek minél karakteresebb mimikája legyen. Főként ezért terjedt el akkoriban a sötét szemöldök.

 

Az ezt követő években a helyzet kissé enyhült, és a természetesebb színek vették át az uralmat. A markáns vonal a nyolcvanas években köszöntött be, leginkább Madonnának köszönhetően, aki szőke hajához sötét, dús szemöldököt viselt. A 2010-es években újra hódított a hajszíntől jelentősen elütő, sötétbarnás vagy fekete viselet.

Ugyanekkor jelent meg a szivárványszín is a palettán, ám szerencsére ez hamar leáldozott, a fonott hatást keltő verzióval egyetemben. Az utóbbi években a szemöldök egyre visszafogottabbá vált, sokan néhány árnyalattal világosabbra festik, mint amilyen hajszínük.

A forma az évtizedek során

A húszas években a vékony, karakteres és lapos forma volt a divat. A harmincas években is hasonló volt a trend, itt azonban megfigyelhető egy enyhe görbülés is. A következő évtizedben a természetességre törekedtek, sokkal dúsabb és íveltebb formát választottak a nők, de talán az ötvenes évek szemöldökei hasonlítottak a leginkább a mai trendekhez.

A hatvanas években az arc más területeire fókuszáltak inkább, amikor is a szempillák vették át a rivaldafényt. Az ezt követő évtizedben az extrém vékony és ívelt szemöldök vált divatossá, amivel sokan ma már szinte képtelenek lennének azonosulni. A nyolcvanas években azonban teljesen visszájára fordult a dolog, és a dús, vastag, természetes vonalat követték a nők.

 

Az elkövetkező években, körülbelül 2010-ig a vékony szemöldök volt a trend. A folyamatos szőrszálszedegetést sokan ma már megbánták, és azóta próbálják visszanöveszteni arcuk egyik ékét. Ezután az úgynevezett Instagram-szemöldök vált elterjedté, amit bizonyára senkinek sem kell bemutatni.

A szemöldökpúderrel, -ceruzával, és -géllel mindenki vastag és tökéletes formájú eredményre törekedett, sokan azonban elborzadva tekintenek vissza néhány évvel ezelőtti fényképeikre. Az emberek rengeteg időt töltöttek a sminkelés során a tökéletes fadingre, a korrektorral való körbefestésre és az ideális forma elérésére.

Ki tudja, lehetséges, hogy pár év múlva a mostani divatra fogunk ugyanígy visszatekinteni.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés